Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΓΕ η Ιταλική γκράπα “Grappa della Valle d’Aosta”

ΑρχικήΝέαΠΓΕ η Ιταλική γκράπα "Grappa della Valle d’Aosta"
spot_img

Στο Μητρώο Προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ η Ιταλική Γκράπα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καταχώριση της αλκοολούχου Ιταλικού ποτού « Grappa della Valle d’Aosta / Grappa de la Vallée d’Aoste » στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Η “Grappa della Valle d’Aosta” λαμβάνεται αποκλειστικά από σταφύλια που παράγονται και οινοποιούνται στην Αυτόνομη Περιφέρεια Valle d’Aosta, της Ιταλίας έχει κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 38% και είναι άχρωμη, εκτός από τις περιπτώσεις προσθήκης λαχανικών ή καραμέλας ή παλαίωσης σε ξύλινα δοχεία.  Η παραγωγή παραδοσιακά γίνεται με απευθείας απόσταξη του πυρήνα σε μικρά ασυνεχή βιοτεχνικά φυτά. Οι αρωματικές αισθήσεις της γκράπα είναι αυτές που χαρακτηρίζουν τα αυθεντικά αμπέλια, οι οποίες εκφράζονται σε λουλουδένιες, βαλσαμικές και φρουτώδεις νότες.

Η φήμη της «Grappa della Valle d’Aosta» / «Grappa de la Vallée d’Aoste» έχει τις ρίζες της σε μια αρχαία παράδοση βιοτεχνικής παραγωγής γκράπα. Τα πρώτα ιστορικά έγγραφα που πιστοποιούν την παραγωγή της γκράπα στην κοιλάδα της Αόστα χρονολογούνται από το 1843, όταν ένας Άγγλος περιηγητής ονόματι Άρθουρ Τόμας αναφέρει την παραγωγή της γκράπα στην κοιλάδα της Αόστα (P. Malvezzi, 1972, «Viaggiatori Inglese in Valle d’ Aosta Αόστα» ). Μετά την ημερομηνία αυτή υπάρχουν πολυάριθμες ιστορικές πηγές που τεκμηριώνουν την απόσταξη του πυρήνα στην περιοχή, που αρχικά γινόταν κυρίως από ομάδες οινοποιών με το χέρι, αλλά σταδιακά ανατέθηκε όλο και περισσότερο στα τοπικά αποστακτήρια που γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο.

Η νέα ονομασία θα προστεθεί στη λίστα των 259 ήδη προστατευόμενων αλκοολούχων ποτών. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia . 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων: Καινοτόμα πλατφόρμα ενημέρωσης για την νομοθεσία τροφίμων

Η νέα Πλατφόρμα Ειδικού Σκοπού για την Νομοκανονιστική Συμμόρφωση, βοηθά τις επιχειρήσεις, όχι μόνο να γνωρίζουν αλλά και να προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στην ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΕ: Αυστηρά μέτρα για την πάταξη “ψευδοοικολογικών” ισχυρισμών στις ετικέτες

Το 53,3 % των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και το 40 % ατεκμηρίωτοι.

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα