Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Nutriscore και ΕΚΠΟΙΖΩ

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμNutriscore και ΕΚΠΟΙΖΩ
spot_img

To “χαμένο” άριστα του ελαιολάδου…

Με έκπληξη, διάβασα πριν λίγες μέρες, την συνέντευξη της κυρίας Ελένης Αλευρίτου, γιατρού και αντιπροέδρου της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ σχετικά με το Nutriscore. H κ. Αλευρίτου χαρακτήρισε το Nutriscore ως το «το καλύτερο υπαρκτό σύστημα διατροφικής επισήμανσης που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι στιγμής» !!! Τα θαυμαστικά δικά μας…

Έχουμε γράψει αρκετές φορές εδώ για το Nutriscore και τα τεράστια λάθη που έχει. Σύμφωνα με τα νεότερα, το ελαιόλαδο (με τις χιλιάδες ερευνητικές εργασίες υπέρ του!) θα έχει βαθμό «Β» και όχι «C». Αλλά ακόμη και έτσι, πώς γίνεται το ελαιόλαδο, ένα από τα θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη ολάκερο να μην χαρακτηρίζεται με «Α»; Η ίδια η Μεσογειακή Διατροφή που επικαλείται η κ. Αλευρίτου κατατάσσει το ελαιόλαδο στην πιο χαμηλή βαθμίδα της διατροφικής πυραμίδας και έτσι συνιστάται η καθημερινή του κατανάλωση. Θα περίμενε κανείς λοιπόν ότι ένα τρόφιμο που συνιστάται η καθημερινή του κατανάλωση να έχει βαθμό Α.

Άρα, το Nutriscore έχει ακόμα και σήμερα λάθη πολλά… Αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι τα λάθη αλλά η επίπτωση αυτών των λαθών στην εμπορική αξία του ελαιόλαδου και στα μάτια των καταναλωτών.

Ως Ελλάδα, θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν το ελαιόλαδο να πάρει βαθμό «Α»!

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα