Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επικίνδυνη τοξική ουσία Δισφαινόλη S μεταναστεύει από τις ετικέτες στα τρόφιμα – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ επικίνδυνη τοξική ουσία Δισφαινόλη S μεταναστεύει από τις ετικέτες στα τρόφιμα - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Έρευνα στον Καναδά – Και η Δισφαινόλη S (BPS) που μοιάζει με την A και την έχει αντικαταστήσει σε αρκετές περιπτώσεις, έχει παρόμοια αποτελέσματα για τον οργανισμό.

Της Δέσποινας Χάρου

Τα πολυμερή συσκευασιών όπως η Δισφαινόλη Α (BPA) που αποτελεί μια τοξική χημική ουσία για τον οργανισμό, έχουν περιοριστεί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αντικατασταθεί με παρόμοιες ουσίες όπως η Δισφαινόλη S (BPS), σύμφωνα με το sciencedaily.

    Η Δισφαινόλη Α (BPA) είναι χημική ουσία για την παρασκευή πολυανθρακικού, δομικού συστατικού υλικών συσκευασίας συνήθως πλαστικών, όπως  τα μπουκάλια νερού και οι συσκευασίες τροφίμων και χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’70. Εφόσον το τρόφιμο έρχεται σε άμεση επαφή με τα συγκεκριμένα υλικά, μικρές ανεπαίσθητες ποσότητες τους μπορούν να μεταναστεύουν μαζί με την τροφή στον οργανισμό μας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα έρευνας του 2008 που αποδεικνύουν πως στο 92% των ενηλίκων η χημική ουσία υπήρχε στο αίμα τους. Επιπλέον μελέτες έδειξαν ότι η BPA μπορεί να δράσει όπως η γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο στους ανθρώπους και να διαταράξει την κανονική ανάπτυξη.

   Έτσι πολλές χώρες κλήθηκαν να επανεξετάσουν την ασφαλείας της χρήσης Δισφαινόλη Α (BPA), όπως και η Αμερική κατόπιν αιτήματος του ταμείου Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF) και έναν συνασπισμό γιατρών, που κάλεσαν τον FDA να απαντήσει μέχρι τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.

   Πλέον και η Δισφαινόλη S (BPS) που μοιάζει με την A και την έχει αντικαταστήσει σε αρκετές περιπτώσεις, έχει παρόμοια αποτελέσματα για τον οργανισμό. Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου McGill δείχνει ότι καθημερινά οι Καναδοί εκτίθενται σε BPS μέσω των φρέσκων τροφίμων που καταναλώνουν, με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και στους Αμερικανούς. Όπως διαπίστωσαν ερευνητές σε φρέσκα τρόφιμα όπως το κρέας, το τυρί, τα λαχανικά και τα ψάρια, οι χημικές ουσίες BPS μεταναστεύουν από τις ετικέτες των τροφίμων στα τρόφιμα.

“Η BPA είναι μια χημική ουσία που μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα και να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως καρκίνους, διαβήτη και βλάβες στη γονιμότητα και την ανάπτυξη των βρεφών. Τώρα υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το BPS μπορεί να έχει παρόμοιες επιπτώσεις στην υγεία”, λέει ο Stéphane Bayen, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Γεωργικής Χημείας στο Science daily. “Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία, για πρώτη φορά, ότι το BPS και οι εναλλακτικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στις ετικέτες των τροφίμων μεταναστεύουν μέσω των υλικών συσκευασίας στα τρόφιμα που τρώνε οι άνθρωποι”, εξηγεί.

    Οι καναδοί ερευνητές εξέτασαν μια πληθώρα από τρόφιμα όπως όπως κρέατα, τυριά, λαχανικά και προϊόντα αρτοποιίας. Παράλληλα συνέκριναν ψάρια του λιανεμπορίου του Καναδά και των ΗΠΑ ως προς τις διαφορές με τρόφιμα που είναι τυλιγμένα με πλαστικές μεμβράνες. Στις συγκεκριμένες συσκευασίες βρέθηκε ελάχιστο από το χημικό BPS, ενώ σε θερμικές ετικέτες τροφίμων όπως και αποδείξεις βρέθηκαν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις.

   Η ποσότητα που βρέθηκαν θετικά τα τρόφιμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπερβαίνει κατά πολύ το όριο που ορίζει η EE που ρυθμίζει την επιτρεπόμενη ποσότητα ουσιών που από υλικά συσκευασίας, έρχεται σε επαφή με τρόφιμα. Ωστόσο ο Καναδάς δεν διαθέτει ακόμα σχετική ρύθμιση. “Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των συσκευασμένων τροφίμων που πωλούνται με θερμικές ετικέτες, η πραγματική διατροφική πρόσληψη BPS και άλλων χημικών ουσιών είναι πιθανό να είναι υψηλή”, λέει ο Bayen.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα