Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Ποιο είδος καφέ μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

ΑρχικήΕπιστήμηΜελέτη: Ποιο είδος καφέ μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
spot_img

Αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης για την επίδραση του καφέ στον Διαβήτη τύπου 2.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 (T2D), που προκαλείται από διαφορές στους φλεγμονώδεις βιοδείκτες στο σώμα. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition και χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ (ISIC), ενώ επικεφαλής της έρευνας ήταν οι Dr. Trudy Voortman από το Πανεπιστήμιο Erasmus University Medical Center Rotterdam και η Dr. Carolina Ochoa-Rosales από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Ο διαβήτης τύπου 2 θεωρείται εν μέρει φλεγμονώδης νόσος, οπότε ερευνήθηκε η επίδρασή του καφέ στους βιοδείκτες της φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η οποία αυξάνεται όταν υπάρχει φλεγμονή στο σώμα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μια αύξηση κατά ένα φλιτζάνι την ημέρα στην κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με 4-6% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. 

Επιπλέον, βάσει της ίδιας κατανάλωσης, προέκυψε χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλότερη CRP και λεπτίνη (ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής και την ομοιόσταση της ενέργειας) και υψηλότερες συγκεντρώσεις αδιπονεκτίνης (έχει αντιφλεγμονώδη και ευαισθητοποιητική δράση στην ινσουλίνη) στους συμμετέχοντες στην κοόρτη. 

Δεδομένα από τη κοόρτη της UK Biobank, από την οποία οι ερευνητές άντλησαν τα δεδομένα, πρότειναν επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται ο καφές μπορεί να επηρεάσει τα οφέλη του για την υγεία. Ο καφές φίλτρου ή ο καφές εσπρέσο είχε την ισχυρότερη ευεργετική συσχέτιση με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και συγκεντρώσεις CRP, παράλληλα με το να είσαι μη καπνιστής.

Η έρευνα συμπληρώνει τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και ανοίγει κι άλλο το δρόμο για την χαρτογράφηση των επιδράσεων της διατροφής στο συγκεκριμένο τύπο διαβήτη.

Διαβάστε τη μελέτη «Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη μεσολαβεί εν μέρει στην αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2: UK Biobank and the Rotterdam Study cohorts» εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα