Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι χαμηλότερος όταν η παχυσαρκία είναι κληρονομική και δεν οφείλεται στον τρόπο ζωής

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΈρευνα: Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι χαμηλότερος όταν η παχυσαρκία είναι κληρονομική και δεν οφείλεται στον τρόπο ζωής
spot_img

Η παχυσαρκία επηρεάζει διαφορετικά την υγεία μας ανάλογα με το τι την προκάλεσε.

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lanset  έδειξε ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις της παχυσασκίας διαφέρουν και εξαρτώντα από το εάν η παχυσαρκία οφείλεται σε προγεννητική διάθεση ή από τον τρόπο ζωής.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις διαφορές στη συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της καρδιαγγειακής νόσου (CVD) μεταξύ ατόμων με γενετικά προβλεπόμενο χαμηλό, μεσαίο ή υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Σουηδικό Μητρώο Διδύμων, ένα εθνικό μητρώο που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα δίδυμα που γεννήθηκαν στη Σουηδία από τις αρχές του 1900, από δίδυμα γεννημένα πριν από το 1959 που είχαν μετρηθεί ΔΜΣ μεταξύ 40-64 ετών (μέση ηλικία) ή σε ηλικία 65 ετών ή αργότερα (τελευταία ηλικία) ή και τα δύο, καθώς και πληροφορίες για πιθανή καρδιαγγειακή νόσο από το εθνικό μητρώο έως το 2016.

Μεταξύ 1984 και 2010, οι 17.988 συμμετέχοντες εγγράφηκαν σε υπομελέτες του Σουηδικού Μητρώου Διδύμων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν κατά μέσο όρο 76% υψηλότερος σε άτομα με παχυσαρκία, σε σύγκριση με εκείνους με υγιές βάρος. Ωστόσο, αυτή η σχέση ήταν διπλάσια σε όσους είχαν γενετική προδιάθεση να έχουν χαμηλό ΔΜΣ – που σημαίνει ότι η παχυσαρκία τους προήλθε από άλλους παράγοντες όπως το περιβάλλον ή ο τρόπος ζωής – σε σύγκριση με εκείνους που είχαν γενετική προδιάθεση να έχουν υψηλό ΔΜΣ.

Συμπερασματικά

Η παχυσαρκία συσχετίστηκε με καρδιαγγειακή νόσο, αλλά η παχυσαρκία επηρεασμένη από τη γενετική προδιάθεση (γενετικά προβλεπόμενος υψηλός ΔΜΣ) ήταν λιγότερο επιβλαβής από την παχυσαρκία που επηρεαζόταν από περιβαλλοντικούς παράγοντες (παχυσαρκία παρά το γενετικά προβλεπόμενο χαμηλό ΔΜΣ). 

 Πηγές:

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00120-7/fulltext

https://theconversation.com/risk-of-heart-disease-lower-when-obesity-is-due-to-genetics-rather-than-lifestyle-new-research-203454

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα