Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ηλεκτρολύτες: Είναι πράγματι απαραίτητοι για τον οργανισμό σας;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗλεκτρολύτες: Είναι πράγματι απαραίτητοι για τον οργανισμό σας;
spot_img

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και για ποιους και πότε είναι απαραίτητοι.

Το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι κάποια από τα απαραίτητα μέταλλα για τον οργανισμό και παράλληλα πολύτιμοι ηλεκτρολύτες, λόγω του ηλεκτρικού φορτίου που μεταφέρουν. Είναι απαραίτητοι για βασικές λειτουργίες της ζωής και σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, βοηθούν το σώμα μας σε μια σειρά από διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των χημικών αντιδράσεων και της ισορροπίας των υγρών.

   Μετά την άσκηση πολλοί σπεύδουν να προμηθευτούν ισοτονικά ποτά προκειμένου να αναπληρώσουν τους δήθεν χαμένους ηλεκτρολύτες του σώματος. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως πότε πραγματικά τους χρειαζόμαστε γιατί σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, καθώς και πολύ μικρότερη, είναι ικανοί να διαταράξουν βασικές λειτουργίες του οργανισμού.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα αρρυθμίας, κούρασης, ζάλης, μυϊκών σπασμών, ταχυκαρδίας κ.α. Εφόσον το 60% του σώματος μας είναι νερό και μέσα σε αυτό υπάρχουν ηλεκτρολύτες, χάνοντας υγρά με οποιονδήποτε τρόπο χάνουμε και ηλεκτρολύτες. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να είναι ο ιδρώτας, ο εμετός και η διάρροια. Ακόμη, σύμφωνα με τον  Dr. Eric Berg, χειροπράκτη που ειδικεύεται στην υγιή κέτωση και τη διαλειμματική νηστεία και συγγραφέα, ο οποίος διαθέτει ένα διαφωτιστικό βίντεο μέσω youtube, η κετονική διατροφή, η διαλειμματική νηστεία και η διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες, είναι επίσης λόγοι ανεπάρκειας των ηλεκτρολυτών. Αυτό οφείλεται στο ότι ο οργανισμός μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, για την αποθήκευση της οποίας χρησιμοποιείται ίσως ο σημαντικότερος ηλεκτρολύτης, το κάλιο.

   Όπως συμβαίνει και με τις διατροφές, για να γίνει σημαντική απώλεια ηλεκτρολυτών, θα πρέπει κάτι να γίνεται παρατεταμένα. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η εξάντληση των ηλεκτρολυτών εμφανίζεται συνήθως μετά από μια ώρα ή περισσότερο έντονης άσκησης, επομένως δεν είναι πιθανό να υποστείτε ανεπάρκεια ηλεκτρολυτών μετά από μια μέτρια προπόνηση. Έτσι μόνο όταν ιδρώνετε αρκετά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο γρήγορης αναπλήρωσης με ένα αθλητικό ποτό.

    Σε γενικές γραμμές τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο για τέτοιου είδους ανεπάρκεια, είναι οι αθλητές λόγω της απώλειας υγρών μέσω του ιδρώτα, όσοι έχουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, οι ηλικιωμένοι λόγω αλλαγής στη σύσταση των κυττάρων και των επιπέδων νερού στο σώμα, καθώς και άτομα με προβλήματα στα νεφρά, ως βασικοί σταθεροποιητές νερού στο σώμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο