Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο ασφαλές είναι να αγοράζουμε κρέας διαδικτυακά;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσο ασφαλές είναι να αγοράζουμε κρέας διαδικτυακά;
spot_img

Τι πρέπει να προσέχουμε – Τα υπέρ και τα κατά της αγοράς κρεάτων μέσω online παραγγελιών.

Οι διαδικτυακές αγορές προϊόντων μεσουρανούν στην μετά Covid-19 εποχή, αφού η ανάγκη για πρόσβαση αρχικά, μετατράπηκε σε ανάγκη για ευκολία. Φυσικά δεν είναι μόνο η πανδημία που οδήγησε σε αυτό αλλά και οι καθημερινές υποχρεώσεις που είναι όλο ένα πιο επιτακτικές. Παντός τύπου αγορές, από είδη φαρμάκων και παντοπωλείου έως και είδη ένδυσης και υπόδησης γίνονται πλέον διαδικτυακά. Καλά τα συσκευασμένα προϊόντα, όμως τι γίνεται με ευπαθή τρόφιμα σαν το κρέας; Είναι οι διαδικτυακές αγορές του το ίδιο ασφαλείς; Προκειμένου να κερδίσουμε ευκολία τι είμαστε σε θέση να θυσιάσουμε;

   Η διαδικτυακή αγορά κρεάτων μπορεί να έχει θετικά αλλά και αρνητικά συνεπώς οι απόψεις ως προς αυτό είναι διχασμένες. Από τη μία είναι αναμφισβήτητα η ευκολία, που αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των συναλλαγών αυτών, αφού μπορούμε να αγοράσουμε ανά πάσα στιγμή οτιδήποτε, ακόμη κι αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από το σπίτι. Μέσω Ίντερνετ μπορεί να υπάρχει ακόμη πολύ μεγαλύτερη ποικιλία κρεάτων από ότι θα βρούμε σε κατάστημα, καθώς και περισσότερα είδη.

   Το βασικό μειονέκτημα ωστόσο, όπως και με όλες τις συναλλαγές μέσω Ίντερνετ, είναι πως δεν μπορείς να εξετάσεις το προϊόν για πιθανές αλλοιώσεις. Στην περίπτωση του κρέατος όμως αυτό μπορεί να είναι καθοριστικό και να έχει συνέπειες στην υγεία μας. Ο ποιοτικός έλεγχος είναι αδύνατος στις απομακρυσμένες συναλλαγές και πιθανώς το προϊόν της εικόνας να μην ανταποκρίνεται στο προϊόν που θα παραλάβουμε. Έπειτα υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, το ζήτημα της θερμοκρασίας.

   Το κρέας είναι ένα τρόφιμο που χρειάζεται ψυγείο και έχει πολύ περιορισμένη διάρκεια ζωής, έτσι μια οποιαδήποτε φθορά στη συσκευασία ή μια λάθος συντήρηση μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη πιθανών επιβλαβών βακτηρίων. Μια πιθανή καθυστέρηση παράδοσης επίσης, μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια για το αν έχει εκτεθεί το τρόφιμο σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι βασικό να γνωρίζουμε πως σε μια έκθεση του στην γνωστή ως “επικίνδυνη ζώνη” μεταξύ 4,5-60°C, θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη μικροβίων και η αλλοίωση. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό αφού δεν γνωρίζουμε για πόσο έχει παραμείνει σε αυτές τις θερμοκρασίες το κρέας που παραλαμβάνουμε.

Ειδικότερα στην Ελλάδα που επικρατεί ένα ζεστό κλίμα για τουλάχιστον 8 μήνες το χρόνο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μελέτη του 2014 που πραγματοποίησε το Rutgers και το Tennessee State University έδειξε ότι από τα 684 τρόφιμα που παρήγγειλαν σε 169 αποστολές, σχεδόν τα μισά δείγματα έφτασαν στην επικίνδυνη ζώνη και δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουν οι παραλήπτες πόσο καιρό ήταν την επικίνδυνη ζώνη.

    Όσον αφορά την τιμή, κατά βάση τα διαδικτυακά κρεοπωλεία είναι φθηνότερα αφού παρακάμπτονται οι μεσάζοντες, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού τους είναι συχνά πολύ μικρότερες από αυτές ενός σούπερ μάρκετ. Στον αντίποδα υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως δεν γλιτώνουμε πραγματικά χρήματα, αντ’ αυτού επιβαρυνόμαστε και τα έξοδα αποστολής.

    Επειδή κάθε διαδικτυακή αγορά φρέσκου τροφίμου απαιτεί προσοχή, ανατρέξτε σε αξιόπιστες εταιρίες και πραγματοποιήστε ποιοτική έρευνα πριν από οποιαδήποτε αγορά. Η διαδικτυακή αγορά κρέατος μπορεί να είναι εξαιρετικά βολική αλλά παράλληλα εξαιρετικά επικίνδυνη. Μια επικοινωνία με την εκάστοτε εταιρία και μια λεπτομερή ανάλυση των διαδικασιών της, θα μας δημιουργήσει περισσότερη ασφάλεια για τις προδιαγραφές που πληροί ως προς εμάς.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα