Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Επικίνδυνο πράσινο τσάι εισήγαγε η Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Επικίνδυνο πράσινο τσάι εισήγαγε η Ελλάδα
spot_img

Ειδοποίηση της Ευρωπαϊκής πύλης RASFF από την Ολλανδία.

Η Ολλανδία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, για επικίνδυνο πράσινο τσάι, προέλευσης Ταϊλάνδης.

Οι Ολλανδικές αρχές μετά από ελέγχους στην αγορά, ανέλυσαν το τσάι και εντόπισαν την τοξική ουσία Chlorpyriphos-ethyl σε ποσοστό 0,022 mg/Kg ενώ το μέγιστο επιτρεπτό όριο είναι 0,01 mg/Kg.

O κίνδυνος για τους καταναλωτές χαρακτηρίζεται σοβαρός καθώς το Chlorpyriphos-ethyl είναι φυτοφάρμακο που απαγορεύεται να διατίθεται στην αγορά και να χρησιμοποιείται στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ.

Το πράσινο τσάι Ταϊλάνδης, εκτός από την Ελλάδα έχει εισαχθεί και στο Βέλγιο, την Κύπρο, την Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία Ιρλανδία, Ολλανδία και στην Ισπανία.

Κίνδυνοι από το Chlorpyrifos

Το Chlorpyrifos ( CPS ), επίσης γνωστό ως Chlorpyrifos ethyl, είναι ένα οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες, ζώα και κτίρια, και σε άλλα περιβάλλοντα, για να σκοτώσει παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των σκουληκιών. Δρα στα νευρικά συστήματα των εντόμων αναστέλλοντας το ένζυμο ακετυλοχολινεστεράση .

 Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτού ψηφιστεί η απαγόρευση είχε προηγηθεί γνωμοδότηση της  EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την EFSA, έχουν δυνητικές γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο