Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φτερνίζονται τα ψάρια; Τι λέει η επιστήμη

ΑρχικήΝέαΦτερνίζονται τα ψάρια; Τι λέει η επιστήμη
spot_img

Η επιστήμη απαντά στο ερώτημα εάν τα ψάρια μπορούν να κρυώσουν με συνέπεια να βήχουν, να φτερνίζονται ή να έχουν καταρροήΠρόκληση για τις ιχθυοκαλλιέργειες οι υδατογενείς ιοί.

Η απλή απάντηση στο ερώτημα αν τα ψάρια μπορούν να κρυώσουν είναι: όχι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ψάρια δεν έχουν πνεύμονες ή αναπνευστική οδό – ή μύτη για να αναπνεύσουν, για αυτό το θέμα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα δείτε ποτέ ένα ψάρι με βήχα, φτάρνισμα ή καταρροή. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ψάρια δεν μπορούν να αρρωστήσουν, φυσικά. «Τα ψάρια – καθώς και τα δίθυρα όπως τα μύδια και τα στρείδια και τα καρκινοειδή όπως οι γαρίδες – ανταλλάσσουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα μέσω των βραγχίων τους», εξηγεί ο Nauwynck, από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο.

Οι υδατογενείς ιοί έχουν εξελιχθεί για να επιτίθενται στα βράγχια με τον ίδιο τρόπο που οι αερομεταφερόμενοι ιοί έχουν εξελιχθεί για να επιτίθενται στους πνεύμονες. «Τα βράγχια είναι επικαλυμμένα με ένα είδος βλέννας που λειτουργεί ως ένα είδος προστατευτικού φραγμού. Όταν αυτή η βλέννα διαταράσσεται, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανοίγματα για να μολύνουν τους ιούς το ζώο. Ωστόσο, δεν θα ορίζατε αυτή τη μόλυνση ως βήχα ή φτέρνισμα». Ο Nauwynck σημειώνει ότι τα καρκινοειδή – συμπεριλαμβανομένων των γαρίδων – έχουν μια πρόσθετη άμυνα. Αυτά τα πλάσματα είναι απίστευτα ανθεκτικά στους ιούς, εν μέρει επειδή καλύπτονται από ένα σκληρό κέλυφος. «Είναι σχεδόν σαν πλαστικό και λειτουργεί ως εξαιρετικά αποτελεσματικό φράγμα», σημειώνει. «Είναι πολύ δύσκολο να μολύνεις ένα καρκινοειδές ακόμη και μέσα από τα βράγχια, γιατί και αυτά καλύπτονται από την επιδερμίδα».

Τα μυστικά της γαρίδας

Ωστόσο, αυτό δεν κάνει τις γαρίδες εντελώς άνοσες. Παγκοσμίως, οι ετήσιες απώλειες από ασθένειες στην υδατοκαλλιέργεια γαρίδας υπολογίζονται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ και το 60 % αυτών προκαλούνται από ιικούς παθογόνους παράγοντες. Ως κτηνίατρος ιολόγος, ο Nauwynck έχει περάσει αρκετά χρόνια ερευνώντας πώς ακριβώς μολύνονται οι γαρίδες. Η ομάδα του κατάφερε να εντοπίσει ένα νέο σύστημα οργάνων, που ονομάζεται νεφροσύμπλεγμα, ως το αδύναμο σημείο στην άμυνα του ζώου. «Το νεφροσύμπλεγμα αποτελείται από μια κύστη και ένα είδος νεφρού, με σάκους οι οποίοι μπορούν να γεμίσουν με υγρά», εξηγεί. «Αυτό βρίσκεται στο κεφάλι, κάτι που για εμάς είναι κάπως τρελό. Υπάρχει ένα άνοιγμα κοντά στο στόμα, από το οποίο το ζώο μπορεί να ουρήσει».

Ο Nauwynck αναγνώρισε ότι αυτό είναι το άνοιγμα από το οποίο μπορούν να εισέλθουν οι ιοί, επειδή είναι το μόνο μέρος στην επιφάνεια του ζώου που δεν καλύπτεται από την επιδερμίδα. Έτσι, για τα καρκινοειδή όπως οι γαρίδες, δεν είναι η αναπνοή που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή ιογενούς μόλυνσης, αλλά μάλλον η ούρηση.

Μείωση των λοιμώξεων στις γαρίδες

O Nauwynck συνέχισε να ερευνά τις μολύνσεις στις γαρίδες, πιο πρόσφατα μέσω του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου ShrimpLLH , το οποίο αναλήφθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions . Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τον κλάδο της αλιείας. «Ενώ η εκτροφή γαρίδας ανθεί, οι ιογενείς λοιμώξεις αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη πρόκληση», λέει. «Η κατανόηση ότι η ούρηση αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου, μας δίνει την ευκαιρία να το αντιμετωπίσουμε». Ένας τρόπος θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη λιγότερο επιθετικών φυλών, καθώς οι γαρίδες ουρούν συνεχώς, εν μέρει ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των αντιπάλων.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα για την έρευνα του Hans Nauwynck:Βοηθώντας τις γαρίδες να αμυνθούν ενάντια στις ασθένειες .

Πηγή: Cordis

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο