Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απίστευτο… Για να αποφύγουν την ταλαιπωρία του καθαρισμού, οι αρτοποιοί βάζουν σουσάμι σε όλα τα προϊόντα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπίστευτο... Για να αποφύγουν την ταλαιπωρία του καθαρισμού, οι αρτοποιοί βάζουν σουσάμι σε όλα τα προϊόντα!
spot_img

Νομοθέτες καταδικάζουν την κίνηση αυτή και δίνουν διορία μέχρι τις 16 Μαΐου.

   Από πρώτη Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ στις ΗΠΑ η νομοθεσία που κατατάσσει το σουσάμι στην κατηγορία με τα αλλεργιογόνα. Είχε προηγηθεί το νομοσχέδιο του 2021 γνωστό και ως ο FASTER Act. Αυτό προϋποθέτει πως θα πρέπει να αναγράφεται ρητά στην ετικέτα κάθε προϊόντος που περιλαμβάνει σουσάμι στα συστατικά του ή στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Από την άλλη όσοι δεν προσθέτουν σουσάμι σε κάποια προϊόντα ενώ σε άλλα το κάνουν, θα πρέπει να καθαρίζουν εξονυχιστικά τις εγκαταστάσεις τους για να αποφύγουν τη διασταυρούμενη μόλυνση. Πολλοί αρτοποιοί ωστόσο προκειμένου να αποφύγουν αυτή τη διαδικασία έσπευσαν να προσθέσουν σουσάμι και στα υπόλοιπα προϊόντα τους.

   Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και σε μια ομάδα νομοθετών που καταδικάζει αυτή την πρακτική. Με επικεφαλής τον Ron Wyden, γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αμερικανικής Ένωσης Αρτοποιών Eric Dell, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους και ζητώντας απάντηση έως τις 16 Μαΐου.

   Το σουσάμι είναι ένα συστατικό το οποίο είναι πολύ εύκολο να διασπαστεί και να εισχωρήσει σε οποιαδήποτε αμυχή, και επειδή δεν απαιτεί ελεγχόμενη παραγωγή όπως τα συστατικά χωρίς γλουτένη, μπορεί εύκολα να μολύνει οποιοδήποτε προϊόν. Κάποιοι αρτοποιοί είδαν το συστηματικό έλεγχο και καθαρισμό κάθε επιφάνειας προς αποφυγή της μόλυνσης, ως αγγαρεία και αποφάσισαν να προσθέτουν μια ποσότητα σουσαμιού σε όλα τα προϊόντα τους, κάτι που θα τους δώσει το δικαίωμα αναγραφής στην ετικέτα.

“Δεδομένων των τρεχουσών εργασιών παραγωγής σε εκατοντάδες αρτοποιεία σε συνδυασμό με το υπάρχον ρυθμιστικό σύστημα της FDA (το οποίο ουσιαστικά απαιτεί ανακλήσεις για προϊόντα με ίχνη σουσαμιού, ακόμη και αν έχουν τη δήλωση «μπορεί να περιέχει σουσάμι»), συμπεριλαμβανομένου του σουσαμιού και της επισήμανσης του ως αλλεργιογόνου είναι ο πιο ρεαλιστικός και ασφαλέστερος τρόπος για την προστασία των αλλεργικών καταναλωτών”, έγραψε ο Rasma Zvaners, αντιπρόεδρος ρυθμιστικών και τεχνικών υπηρεσιών της ABA, σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο του εμπορικού ομίλου την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η κίνηση ωστόσο μπορεί να αποβεί προβληματική, τόσο για τον κόσμο που από συνήθεια θα σπεύσει να αγοράσει το προϊόν αγνοώντας την αλλαγή στα συστατικά και μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με ένα ενδεχόμενο αλλεργικό σοκ, όσο και για εκείνους που γνωρίζουν την ύπαρξη αλλεργίας και δεν τους δίνεται καν η επιλογή “χωρίς σουσάμι”.

   Οι ομάδες υπεράσπισης και η επιστολή των νομοθετών αναφέρουν ότι αυτή η πρακτική δεν ακολουθεί το πνεύμα του νόμου, ο οποίος είχε σκοπό να αποτρέψει την έκθεση των καταναλωτών σε κίνδυνο. “Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις πρακτικές και προτρέπουμε τα μέλη σας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή μέτρων ελέγχου της ασφάλειας”, αναφέρει η επιστολή από τον Wyden και άλλα μέλη του Κογκρέσου. “Καμία εταιρεία δεν πρέπει να επιτρέπεται να αποφεύγει το κόστος που σχετίζεται με τις ασφαλείς πρακτικές ψησίματος και να διακινδυνεύει τη δημόσια υγεία και ασφάλεια για όσους έχουν απειλητικές για τη ζωή τροφικές αλλεργίες”.

   Φυσικά δεν έχουν υιοθετήσει όλοι οι αρτοποιοί αυτή την τακτική και υπάρχουν 14 κατασκευαστές που έχουν επιβεβαιώσει ότι οι εγκαταστάσεις τους είναι ασφαλείς.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα