Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Νέο γονιδίωμα φασολιών αντέχει σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία

ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμη: Νέο γονιδίωμα φασολιών αντέχει σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία
spot_img

Το φασόλι σύμφωνα με τους ερευνητές έχει και θρεπτικά και οικονομικά οφέλη.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε πλήρως την αλληλουχία του γονιδιώματος ενός φασολιού ανθεκτικού στο κλίμα που θα μπορούσε να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία. 

Η αλληλουχία του φασολιού υάκινθου ή ‘lablab bean’ (Lablab purpureus) ανοίγει το δρόμο για την ευρύτερη καλλιέργεια του, φέρνοντας θρεπτικά και οικονομικά οφέλη, καθώς και την πολυπόθητη ποικιλομορφία στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Το όσπριο, ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές περιοχές και παράγει πολύ θρεπτικά φασόλια που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα και ζωοτροφές. Η εξαιρετική του ανθεκτικότητα στην ξηρασία και η ικανότητά του να σταθεροποιεί το άζωτο σημαίνει ότι ευδοκιμεί σε μια σειρά από περιβάλλοντα και συνθήκες.  

Η προσαρμοστικότητα του φυτού υποδηλώνει υψηλή γενετική ποικιλότητα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατή η επιλογή διαφορετικών προσαρμοστικών ποικιλιών για διαφορετικά περιβάλλοντα και κλιματικές προκλήσεις.  

Σε αυτή την έρευνα, η ομάδα εντόπισε τη γονιδιωματική θέση σημαντικών αγρονομικών χαρακτηριστικών απόδοσης και μεγέθους σπόρου/φυτού και τεκμηρίωσε την οργάνωση γονιδίων που αναστέλλουν ένα βασικό ένζυμο στη διαδικασία πέψης στους ανθρώπους. 

Ο Mark Chapman, επικεφαλής της μελέτης Mark Chapman, άλλος κύριος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton , δήλωσε: «Αυτό είναι ένα συναρπαστικό εύρημα και ανοίγει την πόρτα στη μελέτη του εάν τα αγρονομικά χαρακτηριστικά μπορούν να εξελιχθούν περισσότερες από μία φορές χρησιμοποιώντας το ίδιο γονίδια, ή εάν διαφορετικά μονοπάτια μπορούν να εξελιχθούν για να δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτές οι πληροφορίες προσφέρουν μια πολύτιμη πηγή για γενετική βελτίωση». 

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα