Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
21.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή! Αφήστε τα προϊόντα οικιακής χρήσης στα αρχικά τους δοχεία

ΑρχικήΟικιακάΠροσοχή! Αφήστε τα προϊόντα οικιακής χρήσης στα αρχικά τους δοχεία
spot_img

Χιλιάδες δηλητηριάσεις και ατυχήματα κάθε χρόνο λόγω μεταφοράς υγρών οικιακής χρήσης σε άλλα μπουκάλια.

Την περίοδο 2017-2021, περισσότερα από 33.000 ατυχήματα που προκλήθηκαν από τη μετάγγιση οικιακών προϊόντων καταγράφηκαν από κέντρα δηλητηριάσεων στη Γαλλία. Ενώ πολλά από αυτά τα ατυχήματα δεν ήταν σοβαρά, περίπου 100 είχαν σοβαρές συνέπειες και αναφέρθηκαν πέντε θάνατοι. Η Γαλλική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ANSES επαναλαμβάνει τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε καθημερινή βάση.

Τι είναι η μετάγγιση και ποιοι είναι οι σχετικοί κίνδυνοι;

Η μετάγγιση είναι η πράξη μεταφοράς ενός προϊόντος σε δοχείο που είναι διαφορετικό από την αρχική του συσκευασία και δεν προορίζεται για αυτόν τον σκοπό. Για παράδειγμα, όταν ένα προϊόν καθαρισμού δαπέδου ή χλωρίνη μεταφέρεται σε πλαστικό μπουκάλι, λέγεται ότι έχει μεταγγιστεί. Ελλείψει ετικέτας και συμβόλων κινδύνου, το νέο δοχείο δεν εμφανίζει πλέον καμία πληροφορία σχετικά με τη φύση του περιεχομένου του ή, κυρίως, σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τις προφυλάξεις κατά τη χρήση. Τις περισσότερες φορές, στερείται επίσης το καπάκι ασφαλείας που απαιτείται για ορισμένα προϊόντα.

Θανάτοι που μπορούν να προληφθούν

Μια ανάλυση των κλήσεων σε κέντρα δηλητηριάσεων διαπίστωσε ότι 33.650 ατυχήματα που είχαν συμβεί την περίοδο 2017-2012 συνδέονταν με τη μετάγγιση, δηλαδή περίπου 6.000 ατυχήματα ετησίως. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τυχαίας κατάποσης ήταν ασυμπτωματικές ή χαμηλής σοβαρότητας. Ωστόσο, αναφέρθηκαν 108 περιπτώσεις υψηλής σοβαρότητας, συμπεριλαμβανομένων 17 σε παιδιά κάτω των 15 ετών. Το ένα τρίτο από αυτά τα άτομα παρουσίασαν επακόλουθες συνέπειες από το ατύχημά τους. Καταγράφηκαν πέντε θάνατοι, εκ των οποίων ο ένας αφορούσε ένα τρίχρονο παιδί. Τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα οφείλονταν σε διαβρωτικά καθαριστικά ή απολυμαντικά που μεταγγίστηκαν σε πλαστικά μπουκάλια.

Πέντε συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων:

  • Αποφύγετε τη μετάγγιση προϊόντων: όχι μόνο κινδυνεύετε να ξεχάσετε τι περιέχει το νέο δοχείο, αλλά χάνετε και πολύτιμες πληροφορίες όπως το όνομα του προϊόντος και τις οδηγίες και τις προφυλάξεις χρήσης. Εάν συμβεί δηλητηρίαση, αυτές οι πληροφορίες θα επιτρέψουν στα κέντρα δηλητηριάσεων ή στους γιατρούς να εκτιμήσουν με ακρίβεια τον τοξικολογικό κίνδυνο και να υιοθετήσουν την καλύτερη θεραπευτική στρατηγική.
  • Εάν η μετάγγιση είναι απολύτως απαραίτητη, για παράδειγμα όταν ένα προϊόν πωλείται σε συσκευασίες αναπλήρωσης για να αραιωθεί, το προϊόν θα πρέπει να μεταφερθεί σε δοχείο κατάλληλο για τη χημική του φύση, με καπάκι ασφαλείας εάν το προϊόν ενέχει κίνδυνο. Η ονομασία του αρχικού προϊόντος θα πρέπει να επισημαίνεται με σαφήνεια στο δοχείο, εάν το προϊόν έχει αραιωθεί και το μοναδικό αναγνωριστικό τύπου (UFI) του αποχυθέντος προϊόντος θα πρέπει να φωτογραφίζεται: αυτός ο 16ψήφιος κωδικός, τοποθετημένος δίπλα στο όνομα ή τον κίνδυνο πληροφορίες, επιτρέπει στα κέντρα δηλητηριάσεων να αναγνωρίσουν την εμπορική αναφορά και τη σύνθεσή της.
  • Εάν έχετε αγοράσει ένα προϊόν χύμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο δοχείο, ανακυκλώνοντας το αρχικό δοχείο εάν είναι δυνατόν. στη συνέχεια τοποθετήστε την ετικέτα που παρέχεται από το κατάστημα ή γράψτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες σε μια ετικέτα, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του προϊόντος, των προφυλάξεων κατά τη χρήση και του αριθμού παρτίδας.
  • Μην βάζετε ποτέ προϊόντα οικιακής χρήσης στο ψυγείο και κρατάτε τα τρόφιμα και τα ποτά σε ξεχωριστό μέρος από τα οικιακά προϊόντα.
  • Τοποθετήστε προσεκτικά τα αποχυθέντα προϊόντα, μακριά από παιδιά και κατά προτίμηση σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μαζική τροφική δηλητηρίαση στην Ηλεία – 37 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας

Τα θύματα έφαγαν βραστό κρέας και γλυκά σε πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Έχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!

Εκπομπές σωματιδίων και πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από οικιακή φριτέζα αέρα.

ΕΕ: Διορθωτικό στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισήμανση αλκοολούχων ποτών

 Διορθώσεις στα ενδεικτικά παραδείγματα των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα