Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επίθεση στην Μισέλ Ομπάμα για τα “υγιεινά” προϊόντα της εταιρείας της – Χαρακτηρίζονται “υπερεπεξεργασμένα”

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΕπίθεση στην Μισέλ Ομπάμα για τα "υγιεινά" προϊόντα της εταιρείας της - Χαρακτηρίζονται "υπερεπεξεργασμένα"
spot_img

Σε αμφισβήτηση η εταιρεία υγιεινών παιδικών τροφίμων και ποτών της Μισέλ Ομπάμα.

Πριν από λίγες ημέρες η πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Michelle Obama ανακοίνωσε την ίδρυση  της PLEZi Nutrition που θα παρέχει υγιεινό φαγητό για τα παιδιά. Τα προϊόντα της εταιρίας θα διαθέτουν χαμηλότερη περιεκτικότητα ζάχαρης και υψηλότερη διατροφική αξία σύμφωνα με την Ομπάμα, η οποία είπε πως θα επιβλέπει την ανάπτυξη του πρώτου προϊόντος, ενός χυμού φρούτων που προορίζεται για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Ο χυμός θα παρασκευάζεται από 75% λιγότερη ζάχαρη από τους παραδοσιακούς χυμούς φρούτων, θα διαθέτει φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. 

Είχε προηγηθεί δημοσιοποίηση έρευνας που έδειξε πως ο «νόμος για τα υγιή παιδιά» του 2010, που υποστήριξε η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, ήταν η πρώτη εθνική νομοθεσία που βελτίωσε τα σχολικά γεύματα εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια στις ΗΠΑ. Ο νόμος αύξησε την ποσότητα φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως που προσφέρονται στα σχολικά γεύματα.

Σύμφωνα όμως με ειδικούς διατροφής που αναφέρονται σε δημοσίευμα στο Huffingtonpost, οι χυμοί της Ομπάμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν στα σχολικά γεύματα των ΗΠΑ.

Αν και δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, η περιεκτικότητα σε χυμό είναι σχεδόν αποκλειστικά από συμπυκνωμένο, ο οποίος συνήθως έχει λιγότερη θρεπτική αξία από τον χυμό ολόκληρου φρούτου (εξ ου και η προσθήκη φυτικών ινών). 

Τα ποτά περιέχουν επίσης γλυκαντικά φυτικής προέλευσης, που θεωρείται ότι είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε νέα οδηγία αυτή την εβδομάδα προτρέποντας τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη στέβια.  

Η παιδίατρος της Μασαχουσέτης Mary Beth Miotto είπε στο  Bloomberg: «Το Plezi tropical punch δεν έχει ΠΡΟΣΘΗΚΗ ζάχαρης αλλά έχει 6 γραμμάρια ζάχαρη και συμπυκνώματα χυμού. Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση γλυκών ποτών κάνει τα παιδιά να θέλουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γλυκά τρόφιμα. Κάθε κουτί είναι περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την ηλικία 4-6 ετών».

Τα ποτά της Plezi περιέχουν έξι γραμμάρια ζάχαρης ανά μπουκάλι οκτώ ουγγιών, 35 θερμίδες, δύο γραμμάρια φυτικών ινών και 100 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C. 

Άλλοι ειδικοί είπαν ότι η κυρία Ομπάμα έκανε λάθος που πούλησε ένα «υπερεπεξεργασμένο» ποτό με ζάχαρη σε πολύ μικρά παιδιά. 

Ο Jerold Mande, επίκουρος καθηγητής διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health και Διευθύνων Σύμβουλος της Nourish Science, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στη διατροφή, είπε στο Bloomberg: «Οι σύμβουλοι της, την έπεισαν να ξεκινήσει στοχεύοντας 6 έως 12χρονα παιδιά με ένα φανταχτερό, εξαιρετικά επεξεργασμένο ρόφημα που μπορεί να μην είναι πιο υγιεινό από τη σόδα διαίτης». 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Plezi επέμεινε όμως, ότι το προϊόν είναι ένα παράδειγμα καλής επεξεργασμένης τροφής και ότι το να «επισημάνεις το Plezi ως «υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο», είναι στην καλύτερη περίπτωση κυνικό αν όχι ανέντιμο».

Ωστόσο, τα ποτά είναι προτιμότερα από ένα κουτάκι κόκα κόλα οκτώ ουγγιών, το οποίο περιέχει 26 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και 100 θερμίδες. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο