Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο αριθμός των αγροκτημάτων στον κόσμο θα μειωθεί στο μισό έως το 2100, σύμφωνα με μελέτη

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΟ αριθμός των αγροκτημάτων στον κόσμο θα μειωθεί στο μισό έως το 2100, σύμφωνα με μελέτη
spot_img

Ο αριθμός των αγροκτημάτων σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να μειωθεί από 616 εκατομμύρια το 2020 σε 272 εκατομμύρια το 2100 κυρίως λόγω της αστικοποίησης.

Έρευνα του New University of Colorado Boulder δείχνει ότι ο αριθμός των αγροκτημάτων παγκοσμίως θα μειωθεί στο μισό θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για τα συστήματα τροφίμων του κόσμου.

H μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Sustainability, είναι η πρώτη που παρακολουθεί τον αριθμό και το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων κάθε χρόνο, από τη δεκαετία του 1960 έως το 2100.

Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και οι αγροτικές κοινότητες που εξαρτώνται από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Αφρική και την Ασία θα παρουσιάσουν πτώση στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που λειτουργούν.

«Βλέπουμε ένα σημείο καμπής από την εκτεταμένη δημιουργία αγροκτημάτων στην ευρεία ενοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο, και αυτή είναι η μελλοντική τροχιά στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα», δήλωσε ο  Zia Mehrabi, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικών μελετών στο CU Boulder. «Το μέγεθος του αγροκτήματος και ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που υπάρχουν συνδέονται με βασικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελέσματα».

Για να αξιολογήσει την παγκόσμια κατάσταση της γεωργίας, ο Mehrabi χρησιμοποίησε δεδομένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη γεωργική έκταση, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το μέγεθος του αγροτικού πληθυσμού σε περισσότερες από 180 χώρες για να ανασυγκροτήσει πρώτα την εξέλιξη του αριθμού των αγροκτημάτων από το 1969-2013 και στη συνέχεια να σχεδιάσει αυτούς τους αριθμούς μέχρι το 2100.

Η ανάλυσή του διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αγροκτημάτων σε όλο τον κόσμο θα μειωνόταν από 616 εκατομμύρια το 2020 σε 272 εκατομμύρια το 2100. Ένας βασικός λόγος: Καθώς η οικονομία μιας χώρας αναπτύσσεται, περισσότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν στις αστικές περιοχές, αφήνοντας λιγότερους ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές να φροντίζουν γη.

Θερίστε ότι σπείρετε

Η μείωση στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων και μια αύξηση του μεγέθους των εκμεταλλεύσεων έχει συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία  από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι υπήρχαν 200.000 λιγότερες εκμεταλλεύσεις το 2022 σε σχέση με το 2007.

Η ανάλυση του Mehrabi διαπίστωσε ότι ένα σημείο καμπής από τη δημιουργία αγροκτημάτων στην ευρεία ενοποίηση θα αρχίσει να συμβαίνει ήδη από το 2050 σε κοινότητες σε όλη την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ωκεανία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Η υποσαχάρια Αφρική θα ακολουθήσει την ίδια πορεία αργότερα μέσα στον αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα.

Δείχνει επίσης ότι ακόμη και αν η συνολική ποσότητα καλλιεργήσιμης γης δεν αλλάξει σε ολόκληρο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια, λιγότεροι άνθρωποι θα κατέχουν και θα καλλιεργήσουν τη διαθέσιμη γη. Η τάση θα μπορούσε να απειλήσει τη βιοποικιλότητα σε μια εποχή όπου η διατήρηση της βιοποικιλότητας  είναι στο επίκεντρο.

«Τα μεγαλύτερα αγροκτήματα έχουν συνήθως λιγότερη βιοποικιλότητα και περισσότερες μονοκαλλιέργειες», είπε ο Mehrabi. «Τα μικρότερα αγροκτήματα έχουν συνήθως περισσότερη βιοποικιλότητα και ποικιλία καλλιεργειών, γεγονός που τα καθιστά πιο ανθεκτικά σε εστίες παρασίτων και κλιματικά σοκ».

Και δεν είναι μόνο η βιοποικιλότητα: η προσφορά τροφίμων κινδυνεύει επίσης. Η προηγούμενη έρευνα του Mehrabi  δείχνει ότι τα μικρότερα αγροκτήματα στον κόσμο αποτελούν μόλις το 25% της παγκόσμιας γεωργικής γης, αλλά συγκομίζουν το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο.

Επιπλέον, λιγότερα αγροκτήματα σημαίνει λιγότερους αγρότες που μπορούν να φέρουν μαζί τους πολύτιμη γνώση των ιθαγενών που χρονολογείται από αιώνες. Καθώς τα αγροκτήματα εδραιώνονται, αυτή η γνώση αντικαθίσταται από νέα τεχνολογία και μηχανοποίηση.

Δημιουργία ποικίλου χαρτοφυλακίου τροφίμων

Ακριβώς όπως ένα ποικίλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αποδίδει καλύτερα από ένα μη διαφοροποιημένο, η ποικιλομορφία στο χαρτοφυλάκιο πηγών τροφίμων στον κόσμο είναι επωφελής μακροπρόθεσμα, είπε ο Mehrabi.

«Εάν επενδύετε στα σημερινά συστήματα τροφίμων με περίπου 600 εκατομμύρια φάρμες στον κόσμο, το χαρτοφυλάκιό σας είναι αρκετά διαφορετικό», είπε ο Mehrabi. «Εάν υπάρχει ζημιά σε ένα αγρόκτημα, είναι πιθανό ο αντίκτυπος στο χαρτοφυλάκιό σας να υπολογιστεί κατά μέσο όρο με την επιτυχία ενός άλλου. Αλλά αν μειώσετε τον αριθμό των αγροκτημάτων και αυξήσετε το μέγεθός τους, η επίδραση αυτού του σοκ στο χαρτοφυλάκιό σας θα αυξηθεί. Εσείς διατρέχετε περισσότερους κινδύνους».

Υπάρχουν επίσης θετικά στοιχεία για τη μετατόπιση της εταιρικής ιδιοκτησίας αγροκτημάτων: Το έγγραφο επισημαίνει ότι η ενοποίηση στη γεωργία μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη παραγωγικότητα της εργασίας και οικονομική ανάπτυξη με μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό σε μη γεωργική απασχόληση και βελτιωμένα συστήματα διαχείρισης.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της ενοποίησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, είπε ο Mehrabi, είναι οι βελτιωμένες οικονομικές ευκαιρίες για τους ανθρώπους και η δυνατότητα επιλογής της δικής τους επαγγελματικής πορείας εκτός του αγροτικού μας τομέα.

Ωστόσο, αυτοί οι μελλοντικοί εργάτες σε αγροκτήματα μπορεί να χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη, καθώς τα ποσοστά αυτοκτονιών στη γεωργική βιομηχανία είναι  από τα υψηλότερα ποσοστά ανά επάγγελμα στις ΗΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε περίπου 600 εκατομμύρια φάρμες που τροφοδοτούν τον κόσμο και κουβαλούν 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στους ώμους τους», είπε ο Mehrabi. «Μέχρι το τέλος του αιώνα, πιθανότατα θα έχουμε τον μισό αριθμό αγροτών που ταΐζουν ακόμη περισσότερους ανθρώπους. Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε πώς μπορούμε να έχουμε τα συστήματα εκπαίδευσης και υποστήριξης για να στηρίξουμε αυτούς τους αγρότες».

Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τις παγκόσμιες αγροτικές τάσεις, ο Mehrabi ελπίζει ότι η ανάλυσή του θα οδηγήσει σε πολιτικές που διασφαλίζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση της κλιματικής ανθεκτικότητας, τη διατήρηση της γνώσης των αγροτών και θα παρέχουν κίνητρα για τη βελτίωση της αγροτικής οικονομίας σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα