Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εξίσου επικίνδυνα τα φυτοφάρμακα νέας γενιάς

ΑρχικήΝέαΕξίσου επικίνδυνα τα φυτοφάρμακα νέας γενιάς
spot_img

Νέα αξιολόγηση στα «γενετικά» φυτοφάρμακα ζητά η γαλλική ΜΚΟ Pollinis.

Φυτοφάρμακα νέας γενιάς, που προέρχονται από τις γενετικές βιοτεχνολογίες και υποτίθεται πως θα αντικαταστήσουν τα σημερινά χημικά προϊόντα προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια, υπάρχει κίνδυνος να αποδειχθούν εξίσου καταστροφικά για τα έντομα επικονιαστές, ανακοίνωσε σήμερα εκφράζοντας την ανησυχία της η μη κυβερνητική οργάνωση Pollinis, η οποία ζητάει τη «δραστική» αξιολόγησή τους και τη διακοπή των δοκιμών τους σε καλλιέργειες στην ύπαιθρο.

Η Pollinis, μια ανεξάρτητη ΜΚΟ που ιδρύθηκε στη Γαλλία και διεκδικεί ένα εκατομμύριο μέλη στην Ευρώπη, εξέτασε μια έκθεση για τα φυτοφάρμακα με παρεμβατικό RNA (RNAi), γνωστά και ως «γενετικά» φυτοφάρμακα. Έχουν επινοηθεί για να «μπλοκάρουν την έκφραση ορισμένων γονιδίων και να εμποδίζουν τις ζωτικές λειτουργίες» στα έντομα που καταστρέφουν καλλιέργειες.

«Είναι μια νέα τάξη φυτοφαρμάκων που βασίζονται στη γενετική μηχανική και στις προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σ’ αυτό τον τομέα», εξηγεί η Βανέσα Μερμέ, διευθύντρια των εκστρατειών της Pollinis.

Η υπόσχεση αυτών των προϊόντων, μερικά από τα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί επί του πεδίου, στη φύση, μεταξύ άλλων και στη Γαλλία, είναι να προσφέρουν μια μεγαλύτερη ακρίβεια και να στοχοθετούν καλύτερα τα έντομα που επιτίθενται στις καλλιέργειες, χωρίς να πλήττουν τους πολύτιμους επικονιαστές.

Για να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς, η μη κυβερρνητική οργάνωση μελέτησε μια ομάδα 26 φυτοφαρμάκων RNAi που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και συνέκρινε τις ακολουθίες γονιδίων που στοχοθετούνται στα καταστροφικά έντομα με αυτές ειδών τα οποία δεν είναι στόχοι.

«Συγκρίναμε τις γενετικές ακολουθίες εντόμων που στοχοθετούνται από αυτά τα προϊόντα με εκατοντάδες είδη των οποίων η γονιδιακή ακολουθία περιλαμβάνεται σε μια βάση γενετικών δεδομένων με την ονομασία BLAST», η οποία περιέχει περίπου 2.500 έντομα επικονιαστές (δηλαδή μόνο ένα κλάσμα του αριθμού των επικονιαστών), αναφέρει η Βανέσα Μερμέ.

Αποτέλεσμα: «μεταξύ των 26 προϊόντων που μελετήθηκαν, περισσότερα από το 50% είναι θανάσιμα για επικονιαστές που δεν είναι στόχοι (14 στους 26)», είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

«Εντοπίσαμε 136 διαφορετικά είδη εντόμων επικονιαστών στα οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο κάποιο απ’ αυτά τα προϊόντα, και τις περισσότερες φορές επηρεάζονται από πολλά προϊόντα», αναφέρει η Βανέσα Μερμέ.

Ανάμεσα στα έντομα που πλήττονται είναι η ευρωπαϊκή μέλισσα, η αγριομέλισσα, είδη πεταλουδών…

Τα φυτοφάρμακα νέας γενιάς απέχουν συνεπώς πολύ από το να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, σύμφωνα με την Pollinis. «Θα μπορούσαν να εξοντώσουν αδιακρίτως πολυάριθμα έντομα επικονιαστές και να επιταχύνουν την εξαφάνισή τους εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά φυτοφάρμακα που υποτίθεται πως θα αντικασταστήσουν».

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζητάει έτσι να αποκλεισθούν τα φυτοφάρμακα RNAi από την κατηγορία των προϊόντων βιοελέγχου (που βασίζονται σε φυσικούς μηχανισμούς), να αξιολογηθούν «δραστικά και με αυστηρότητα» από μια ανεξάρτητη υπηρεσία οι κίνδυνοι που προέρχονται απ’ αυτά και τέλος να διακοπούν αμέσως οι δοκιμές τους στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο