Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καμία ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια από τη μείωση των φυτοφαρμάκων από την Κομισιόν

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΚαμία ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια από τη μείωση των φυτοφαρμάκων από την Κομισιόν
spot_img

Το ειδησεογραφικό μέσο EURACTIV παραθέτει τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την νέα πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση στο μισό της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030.

Τον Μάρτιο, η Κομισιόν δεσμεύτηκε με την παροχή μιας μελέτης στους νομοθέτες, η οποία απεικονίζει τα δυνητικά αποτελέσματα της πρότασης που στοχεύει να μειώσει στο μισό τη χρήση και τον κίνδυνο φυτοφαρμάκων έως το 2030.

Σε ένα προσχέδιο 218 σελίδων της εκτίμησης επιπτώσεων, το οποίο έλαβε το ειδησεογραφικό μέσο EURACTIV, ένα στέλεχος της ΕΕ εξετάζει τον οικονομικό αντίκτυπο του σχεδίου φυτοφαρμάκων της ΕΕ στη γεωργική παραγωγή και τις συνέπειες στη διαθεσιμότητα και την τιμή των ζωοτροφών και των τροφίμων.

Πολλά μέλη της επιτροπής έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η εφαρμογή της πρότασης θα προκαλέσει επιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών, μιας και οι αποδόσεις των καλλιεργειών επηρεάζουν τόσο τις εισαγωγές όσο και την αγροτική οικονομία.

Αλλά σύμφωνα με τη μελέτη, οι μεγαλύτερες επιπτώσεις συμβαίνουν σε καλλιέργειες που παίζουν σχετικά μικρό ρόλο για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, όπως τα σταφύλια, ο λυκίσκος και οι ντομάτες.

Τονίζεται, επίσης, πως τα κράτη μέλη μπορούν αρχικά να εφαρμόσουν την πρόταση σε καλλιέργειες που έχουν μικρό ή καθόλου αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια, ούτως ώστε να μην επηρεαστούν παράγοντες, όπως οι τιμές, αλλά να επιτευχθούν οι στόχοι.

Μια άλλη πτυχή που θα μπορούσε να συμβάλει στους στόχους περικοπής φυτοφαρμάκων που ορίζονται στη εμβληματική πολιτική της ΕΕ για τα τρόφιμα, τη στρατηγική Farm to Fork, είναι η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε μη γεωργικές περιοχές, όπως αστικές περιοχές, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής και ιδιωτικοί κήποι, προσθέτει η έκθεση, σύμφωνα με αντίστοιχο δημοσίευμα της EURACTIV. Αυτή η πρακτική, δεν θα είχε καμία επίπτωση στην ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών.

Ειδικότερα, το τρέχον σύνολο του αποτυπώματος φυτοφαρμάκων που ενσωματώνεται στην κατανάλωση της ΕΕ –η οποία περιλαμβάνει επίσης εισαγωγές από τρίτες χώρες– συνδέεται με την παραγωγή υφασμάτων και τροφίμων με χαμηλή διατροφική αξία. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα φυτοφάρμακα συμβάλλουν «στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τις απώλειες υπηρεσιών οικοσυστήματος που μπορεί να οδηγήσουν σε επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών», λέει η μελέτη, κάνοντας ειδική μνεία σε συνέπειες, όπως για την καταστροφή των μελισσών και των οικοσυστημάτων, αναφέρει η EURACTIV.

H Koμισιόν από πλευράς της δεν έχει πολλά δεδομένα στη διάθεσή της, σε σύγκριση με ότι περιλαμβανόταν στην αρχική εκτίμηση επιπτώσεων που συνόδευε την πρότασή της. Το σύνολο των μελετών που εξετάστηκαν ήταν μεν εξονυχιστικές, αλλά βασίστηκαν κυρίως σε γνώμες εμπειρογνωμόνων και όχι σε ποιοτικά δεδομένα. Υπολογίζεται ότι καμία από τις μελέτες δεν έχει εντρυφήσει σε κάποια στρατηγική προσέγγιση για την επίτευξη των εθνικών στόχων μείωσης.

Αν και τα στοιχεία είναι πράγματι ελλιπή, η Κομισιόν παραμένει αισιόδοξη ότι η μείωση των φυτοφαρμάκων ως τώρα δεν έχει επιφέρει κάποια σημαντική αρνητική επίδραση στις καλλιέργειες και την επισιτιστική ασφάλεια.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος ήταν ένας από τους παράγοντες που εξέτασε η μελέτη,  η Επιτροπή αναγνωρίζει το υψηλό ενεργειακό κόστος είχε ως αποτέλεσμα την αναζήτηση φτηνότερων εναλλακτικών, αλλά ότι μεσοπρόθεσμα οι αγορές ενέργειας αναμένεται να χαλαρώσουν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων», συνεχίζει η έκθεση. Μάλιστα, αναφέρεται ότι  κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας 2022/23, οι γεωργικές αγορές της ΕΕ έχουν ήδη εν μέρει απορροφήσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο, αναφέρει η EURACTIV.

Aκόμη, αν και οι τρέχουσες πληροφορίες δείχνουν ότι επαρκή εργαλεία για τους αγρότες και την εφαρμογή εναλλακτικών στα φυτοφάρμακα θα είναι διαθέσιμα γενικά εντός του χρονικού πλαισίου των στόχων του 2030, ένα βασικό εμπόδιο σε αυτό είναι η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη σωστή χρήση τους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν ιδιαίτερα ενεργά στη διαδικασία, μιας και η μείωση των φυτοφαρμάκων βαραίνει κυρίως αυτούς.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα