Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
14.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κανονισμός για την αποψίλωση των δασών: Φόβος της βιομηχανίας για τον επείγοντα χαρακτήρα των μέτρων

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΚανονισμός για την αποψίλωση των δασών: Φόβος της βιομηχανίας για τον επείγοντα χαρακτήρα των μέτρων
spot_img

Πώς επηρεάζονται οι εταιρείες και η βιομηχανία από τον κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών; Μηδενικά περιθώρια για αναμονή δείχνουν τα περιβαλλοντικά στοιχεία.

Η ΕΕ συμφώνησε τον Δεκέμβριο σε έναν νέο κανονισμό  για την αποψίλωση των δασών.

Ο Κανονισμός θεσπίζει υποχρεωτικούς κανόνες δέουσας επιμέλειας για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης και τους εμπόρους που διαθέτουν στην αγορά της ΕΕ ή εξάγουν από αυτήν τα ακόλουθα βασικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του: φοινικέλαιο, βοοειδή, ξυλεία, καφέ, κακάο, καουτσούκ και σόγια

Ως εκ τούτου οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για την παραγωγή και ιχνηλάτησης των προϊόντων  στο εκάστοτε κράτος μέλος της ΕΕ για να επιβεβαιώσουν ότι δεν συμβάλλουν στην καταστροφή των δασών ή να τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 4% του τζίρου τους.

Αυτή η πολιτική της ΕΕ προκαλεί φόβους στις εταιρείες, οι οποίες εξέφρασαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τις ανησυχίες τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, η γερμανική Union Investment, κορυφαίος επενδυτής των 20 των Unilever και Reckitt , πέρυσι ζήτησε πληροφορίες από 56 εταιρείες καταναλωτικών αγαθών για την αποψίλωση των δασών στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, δήλωσε ο επικεφαλής της, Henrik Pontzen, στο πρακτορείο.

Ένα εσωτερικό έγγραφο της Ένωσης Επενδύσεων που είδε το Reuters δείχνει ότι η εταιρεία έλαβε μόλις 30 απαντήσεις στην εμβέλειά της. Από αυτές, 14 εταιρείες δήλωσαν ότι είχαν μηδενικούς στόχους αποψίλωσης των δασών. Η εταιρεία έχει περίπου 424 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και μερίδια στις Nestlé , PepsiCo , Danone , Beyond  Meat και L’Oréal.

Η νομοθεσία αναμένεται να εφαρμοστεί έως το τέλος του 2024 για τις μεγάλες εταιρείες. Μόλις ο Κανονισμός τεθεί σε ισχύ, οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες.

Αν και οι κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών είναι αυτές που μπαίνουν στο μικροσκόπιο, άλλοι τομείς, όπως η ανέγερση κατοικιών δεν θα εξαιρεθούν του ελέγχου. Και επειδή τα πρόστιμα είναι υψηλά, οι εταιρείες πρέπει να είναι πιο διαφανείς και προσεκτικές από ποτέ.

Πολλά ενδέχεται να αλλάξουν και στον κόσμο των μετοχών, αφού σύμφωνα με δηλώσεις τους στο Reuters που παρατίθενται στο European Supermarket Magazine 8 μεγάλοι θεσμικοί μέτοχοι, οι Schroders, Janus Henderson, NBIM, Union Investment, KLP, Aviva, Fidelity International και Ninety One, συζητώντας με κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών για αυτό το θέμα κατέληξαν ότι 3 από αυτούς  θα αποχωρήσουν από ορισμένες μετοχές.

Οι επείγουσες συνθήκες απαιτούν επείγουσες λύσεις

Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, 420 εκατομμύρια εκτάρια δάσους χάθηκαν λόγω αποψίλωσης μεταξύ 1990 και 2020.

 Η κατανάλωση στην ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας αποψίλωσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αν αυτά τα ποσοστά υπολογιστούν σε έκταση, είναι μεγαλύτερη και από την ίδια την Ένωση. Το φοινικέλαιο και η σόγια ευθύνονται για περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτού.

Αυτό σημαίνει πως, ανεξάρτητα από το εταιρικό και οικονομικό κόστος των λύσεων, δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής για την ανάληψη δράσης.

Ο νέος κανόνας θα απαιτεί από τις εταιρείες να παράγουν ηλεκτρονικά έντυπα δέουσας επιμέλειας στους τελωνειακούς υπαλλήλους, προκειμένου να αποδείξουν πως οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση.

Για να το κάνουν αυτό, οι εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών  βασίζονται σε τεχνολογία όπως οι δορυφόροι και η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στην εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, αλλά πολλές φορές μπορεί οι προσπάθειές τους να μην αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη συμμόρφωση.  

Παρά την φαινομενικά απαισιόδοξη για τις επιχειρήσεις συνθήκη, κάποιες μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών λένε ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη των στόχων τους για μηδενική αποψίλωση των δασών, όπως η Nestle, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων παγκοσμίως, η οποία μέχρι το 2025 έχει θέσει ως στόχο της την πλήρη απαλλαγή από την αποψίλωση. Στα ίδια βήματα, αλλά με πιο εγγύς στόχο βαδίζει και η Unilever, η οποία στοχεύει σε μια εφοδιαστική αλυσίδα χωρίς αποψίλωση των δασών σε φοινικέλαιο, χαρτί και χαρτόνι, τσάι, σόγια και κακάο έως το τέλος του 2023.

Πώς επηρεάζεται η βιομηχανία τροφίμων: ανθρώπινα δικαιώματα, προϊοντικός έλεγχος και κυρώσεις

Οι κανόνες ισχύουν και για ορισμένα παράγωγα προϊόντα, όπως η σοκολάτα, τα έπιπλα, το τυπωμένο χαρτί και τα επιλεγμένα παράγωγα με βάση το φοινικέλαιο (που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα ως συστατικά σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας).

Ο Κανονισμός ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία των νέων κανόνων την 31η Δεκεμβρίου 2020, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο τα προϊόντα που έχουν παραχθεί σε γη η οποία δεν έχει υποστεί αποψίλωση ή υποβάθμιση των δασών μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά της ΕΕ ή να εξάγονται από την ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες λαμβάνουν επίσης υπόψη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την αποψίλωση· προστέθηκε δε αναφορά στην αρχή της ελεύθερης, εκ των προτέρων και εν πλήρει επιγνώσει συναίνεσης των αυτόχθονων πληθυσμών.

Με τον Κανονισμό θεσπίζεται και σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης, το οποίο αποδίδει στις χώρες, εντός και εκτός της ΕΕ επίπεδο κινδύνου που συνδέεται με την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών (χαμηλό, σύνηθες ή υψηλό).

Η κατηγορία κινδύνου θα καθορίζει το επίπεδο των ειδικών υποχρεώσεων για τους φορείς εκμετάλλευσης και τις αρχές των κρατών μελών, όσον αφορά τη διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων. Με τον τρόπο αυτόν, θα είναι ευκολότερη η ενισχυμένη παρακολούθηση για τις χώρες υψηλού επιπέδου κινδύνου και απλουστευμένη δέουσα επιμέλεια για τις χώρες χαμηλού επιπέδου κινδύνου.

Ο Κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τις κυρώσεις, για τις οποίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.

Θα πρέπει να καθοριστούν πρόστιμα αναλογικά προς την οικολογική ζημιά και προς την αξία των επίμαχων σχετικών βασικών ή παράγωγων προϊόντων, στο επίπεδο τουλάχιστον του 4 % του ετήσιου κύκλου εργασιών των φορέων εκμετάλλευσης στην ΕΕ, τα οποία θα περιλαμβάνουν προσωρινό αποκλεισμό από τις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων και από την πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση.Κ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα καταγγελία στο Cibum – Ξύλο μήκους 3 cm μέσα σε δημοφιλή μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας

Αιχμηρό κομμάτι ξύλου, δάγκωσε Ελληνίδα καταναλώτρια, μαζί με την μπουκιά από γνωστά μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας.

Προσοχή! Και στην Ελλάδα πωλούνται οι δημοφιλείς μπάρες δημητριακών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό

Καλούνται οι καταναλωτές να ελέγξουν τους κωδικούς για να μην κινδυνεύσει η υγεία τους.

Ερευνητές βρήκαν επικίνδυνες ουσίες σε “γάλα” αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης και ρυζιού

Πώς οι χημικές αντιδράσεις της επεξεργασίας, μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά στα ποτά φυτικής προέλευσης και αυξάνουν την παρουσία καρκινογόνων ουσιών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο