Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία νοροϊού σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης συνδέεται με μολυσμένους εργαζόμενους στην κουζίνα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιδημία νοροϊού σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης συνδέεται με μολυσμένους εργαζόμενους στην κουζίνα
spot_img

 Οι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν ότι δικαιούνται άδεια μετ΄αποδοχών εάν αρρωστήσουν.

Ένα ξέσπασμα νοροϊού σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης εντοπίστηκε σε άρρωστους χειριστές τροφίμων, ορισμένοι από τους οποίους δεν γνώριζαν την πολιτική άδειας ασθενείας μετ’ αποδοχών του εστιατορίου, ανέφεραν ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο Epidemic Intelligence Service του CDC.

«Τον Δεκέμβριο, λάβαμε τρεις αναφορές για γαστρεντερική ασθένεια σε θαμώνες εστιατορίου στο Μανχάταν. Οι θαμώνες είχαν συμμετάσχει σε δύο διαφορετικά πάρτι, άλλες μέρες το καθένα, στο ίδιο εστιατόριο»,  είπε η Leah D. Seifu, MD, MPH, Epidemic Intelligence Service με το CDC στο Healio. «Έτσι, εμείς, στο τμήμα υγείας αποφασίσαμε να διερευνήσουμε αυτές τις αναφορές για γαστρεντερικές ασθένειες».

Αφού έλαβαν τη λίστα κρατήσεων από το εστιατόριο, η Seifu και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν τη διερεύνηση περιπτώσεων παίρνοντας συνεντεύξεις από θαμώνες εστιατορίου που δείπνησαν από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 29 Δεκεμβρίου και είχαν συμπτώματα όπως διάρροια ή έμετο και είτε ναυτία, κράμπες στην κοιλιά ή πυρετό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τις πρακτικές χειρισμού φαγητού σε εστιατόρια και τις πολιτικές αναρρωτικής άδειας, πήραν συνεντεύξεις από τους εργαζομένους  χειριστές τροφίμων και εξέτασαν δείγματα κοπράνων από άρρωστους θαμώνες και χειριστές τροφίμων για εντερικά βακτήρια και ιούς.

Συνολικά, η ομάδα πήρε συνεντεύξεις από 93 θαμώνες από τις 243 κρατήσεις εστιατορίων που κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης και βρήκε 20 (22%) περιπτώσεις γαστρεντερικών παθήσεων. Τα πιο αναφερόμενα συμπτώματα ανάμεσά τους ήταν ναυτία (95%), κόπωση (95%), διάρροια (90%) και ρίγη (90%), με την έναρξη της ασθένειας να αναφέρεται μεταξύ 12 Δεκεμβρίου και 19 Δεκεμβρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα δεν συνδέονταν με ασθένειες. Ωστόσο, ένας χειριστής τροφίμων που ετοίμαζε φαγητό στις 11 και 12 Δεκεμβρίου αργότερα αρρώστησε. Εξαιτίας αυτού, η ομάδα εξέτασε στη συνέχεια 11 χειριστές τροφίμων που εργάζονταν στο εστιατόριο τις εν λόγω ημέρες, καθώς και δύο θαμώνες που δείπνησαν 2 ξεχωριστές ημέρες στο εστιατόριο. Τέσσερα δείγματα από χειριστές τροφίμων, και δύο δείγματα θαμώνων βρέθηκαν θετικά για νοροϊό.

«Ετσι, τελικά, φαίνεται ότι ο νοροϊός ήταν ο ένοχος», είπε η Seifu.

Οι μισοί από τους χειριστές τροφίμων που μίλησαν στους ερευνητές δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν την πολιτική αμειβόμενης αναρρωτικής άδειας του εστιατορίου.

«Για το ευρύ κοινό [αυτή είναι] μια υπενθύμιση ότι ο νοροϊός είναι πραγματικά η πιο κοινή τροφιμογενής ασθένεια στις ΗΠΑ, επομένως, συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να συνεχίσουν όλες τις τυπικές πρακτικές υγιεινής που κάνουν όπως το πλύσιμο των χεριών τους πριν και μετά το φαγητό», είπε.

Για τους κλινικούς ιατρούς, συνέχισε, αυτή είναι μια υπενθύμιση για παρακολούθηση για ειδοποιήσεις σχετικά με τροφιμογενείς ασθένειες που προέρχονται από το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης και από το CDC, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται καθώς θεραπεύουν ασθενείς που μπορεί να έχουν προσβληθεί από ένα αυτές τις ασθένειες.

«Τέλος, από μια ευρύτερη προοπτική της δημόσιας υγείας, νομίζω ότι ένα μεγάλο μήνυμα εδώ αφορά τους χειριστές τροφίμων και την πραγματική εκμετάλλευση των πολιτικών αναρρωτικής άδειας που ισχύουν», είπε, προσθέτοντας ότι η πόλη της Νέας Υόρκης έχει νόμους που απαιτούν από άρρωστο χειριστές τροφίμων να παίρνουν άδεια».

«Το εν λόγω εστιατόριο τηρούσε αυτούς τους νόμους. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι πολλοί χειριστές τροφίμων δούλευαν όταν βρέθηκαν θετικοί στον νοροϊό», είπε. «Έτσι, πραγματικά, φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση και ενημέρωση για να διασφαλιστεί ότι οι χειριστές τροφίμων γνωρίζουν αυτές τις πολιτικές και εκμεταλλεύονται τις πολιτικές αναρρωτικής άδειας που έχουν τα εστιατόριά τους για να περιορίσουν την εξάπλωση αυτών των τροφιμογενών ασθενειών και εστιατορίων. ”

Πηγή: Seifu LD, et αϊ. Επιδημία Νοροϊού σε Εστιατόριο του Μανχάταν — Νέα Υόρκη, Δεκέμβριος 2023. Παρουσιάστηκε στο: Συνέδριο της Υπηρεσίας Πληροφοριών Επιδημίας. 23 Απριλίου – 26 Απριλίου 2024. Ατλάντα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα