Το Santa Clara Valley Healthcare διαθέτει γεύματα χωρίς ζωικά προϊόντα καθώς και χωρίς αλλεργιογόνα για τους ασθενείς του.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τα Πανεπιστήμια του Γκρόνινγκεν και του Μπέρμιγχαμ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως μόνο αν αλλάξει η διατροφή, που κατά βάση αυτή τη στιγμή είναι ζωικής προέλευσης, θα μειωθεί ο κινδύνος υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Φαίνεται πως σε αυτό το σήμα κινδύνου ανταποκρίθηκε άμεσα ένα δημόσιο νοσοκομείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο έγινε το πρώτο στο είδος του που υιοθέτησε πρωτοβουλία διατροφής για τους ασθενείς, βασισμένη αποκλειστικά σε φυτά.
Το Santa Clara Valley Healthcare (SCVH) εφάρμοσε το πρόγραμμα «Universal Meals» ως μέρος της δέσμευσής του για το κλίμα να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 50% έως το 2030.
Στο πλαίσιο του νέου διατροφικού πλάνου το οποίο θα είναι δωρεάν, το νοσοκομείο θα διαθέτει γεύματα χωρίς ζωικά προϊόντα καθώς και χωρίς αλλεργιογόνα. Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με περισσότερα από 17.000 μέλη γιατρούς, στοχεύει στη “βελτίωση της υγείας όλων των ασθενών, προς ταχεία ανάρρωση”.
“Η προσθήκη αυτών των συνταγών αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναγνώρισης ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και το περιβάλλον πρέπει να φροντίζονται καλά”, είπε η Jocelyn Dubin, κορυφαία Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Santa Clara. “Η παροχή επιλογών για άτομα με τροφικές αλλεργίες και διατροφικούς περιορισμούς στηρίζεται σε μεγαλύτερη ισότητα στην υγεία στις κοινότητές μας… Προσπαθούμε να κάνουμε την υγιεινή και βιώσιμη επιλογή, εύκολη εμπειρία φαγητού για όλους”. Και πρόσθεσε: “ Τα Universal Meals είναι ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός για τη δημιουργία μιας θέσης στο τραπέζι για όλους”.