Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όταν στους Βούλγαρους δεν άρεσε η… σοκολάτα!

ΑρχικήΝέαΌταν στους Βούλγαρους δεν άρεσε η... σοκολάτα!
spot_img

“Αν η σοκολάτα είναι υγρό, στείλτε μας ένα μπουκάλι να δοκιμάσουμε”.

Στις 7 Ιουλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας. Με την ιστορία της να χρονολογείται πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια στο σημερινό νότιο Μεξικό, η σοκολάτα έφθασε στη Βουλγαρία στις αρχές του 20ου αιώνα.

- Advertisement -

“Στις αρχές του 20ου αιώνα, η σοκολάτα ήταν κάτι άγνωστο και εξωτικό για τους Βούλγαρους”, δήλωσε στο BTA ο επιμελητής επικεφαλής του Εθνικού Πολυτεχνικού Μουσείου στη Σόφια, Βασίλ Μακαρίνοφ.

Ο πρωτοπόρος σοκολατοποιός στο έδαφος της Βουλγαρίας ήταν ο Βελιζάρ Πέεφ – ένας βετεράνος στρατιώτης που πολέμησε στους Σερβοβουλγαρικούς και Βαλκανικούς πολέμους.

Το 1901 ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο σοκολάτας της Βουλγαρίας, στη Σόφια, με την επωνυμία “Βιομηχανία σοκολάτας και ζαχαροπλαστικής – Βελιζάρ Πέεφ”. Έφτιαχνε σοκολάτα, γλυκίσματα πολυτελείας και μπισκότα.

Ήταν πολλά τα εμπόδια που αντιμετώπισε ο επιχειρηματίας, συμπεριλαμβανομένου του γούστου των πελατών: οι Βούλγαροι εκείνη την εποχή δεν ήταν εξοικειωμένοι με τη σοκολάτα, εξήγησε ο Μακαρίνοφ. Ο θρύλος λέει ότι ένας ιερέας από την επαρχία, ενθουσιασμένος από τη νέα παραγωγή, έστειλε ένα γράμμα στον Πέεφ: “Αν η σοκολάτα είναι υγρό, στείλτε μας ένα μπουκάλι να δοκιμάσουμε”.

Αρχικά το εργαστήριο απασχολούσε μόλις δέκα άτομα προσωπικό και είχε 3 με 4 μηχανήματα. Τα επόμενα χρόνια, η μικρή επιχείρηση εξελίχθηκε σε ένα πιο σοβαρό ευρωπαϊκού τύπου εργοστάσιο. Είχε 300 εργάτες, 32 ηλεκτροκινητήρες και 172 σύγχρονα μηχανήματα.

Το 1922 ήταν μια σημαντική χρονιά για τον Πέεφ: άνοιξε ένα υποκατάστημα του εργοστασίου στην πόλη Σβόγκε, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας, αγόρασε νέα γερμανικά και ιταλικά μηχανήματα. Είχε μάλιστα το δικό του εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, το οποίο λειτουργούσε στο Σβόγκε και μάλιστα τροφοδοτούσε την πόλη με ηλεκτρισμό, πρόσθεσε ο Μακαρίνοφ.

Μια μεγάλης κλίμακας βιομηχανία σοκολάτας δημιουργήθηκε στη Βουλγαρία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη δεκαετία του 1930, και άλλα εργοστάσια άρχισαν να παράγουν σοκολάτα. Τα πιο γνωστά μεταξύ αυτών ήταν τα εργοστάσια των Στέφαν Μπαλακτσίεφ, Αβραάμ Τσελιόβσκι, Αρόν Μπεράχα.

Η Ημέρα της Σοκολάτας γιορτάζεται από το 2009 και συνδέεται με την επέτειο της πρώτης αποστολής κόκκων κακάο από τη Νότια Αμερική στην Ισπανία το 1550.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα