Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασπαρτάμη: Και επίσημα “πιθανώς καρκινογόνα” από τον ΠΟΥ – Τι πρέπει να κάνει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑσπαρτάμη: Και επίσημα "πιθανώς καρκινογόνα" από τον ΠΟΥ - Τι πρέπει να κάνει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών
spot_img

Ποια είναι η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη.

Οι επίσημες αξιολογήσεις των επιπτώσεων στην υγεία του γλυκαντικού χωρίς ζάχαρη ασπαρτάμη δημοσιεύτηκαν σήμερα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων ( JECFA) . Επικαλούμενος «περιορισμένα στοιχεία» για καρκινογένεση στον άνθρωπο, η IARC ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο και η JECFA επιβεβαίωσε την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 40 mg/kg σωματικού βάρους δηλαδή ένας καταναλωτής 60-70 κιλών θα πρέπει να καταναλώνει 9 έως 14 κουτάκια αναψυκτικών για να την ξεπεράσει.

Ο ΠΟΥ δεν καλεί τις εταιρείες να αφαιρέσουν τελείως την ασπαρτάμη από τα προϊόντα τους αλλά αντίθετα καλεί σε ρύθμιση τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.

Σε συνέντευξη τύπου πριν την επίσημη ανακοίνωση ο επικεφαλής του τομέα τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Φραντσέσκο Μπράνκα, επιχείρησε να εξηγήσει την απόφαση των δύο ομάδων των ειδικών, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη προκειμένου να αποφύγουν τη ζάχαρη.

«Αν οι καταναλωτές πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα αναψυκτικό με γλυκαντικό ή σε αναψυκτικό με ζάχαρη πιστεύω ότι υπάρχει μια τρίτη επιλογή που πρέπει να εξετάσουν, να πιουν δηλαδή νερό» είπε αρχικά χαρτολογώντας.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν δείχνουν ότι η περιστασιακή χρήση ασπαρτάμης θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους περισσότερους καταναλωτές» πρόσθεσε ο Μπράνκα.

Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό (χημικό) γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα προϊόντα τροφίμων και ποτών από τη δεκαετία του 1980, όπως ποτά διαίτης, τσίχλες, ζελατίνη, παγωτό, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, οδοντόκρεμα και φάρμακα όπως σταγόνες για τον βήχα και μασώμενα. βιταμίνες.

«Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, 1 στους 6 ανθρώπους πεθαίνει από καρκίνο. Η επιστήμη επεκτείνεται συνεχώς για να αξιολογήσει τους πιθανούς παράγοντες έναρξης ή διευκόλυνσης του καρκίνου, με την ελπίδα να μειωθούν αυτοί οι αριθμοί και οι ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο Δρ Francesco Branca. «Οι αξιολογήσεις της ασπαρτάμης έδειξαν ότι, ενώ η ασφάλεια δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στις δόσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως, έχουν περιγραφεί πιθανές επιδράσεις που πρέπει να διερευνηθούν από περισσότερες και καλύτερες μελέτες».

Οι δύο φορείς διεξήγαγαν ανεξάρτητες αλλά συμπληρωματικές επισκοπήσεις για να αξιολογήσουν τον πιθανό καρκινογόνο κίνδυνο και άλλους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση ασπαρτάμης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η IARC αξιολόγησε την ασπαρτάμη και η τρίτη φορά για το JECFA.

Μετά από ανασκόπηση της διαθέσιμης επιστημονικής βιβλιογραφίας, και οι δύο αξιολογήσεις σημείωσαν περιορισμούς στα διαθέσιμα στοιχεία για τον καρκίνο (και άλλες επιπτώσεις στην υγεία).

«Τα ευρήματα περιορισμένων ενδείξεων καρκινογένεσης σε ανθρώπους και ζώα και περιορισμένων μηχανιστικών στοιχείων για το πώς μπορεί να εμφανιστεί καρκινογένεση, υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας σχετικά με το εάν η κατανάλωση ασπαρτάμης ενέχει καρκινογόνο κίνδυνο», δήλωσε η Δρ Mary Schubauer- Berigan του προγράμματος IARC Monographs.

Οι αξιολογήσεις κινδύνου της JECFA καθορίζουν την πιθανότητα εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου βλάβης, π.χ. καρκίνου, υπό ορισμένες συνθήκες και επίπεδα έκθεσης. Δεν είναι ασυνήθιστο για την JECFA να συνυπολογίζει τις ταξινομήσεις της IARC στις συζητήσεις της.

«Η JECFA εξέτασε επίσης τα στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου, σε μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης ασπαρτάμης και του καρκίνου στους ανθρώπους δεν είναι πειστικές», δήλωσε ο Δρ Moez Sanaa, επικεφαλής των προτύπων και επιστημονικών συμβουλών του ΠΟΥ. Μονάδα Τροφίμων και Διατροφής. «Χρειαζόμαστε καλύτερες μελέτες με μεγαλύτερη παρακολούθηση και επαναλαμβανόμενα διατροφικά ερωτηματολόγια σε υπάρχουσες κοορτές. Χρειαζόμαστε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μελετών μηχανιστικών οδών που σχετίζονται με τη ρύθμιση της ινσουλίνης, το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη, ιδίως όσον αφορά την καρκινογένεση».

Οι αξιολογήσεις της IARC και της JECFA για την επίδραση της ασπαρτάμης βασίστηκαν σε επιστημονικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από μια σειρά πηγών, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων με κριτές από ομοτίμους, κυβερνητικές εκθέσεις και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για ρυθμιστικούς σκοπούς. Οι μελέτες έχουν αναθεωρηθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και και οι δύο επιτροπές έχουν λάβει μέτρα για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία των αξιολογήσεών τους.

Η IARC και ο ΠΟΥ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν νέα στοιχεία και να ενθαρρύνουν ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες να αναπτύξουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στην ασπαρτάμη και των επιπτώσεων στην υγεία των καταναλωτών. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο