Εντοπίστηκε υψηλή περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες.
H Ελλάδα χθες 18 Ιουλίου, ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από φυστικοβούτυρο προέλευσης Ινδίας.
Οι ελληνικές Αρχές μετά από έλεγχο σε εισαγόμενο από την Ινδία φορτίο φυστικοβούτυρου στα σύνορα, εντόπισαν υψηλή ποσότητα αφλατοξινών και πιο συγκεκριμένα ανιχνεύτηκε Aflatoxin B1 4,7 +/- 0,9 µg/kg με μέγιστο επιτρεπόμενο 2,0 µg/kg και Aflatoxin total 5,2 +/-0,9 µg/kg με μέγιστο επιτρεπόμενο 4,0 µg/kg. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές χαρακτηρίζεται από το RASFF σοβαρός. To φορτίο δεσμεύτηκε και δεν πρόλαβε να πωληθεί στους Έλληνες καταναλωτές.
- Δείτε επίσης: Μελέτη για τους κινδύνους από τα συμπληρώματα διατροφής
Οι αφλατοξίνες έχουν αποδειχθεί ότι είναι γονιδιοτοξικές και καρκινογόνες ουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν καρκίνο και η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Σύμφωνα με την EFSA «oι αφλατοξίνες είναι γονοτοξικές και η AFB1 μπορεί να προκαλέσουν ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCCs) στον άνθρωπο» ενώ και ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως η αφλατοξίνη Β1 θεωρείται ως καρκινογόνος κατηγορίας 1.
Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος. Τα χαμηλά επίπεδα δόσης αφλατοξινών για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια αφλατοξίκωση. Αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος, ανοσοκαταστολή, καθώς και μειωμένη ανάπτυξη και γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά. Από την άλλη πλευρά, τα υψηλά επίπεδα δόσης αφλατοξινών σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία αφλατοξίνωση, η οποία μπορεί να προκληθεί εάν καταναλωθούν τρόφιμα που περιέχουν > 1 mg/kg αφλατοξινών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έμετο, βλάβη στο ήπαρ, αιμορραγία εσωτερικών οργάνων και ακόμη και θάνατο. Ωστόσο, η οξεία αφλατοξίκωση συναντάται σπάνια. Η χρόνια αφλατοξίκωση προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία επειδή οι αφλατοξίνες είναι ευρέως διαδεδομένες σε χαμηλά επίπεδα στο περιβάλλον.