Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το “κέντρο ελέγχου της όρεξης” του εγκεφάλου εξαρτάται από τον ΔΜΣ

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο "κέντρο ελέγχου της όρεξης" του εγκεφάλου εξαρτάται από τον ΔΜΣ
spot_img

Μεγαλύτερος ο υποθάλαμος σε παχύσαρκα άτομα.

   O υποθάλαμος, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο της όρεξης, διαφέρει στον εγκέφαλο των υπέρβαρων και των παχύσαρκων ατόμων σε σύγκριση με άτομα με υγιές βάρος, προτείνει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Κέιμπριτζ και δημοσιεύθηκε χθες Neuroimage: Clinical.

   Ο Dr. Brown και οι συνεργατες του, χρησιμοποιησαν έναν αλγόριθμο που αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση για να αναλύσει μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που ελήφθησαν από 1.351 νεαρούς ενήλικες σε μια σειρά βαθμολογιών ΔΜΣ, αναζητώντας διαφορές στον υποθάλαμο συγκρίνοντας άτομα με λιποβαρή, υγιές βάρος, υπέρβαρα καθώς και παχύσαρκα.

   Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός όγκος του υποθαλάμου ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στις υπέρβαρες και παχύσαρκες ομάδες νεαρών ενηλίκων. Στην πραγματικότητα, η ομάδα βρήκε μια σημαντική σχέση μεταξύ του όγκου του υποθαλάμου και του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αυτές οι διαφορές όγκου ήταν πιο εμφανείς σε εκείνες τις υποπεριοχές του υποθαλάμου που ελέγχουν την όρεξη μέσω της απελευθέρωσης ορμονών για την εξισορρόπηση της πείνας και της πληρότητας. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους προσθέτουν περαιτέρω στοιχεία στη σχέση της δομής του εγκεφάλου με το βάρος και την κατανάλωση τροφής.

   Υπολογίζεται πως το 1/4 σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, με μεγάλη πιθανότητα να ανάπτυξη κάποια στιγμή προβλήματα υγεία όπως καρδιακά νοσήματα ή διαβήτη τύπου 2. 

   Εως τώρα τα περισσότερα στοιχεία για το ρόλο του υποθαλάμου στη ρύθμιση της όρεξης προέρχονται από μελέτες σε ζώα, γεγονός που αποδεικνύει πως ότι υπάρχουν πολύπλοκα μονοπάτια αλληλεπίδρασης μέσα στον υποθάλαμο, με διαφορετικούς κυτταρικούς πληθυσμούς να ενεργούν μαζί για να μας πουν πότε πεινάμε ή πότε είμαστε χορτάτοι. Η Dr. Stephanie Brown από το Τμήμα Ψυχιατρικής και το Lucy Cavendish College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Αν και γνωρίζουμε ότι ο υποθάλαμος είναι σημαντικός για τον καθορισμό του πόσο τρώμε, στην πραγματικότητα έχουμε πολύ λίγες άμεσες πληροφορίες για αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου σε ζωντανούς ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ μικρό και δύσκολο να γίνει αντιληπτό στις παραδοσιακές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου».

   Προηγούμενες μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον υποθάλαμο, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η φλεγμονή μπορεί να αυξήσει το όριο στο οποίο τα ζώα είναι κορεσμένα, με άλλα λόγια, πρέπει να τρώνε περισσότερο φαγητό από το συνηθισμένο για να αισθάνονται χορτάτοι.

     Ο Dr. Brown, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Αν αυτό που βλέπουμε στα ποντίκια συμβαίνει και στους ανθρώπους, τότε η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή στο κέντρο ελέγχου της όρεξής μας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα άλλαζε την ικανότητά μας να γνωρίζουμε πότε έχουμε φάει αρκετά και πώς το σώμα μας επεξεργάζεται το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα να παχύνουμε».

    Η ομάδα λέει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν ο αυξημένος όγκος στον υποθάλαμο είναι αποτέλεσμα του υπέρβαρου ή εάν τα άτομα με μεγαλύτερο υποθάλαμο έχουν προδιάθεση να τρώνε περισσότερο αρχικά. Είναι επίσης πιθανό ότι αυτοί οι δύο παράγοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους προκαλώντας έναν βρόχο ανάδρασης.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο