Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Purple yam: Τι είναι η μωβ γλυκοπατάτα που “αλλάζει χρώμα” στο πιάτο μας

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαPurple yam: Τι είναι η μωβ γλυκοπατάτα που "αλλάζει χρώμα" στο πιάτο μας
spot_img

Πιάτα από μωβ γλυκοπατάτα που έχουν κατακτήσει τους καταναλωτές ανά τον κόσμο.

Το πορφυρό λέγεται πως είναι το χρώμα των βασιλιάδων, οπότε δεν προξενεί καμία εντύπωση πως τα μωβ τρόφιμα έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τα καταστήματα λιανικής.

Πολλά από αυτά τα μωβ εδέσματα προέρχονται από το φυτό ube ή αλλιώς purple yam ή στα ελληνικά μωβ γλυκοπατάτα. Aυτό το είδος, προέρχεται από την Αυστραλία, αλλά ευδοκιμεί και στην Νέα Ζηλανδία, τη Μαδαγασκάρη, τις Φιλιππίνες – στις οποίες θεωρείται σημαντική τροφή- και τα πολυάριθμα νησιά της Νότιας Ασίας.

Η γεύση της μωβ γλυκοπατάτας είναι γλυκιά και κάπως ξηρή, η οποία την καθιστά ιδανική για αλμυρά πιάτα, αλλά και για πολλά επιδόρπια- και όχι μόνο. Παρακάτω θα δούμε ορισμένες καινοτομίες που έχουν αγαπήσει οι καταναλωτές, με πρωταγωνιστή τη μωβ γλυκοπατάτα.

 Ube Latte: Καφές Latte με μωβ γλυκοπατάτα

Το Ube Latte , γνωστό και ως Purple Yam Latte, σύμφωνα με τον ιστότοπο  gastro-marktplatz.de παρασκευάζεται με απλό και γαστρονομικό τρόπο χρησιμοποιώντας σκόνη από μωβ γλυκοπατάτα, που αναμειγνύεται με νερό, καφέ εσπρέσο, αφρόγαλα και είναι έτοιμο! Όσοι το έχουν δοκιμάσει το θεωρούν όχι μόνο γευστικό, αλλά και «χάρμα οφθαλμού», χάρη στο μωβ απαλό χρώμα του ροφήματος.

Φιλιππινέζικο παγωτό από μωβ γλυκοπατάτα (Ube Ice Cream)

Μπορεί να μην έχουμε συνηθίσει σε αυτό στην Ελλάδα, αλλά το επιδόρπιο είναι πολύ δημοφιλές στις Φιλιππίνες από το 1922 και πλέον έχει διαδοθεί από τους Φιλιππινέζους μετανάστες και στην υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ασία Το μόνο που χρειάζεστε για να φτιάξετε παγωτό Ube είναι βρασμένη και πολτοποιημένη ρίζα μωβ γλυκοπατάτας (ή να αγοράσετε έτοιμη πάστα από αυτήν), γάλα, ζάχαρη, τριμμένο πάγο – και ιδανικά μια παγωτομηχανή.

Κέικ μωβ γλυκοπατάτας

Άλλο ένα παραδοσιακό Φιλιππινέζικο πιάτο, με αφράτη ελαφριά ζύμη, το οποίο ψήνεται και στη συνέχεια του προστίθεται σαντιγί, τυρί κρέμα ή βουτυρόκρεμα. Υπάρχουν, βέβαια, πολλές  παραλλαγές του, όπως ube  cheesecakem ντόνατς, cupcakes , muffins ή brownies, ακόμα και βάφλες.

Ψωμί μωβ γλυκοπατάτας

Το ψωμί από μωβ γλυκοπατάτα δεν έχει μόνο ομορφότερο χρώμα από το κλασσικό, αλλά η προσθήκη του ube προσφέρει ένα ιδιαίτερα μαλακό και υγρό αποτέλεσμα, με ψωμί που  παραμένει φρέσκο ​​για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τηγανητές μωβ γλυκοπατάτες

Μια πιο απλή μορφή της μωβ γλυκοπατάτας είναι ως τηγανητή για να συνοδεύσει κάποιο πιάτο με κρέας ή να φαγωθεί σκέτη με κάποιο ντιπάκι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα