Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι «άριστοι»… και η διαχείριση κρίσεων

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟι «άριστοι»... και η διαχείριση κρίσεων
spot_img

Οι δεδομένες καταστροφές στην οικονομία του πρωτογενούς τομέα.

Διαβάζω στην ΕΦΣΥΝ (12/9/23):

- Advertisement -

Με σχεδόν 750.000 στρέμματα πλημμυρισμένα από το σύνολο των 2,3 εκατ. στρεμμάτων πεδινών καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Θεσσαλίας, οι καταστροφές στην οικονομία του πρωτογενούς τομέα είναι δεδομένες. Καταστροφικός όμως είναι και ο αντίκτυπος στο σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού-logistics, πλήττοντας σφοδρά την επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής, λέει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μπιλάλης.

Εκτεταμένες είναι οι ζημιές σε μεταποιητικές μονάδες, όπως τα περίπου 10 εκκοκκιστήρια βαμβακιού στον Παλαμά Καρδίτσας, εκ των οποίων εκτιμάται ότι παραμένουν λειτουργικά λιγότερα από τα μισά. «Σε όλη τη Θεσσαλία υπάρχει σημαντικός αριθμός εκκοκκιστηρίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς εδώ παράγεται το 41% του βαμβακιού της Ελλάδας. Σοβαρά πλήγματα έχουν υποστεί και πολλά αποθηκευτικά σιλό, στα οποία βρίσκονται ως επί το πλείστον σιτηρά που είχαν συγκομιστεί το καλοκαίρι», συνεχίζει ο καθηγητής.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι τα προβλήματα αφορούν και επιχειρήσεις που μπορεί μεν να έχουν διασωθεί αλλά βρίσκονται αποκλεισμένες λόγω καταστροφών στο οδικό δίκτυο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συνεταιρισμού Ζαγορίν, καθώς δεν υπάρχει πλέον οδική διασύνδεση προς τις κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις, τα ψυγεία και το διαλογητήριο όπου συγκεντρώνεται η συγκομιδή.

Επιμύθιο: έχουμε μπλέξει με μια κυβέρνηση «Αρίστων» που όχι μόνο δεν είναι άριστοι αλλά είναι και κάκιστοι διαχειριστές κρίσεων.

Μήπως πρέπει να τους στείλω το βιβλίο μου «Η πράσινη Κρίση»; Είναι λίγο παλιό αλλά πάντα επίκαιρο…

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
 .

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα