Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το περιβάλλον διαβίωσης επηρεάζει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών

ΑρχικήΝέαΤο περιβάλλον διαβίωσης επηρεάζει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών
spot_img

Αύξηση της κατανάλωσης κατα 16% την τελευταία τριακονταετία.

   Η ανάγκη αναζήτησης ενός ζαχαρούχου ροφήματος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον διαβίωσης, αναφέρουν ερευνητές της Σχολής Διατροφής και Πολιτικής του Friedman σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό Nature Communications. Ενώ μια ανάλυση της Παγκόσμιας Διαιτητικής Βάσης Δεδομένων για τα έτη 1990, 2005 και 2018 διαπίστωσε ότι η συνολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, αυξήθηκε -κατά σχεδόν 16% παγκοσμίως κατά την 28ετή περίοδο που μελετήθηκε, η περιφερειακή πρόσληψη διέφερε ευρέως.

    Τα ζαχαρούχα ποτά αποτελούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία επειδή έχουν συσχετιστεί ευρέως με την παχυσαρκία και τις καρδιομεταβολικές ασθένειες, οι οποίες είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Πολλές εθνικές οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε λιγότερο από 5 έως 10% των ημερήσιων θερμίδων και επειδή τα αναψυκτικά δεν προσθέτουν θρεπτική αξία, ορισμένες χώρες φορολογούν την κατανάλωσή τους για να βοηθήσουν τους κατοίκους τους να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, όπως η Βρετανία.

   Η μελέτη καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικες σε 185 χώρες πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη, συγκεκριμένα: αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, χυμούς φρούτων, punch, λεμονάδα κ.α. Οι προσλήψεις διέφεραν ευρέως ανά περιοχή του κόσμου. Για παράδειγμα, το 2018, ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε 2,7 μερίδες ζαχαρούχων ποτών την εβδομάδα, αλλά αυτό κυμαινόταν από 0,7 μερίδες την εβδομάδα στη Νότια Ασία έως 7,8 μερίδες την εβδομάδα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

    Παρατηρήθηκε ότι οι παγκόσμιες προσλήψεις ήταν υψηλότερες στους άνδρες έναντι των γυναικών και στους νεότερους έναντι των ηλικιωμένων, αλλά ο ρόλος της εκπαίδευσης και της αγροτικής/αστικής κατοικίας επηρεάστηκε περισσότερο από την περιοχή καταγωγής. Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη ήταν πιο πιθανή μεταξύ των ενηλίκων με υψηλότερη έναντι χαμηλότερης εκπαίδευσης στην Υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική/Καραϊβική, ενώ το αντίθετο παρατηρήθηκε στη Μέση Ανατολή/Βόρεια Αφρική. 

   Σε εθνικό επίπεδο, οι χώρες όπου οι άνθρωποι κατανάλωναν τον υψηλότερο αριθμό μερίδων ζαχαρούχων ποτών ανά εβδομάδα ήταν το Μεξικό (8,9), η Αιθιοπία (7,1), οι Ηνωμένες Πολιτείες (4,9) και η Νιγηρία (4,9), σε σύγκριση με την Ινδία, την Κίνα και το Μπαγκλαντές (0,2 έκαστος).

   Οι πληροφορίες από την Παγκόσμια Διαιτητική Βάση Δεδομένων, η οποία συγκεντρώνει εκατοντάδες αποτελέσματα ερευνών σχετικά με το τι τρώνε και πίνουν οι άνθρωποι, αποκάλυψαν επίσης μια σχέση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Παρόμοια μοτίβα παρατηρήθηκαν κατά φύλο, ηλικία, εκπαίδευση και περιοχή κατοικίας.

  Αν και η μελέτη δεν προσδιόρισε τους λόγους για αυτές τις τάσεις, οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι αλλαγές μπορεί να σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα των στοχευμένων τακτικών μάρκετινγκ από τη βιομηχανία αναψυκτικών και τροφίμων, τη συσχέτιση της δυτικής δίαιτας με υψηλή θέση, καθώς και με την πρόσβαση στο νερό. Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την αξιολόγηση της πρόσληψης ζαχαρούχων ποτών σε παιδιά και εφήβους, για τη μέτρηση του αντίκτυπου των φόρων αναψυκτικών παγκοσμίως και για την καλύτερη κατανόηση των διαφορών μεταξύ των υποπληθυσμών κάθε χώρας.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο