Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
24.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΚΕΟΣΟΕ: Μείωση 24,85% στην εφετινή οινοπαραγωγή

ΑρχικήΝέαΚΕΟΣΟΕ: Μείωση 24,85% στην εφετινή οινοπαραγωγή
spot_img

Τεράστια μείωση στην παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Μειωμένη κατά 24,85% εκτιμάται ότι θα είναι η εφετινή οινοπαραγωγή (1.598.344 hl/2023 – 2.126.844 hl/2022) σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Κομισιόν και αφορούν τις προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς 1/8/2023 έως 31/7/2024.

Ωστόσο όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ ο τελικός όγκος της οινοπαραγωγής θα διαφοροποιηθεί μιας και ο τρύγος θα συνεχιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Επισημαίνεται ότι η εφετινή μείωση είναι η δεύτερη συνεχής, αφού και η παραγωγή 2022/2023, ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη κατά 13,86%.

Η πρόβλεψη ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής, που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.

Πιο αναλυτικά, η παραγωγή στους Οίνους ΠΟΠ θα ανέλθει σε 153.393 hl έναντι των 159.391 hl (-3,76%) το περασμένο έτος, στους Οίνους ΠΓΕ 295.878 hl έναντι των 463.491 hl το 2022 (-36,16%) και στους Ποικιλιακούς οίνους χωρίς ΠΟΠ/ΠΓΕ σε 132.836 hl έναντι των 226.916 hl του περασμένου έτους (-41,46%).

Σημαντική είναι η συρρίκνωση στη παραγωγή «’Αλλων Οίνων» καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η εφετινή παραγωγή θα ανέλθει στα 558.209 hl έναντι των 1.271.037 hl το 2022, καταγράφοντας μείωση -56,08%.

Τέλος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ «είναι βέβαια προφανές ότι με εξαίρεση τις Περιφέρειες της Μακεδονίας, οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50%, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής».

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Rework: το κοινό μυστικό της βιομηχανίας τροφίμων και η άγνωστη πρακτική για τους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.

Απάτη τροφίμων: Πιο συχνή και πιο επικίνδυνη από ότι πιστεύετε

Η απάτη τροφίμων υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων - Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.

Εμφιαλωμένα νερά: Κίνδυνος για τους Ευρωπαίους – Νέα παρέμβαση της Foodwatch

"Nestlé: Σταμάτα την απάτη με νερό σε πλαστικά μπουκάλια!" είναι ο τίτλος της νέας εκστρατείας της Οργάνωσης προστασίας καταναλωτών Foodwatch.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα