ΑρχικήΝέαΚΕΟΣΟΕ: Μείωση 24,85% στην εφετινή οινοπαραγωγή

ΚΕΟΣΟΕ: Μείωση 24,85% στην εφετινή οινοπαραγωγή

2 λεπτά ανάγνωσης

Τεράστια μείωση στην παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Μειωμένη κατά 24,85% εκτιμάται ότι θα είναι η εφετινή οινοπαραγωγή (1.598.344 hl/2023 – 2.126.844 hl/2022) σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Κομισιόν και αφορούν τις προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς 1/8/2023 έως 31/7/2024.

- Advertisement -

Ωστόσο όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ ο τελικός όγκος της οινοπαραγωγής θα διαφοροποιηθεί μιας και ο τρύγος θα συνεχιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Επισημαίνεται ότι η εφετινή μείωση είναι η δεύτερη συνεχής, αφού και η παραγωγή 2022/2023, ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη κατά 13,86%.

- Advertisement -

Η πρόβλεψη ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής, που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.

Πιο αναλυτικά, η παραγωγή στους Οίνους ΠΟΠ θα ανέλθει σε 153.393 hl έναντι των 159.391 hl (-3,76%) το περασμένο έτος, στους Οίνους ΠΓΕ 295.878 hl έναντι των 463.491 hl το 2022 (-36,16%) και στους Ποικιλιακούς οίνους χωρίς ΠΟΠ/ΠΓΕ σε 132.836 hl έναντι των 226.916 hl του περασμένου έτους (-41,46%).

Σημαντική είναι η συρρίκνωση στη παραγωγή «’Αλλων Οίνων» καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η εφετινή παραγωγή θα ανέλθει στα 558.209 hl έναντι των 1.271.037 hl το 2022, καταγράφοντας μείωση -56,08%.

Τέλος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ «είναι βέβαια προφανές ότι με εξαίρεση τις Περιφέρειες της Μακεδονίας, οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50%, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής».

ΑΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ψευδάργυρος ή βιταμίνη C για το κρυολόγημα; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Οι διαφορές στη δράση τους και τι δείχνουν οι μελέτες για το κρυολόγημα

Η Δ.Ε.ΔΥ.Τ. επιστρέφει: Επανεκκίνηση της Ελληνικής διεπιστημονικής κοινότητας για την ασφάλεια τροφίμων

Η Δ.Ε.ΔΥ.Τ. ανασυγκροτείται, ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για διεπιστημονική συνεργασία στην ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.

Κατάψυξη κρέατος: Η Κομισιόν αλλάζει τους κανόνες – Τι προβλέπει η νέα πρόταση, πώς επηρεάζει τους επαγγελματίες του κλάδου

Νέους κανόνες για το πόσο και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να παραμένει νωπό το κρέας πριν από την κατάψυξη εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται η μικροβιολογική ασφάλεια.