Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
21.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πουλερικά: Escherichia coli των πτηνών (APEC) σε πτηνοτρόφους κρεατοπαραγωγής

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΠουλερικά: Escherichia coli των πτηνών (APEC) σε πτηνοτρόφους κρεατοπαραγωγής
spot_img
spot_img

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μόλυνση και τη μετάδοση κολοβακίλλωσης στην πτηνοτροφία.

Το κρέας πουλερικών είναι μια από τις κύριες πηγές ζωικής πρωτεΐνης που είναι απαραίτητες για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης πρωτεΐνης. Η αειφορία στην παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής είναι το κλειδί για την επίτευξη της συνεχούς προσφοράς της και οι εκτροφείς κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση αυτής της βιωσιμότητας παρέχοντας νεοσσούς καλής ποιότητας. 

Το Escherichia coli ( E. coli ) είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στη φυσιολογική εντερική χλωρίδα των ανθρώπων, άλλων θηλαστικών, ζώων και πτηνών. Ωστόσο, ορισμένα από τα στελέχη μπορούν να λειτουργήσουν ως κύρια παθογόνα προκαλώντας σοβαρές ασθένειες και μεγάλους αριθμούς θανάτων. Το εξωεντερικό παθογόνο E. coli (ExPEC) προκαλεί την ασθένεια που ονομάζεται κολοβακίλλωση σε ζώα και πτηνά. 

Η κολοβακίλλωση, η ασθένεια που προκαλείται από το παθογόνο Escherichia coli των πτηνών (APEC), προκαλεί σοβαρές οικονομικές απώλειες στη βιομηχανία πουλερικών παγκοσμίως, λόγω της μειωμένης παραγωγής, του κόστους διάθεσης του σφαγίου και του αυξημένου κόστους των φαρμάκων. Η κολοβακίλλωση των πτηνών είναι μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες και οικονομικά καταστροφικές βακτηριακές ασθένειες μεταξύ των πουλερικών παγκοσμίως και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως η περιτονίτιδα, η σαλπιγγίτιδα, η λοίμωξη του λεκιθικού σάκου και η κυτταρίτιδα, που είναι εντοπισμένες λοιμώξεις ενώ η κολισηψαιμία, η περικαρδίτιδα, η αεροσακουλίτιδα, το κολικοκίνωμα και η αρθρίτιδα είναι συστηματικές λοιμώξεις που οδηγούν σε υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pathogens στο ειδικό τεύχος New Insight in Pathogenic Escherichia coli : Infections, Pathogenesis and Therapies, συζητά τη σημασία του APEC για τους εκτροφείς κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής καθώς διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μετάδοση και τον έλεγχό του, ενώ αναλύθηκε η βιομηχανία εκτροφής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής γενικά, οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μόλυνση APEC στους κτηνοτρόφους και τη μετάδοση στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, τις στρατηγικές που απαιτούνται για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου και τις μελλοντικές ερευνητικές κατευθύνσεις.

Μεταξύ άλλων η ανασκόπηση αναφέρει πως το APEC προκαλεί πρόσθετη επιβάρυνση μεταξύ των κτηνοτρόφων κρεατοπαραγωγής, όπως μείωση της παραγωγής αυγών και θνησιμότητας μεταξύ αυτών των πτηνών. Υπάρχει κατακόρυφη μετάδοση του APEC στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής μέσω των αυγών, με αποτέλεσμα αυξημένη θνησιμότητα την πρώτη εβδομάδα και επακόλουθη οριζόντια μετάδοση στο εκκολαπτήριο. Από αυτή την άποψη, η κάθετη μετάδοση γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά είναι μια άλλη ανησυχία που χρειάζεται προσοχή. Ο έλεγχος πολλών ασθενειών σε εκτροφείς κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής θα μείωνε πιθανώς τη θνησιμότητα της πρώτης εβδομάδας στους νεοσσούς, διατηρώντας έτσι το επίπεδο παραγωγής. Για αυτό, η συνεχής παρακολούθηση των βακτηριακών πληθυσμών είναι κρίσιμη. Επιπλέον, εν μέσω της αυξημένης αντίστασης στα αντιβιοτικά, απαιτείται περισσότερη εστίαση σε εναλλακτικές θεραπευτικές στρατηγικές όπως εμβόλια, προβιοτικά και βακτηριοφάγοι καθώς και αυστηρές πρακτικές βιοασφάλειας και διαχείρισης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό της μόλυνσης.  Η μελλοντική έρευνα που θα επικεντρώνεται σε στρατηγικές για τον μετριασμό του APEC σε εκτροφείς κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής θα είναι μία από τις καλύτερες λύσεις για βιώσιμη παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Joseph J, Zhang L, Adhikari P, Evans JD, Ramachandran R. Avian Pathogenic Escherichia coli (APEC) στο Broiler Breeders: An Οverview. Παθογόνα . 2023; 12(11):1280. https://doi.org/10.3390/pathogens12111280

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι διατροφικοί κίνδυνοι που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο του ανθρώπου

Πώς οι καθημερινές διατροφικές επιλογές μπορούν να ευεργετήσουν ή βλάψουν τον εγκέφαλό μας.

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά καλαμάκια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι… μιας χρήσης! Προειδοποίηση από το ΥΠΕΝ

 Η νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ με την οποία ενημερώνει για τα fake επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά καλαμάκια.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σταφυλόκοκκος η αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων των 63 μαθητών στη Λαμία

Οι τροφιμογενείς εστίες ασθενειών που προκαλούνται από το παθογόνο βακτήριο Staphylococcus aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα