Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Ο «φόρος ζάχαρης» συνδέεται με τη μείωση των εξαγωγών δοντιών στα παιδιά

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΒρετανία: Ο «φόρος ζάχαρης» συνδέεται με τη μείωση των εξαγωγών δοντιών στα παιδιά
spot_img

Η εισφορά στη βιομηχανία αναψυκτικών μπορεί να απέτρεψε χιλιάδες παιδιά να χρειαστεί να βγάλουν τα δόντια τους λόγω τερηδόνας.

Ο φόρος ζάχαρης στη βιομηχανίας αναψυκτικών του Ηνωμένου Βασιλείου που εφαρμόστηκε το 2018 μπορεί να μείωσε τον αριθμό των εξαγωγών δοντιών λόγω τερηδόνας κατά 12% σε παιδιά κάτω των 18 ετών, δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης  BMJ Nutrition, Prevention & Health. Ο φόρος οδήγησε τις εταιρείες ποτών να αναδιατυπώσουν τα ποτά τους ώστε να περιέχουν λιγότερη ζάχαρη. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εταιρείες πληρώνουν πρόστιμο.

Οι ερευνητές λένε πως ο φόρος μείωσε τις εξαγωγές δοντιών που γίνονται σε νοσοκομεία της χώρας κατά περίπου 5.500 και οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν σε παιδιά ηλικίας έως εννέα ετών.

Τα ζαχαρούχα ποτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των προστιθέμενων σακχάρων στη διατροφή των παιδιών ηλικίας ενός έως τριών ετών και άνω του 50% μέχρι την ύστερη εφηβεία. Στην Αγγλία, σχεδόν το 90% όλων των εξαγωγών δοντιών σε μικρά παιδιά οφείλονται σε τερηδόνα, με αποτέλεσμα περίπου 60.000 χαμένες σχολικές ημέρες το χρόνο. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει φόρο στα ποτά με ζάχαρη για τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, τον οποίο έχουν εφαρμόσει περισσότερες από 50 χώρες.

Ενώ η σχέση μεταξύ των ποτών με ζάχαρη και της τερηδόνας είναι καλά τεκμηριωμένη, καμία μελέτη δεν έχει χρησιμοποιήσει δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της εισφοράς και της οδοντικής υγείας. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα εισαγωγών σε νοσοκομεία για εξαγωγές δοντιών λόγω τερηδόνας σε παιδιά ηλικίας 0 έως 18 ετών στην Αγγλία από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2020, τέσσερα χρόνια πριν έως σχεδόν δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του φόρου στη ζάχαρη. Μ

Συνολικά, σε παιδιά ηλικίας 18 ετών και κάτω, σημειώθηκε απόλυτη μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 3,7 ανά 100.000 πληθυσμού ανά μήνα σε σύγκριση με το αν δεν είχε συμβεί η εισφορά αναψυκτικών. Αυτό ισοδυναμεί με σχετική μείωση κατά 12% σε σύγκριση με την περίπτωση που δεν καθιερωνόταν η εισφορά.

Με βάση έναν πληθυσμό σχεδόν 13.000.000 παιδιών ηλικίας 0-18 ετών στην Αγγλία το 2020, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση απέφυγε 5.638 εισαγωγές για τερηδόνα. 

Οι μειώσεις στις εισαγωγές στο νοσοκομείο ήταν μεγαλύτερες στα μικρότερα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών και 5-9 ετών, με απόλυτες μειώσεις 6,5 και 3,3 ανά 100.000 αντίστοιχα. 

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στα ποσοστά εισαγωγής για τερηδόνα σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες 10-14 ετών και 15-18 ετών. 

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, επομένως η αιτιότητα δεν μπορεί να καθοριστεί και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι δεν υπήρχε συγκρίσιμη ομάδα ελέγχου, επομένως δεν μπορούσαν να αποδώσουν πλήρως τις αλλαγές στις εισαγωγές στα νοσοκομεία στην εισφορά αναψυκτικών. Επιπλέον, λένε ότι άλλες εθνικές παρεμβάσεις, όπως το πρόγραμμα μείωσης της ζάχαρης και οι υποχρεωτικές διατροφικές ετικέτες μαζί με την εισφορά, μπορεί να ευαισθητοποίησαν το κοινό για την κατανάλωση ζάχαρης και να έχουν επηρεάσει τις αγοραστικές συνήθειες. 

Ωστόσο, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μελέτη τους «παρέχει στοιχεία πιθανών οφελών για την υγεία των παιδιών από την εισφορά στη βιομηχανία αναψυκτικών του Ηνωμένου Βασιλείου πέρα ​​από την παχυσαρκία, την οποία αρχικά αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει». 

Αναφορά: Rogers, NT et al. Εκτιμώμενος αντίκτυπος της εισφοράς της βιομηχανίας αναψυκτικών του Ηνωμένου Βασιλείου στις εισαγωγές σε παιδικά νοσοκομεία για εξαγωγές τερηδόνας: ανάλυση διακεκομμένων χρονοσειρών. BMJ Nutrition Prevention & Health; 14 Νοεμβρίου 2023; DOI:10.1136/bmjnph-2023-000714

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο