Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαζική τροφική δηλητηρίαση από πρόσθετο σε προϊόν άρτου – Εντοπίστηκε δεκαπλάσια ποσότητα προπιονικού ασβεστίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜαζική τροφική δηλητηρίαση από πρόσθετο σε προϊόν άρτου – Εντοπίστηκε δεκαπλάσια ποσότητα προπιονικού ασβεστίου
spot_img

Περισσότερα από 800 παιδιά αρρώστησαν στη Φινλανδία από τορτίγιες.

Τα υψηλά επίπεδα ενός πρόσθετου στις τορτίγιες που διανεμήθηκε σε σχολεία, θεωρούνται ως η πιθανή αιτία σημαντικής επιδημίας στη Φινλανδία με θύματα εκατοντάδες παιδιά. Συνολικά 812 παιδιά αρρώστησαν στο ξέσπασμα από 18 διαφορετικά σχολεία της περιοχής Mikkeli. Αρκετοί μαθητές είπαν ότι οι τορτίγιες μύριζαν ή είχαν γεύση σαν σαπούνι ή απορρυπαντικό. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων οι συγκεντρώσεις προπιονικού ασβεστίου στις ύποπτες τορτίγιες ξεπέρασαν σαφώς την υψηλότερη επιτρεπόμενη ποσότητα χρήσης του πρόσθετου των 2000 mg/kg και ήταν δέκα φορές υψηλότερες από τις συγκεντρώσεις προπιονικού ασβεστίου στις άλλες παρτίδες. 

Οι μαθητές από σχολεία στο Μικκέλι παρουσίασαν στομαχόπονο, ναυτία και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα ξεκίνησαν γρήγορα και ήταν βραχύβια. Στους περισσότερους ασθενείς, τα συμπτώματα ξεκίνησαν λιγότερο από μία ώρα μετά το φαγητό και η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν μικρότερη από 12 ώρες.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων, η υψηλή πρόσληψη προπιονικού ασβεστίου προκαλεί παροδικά συμπτώματα ερεθισμού στο πεπτικό σύστημα. Το προπιονικό ασβέστιο δεν έχει αποδεδειγμένα επιβλαβή μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Οι αρχές είπαν ότι η δηλητηρίαση από προπιονική ασβέστιο είναι εξαιρετικά σπάνια. Ανάλογη περίπτωση είχε σημειωθεί το  2004, όταν 10 παιδιά προσχολικής ηλικίας αρρώστησαν μετά την κατανάλωση μπουρίτος στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν αυξημένα επίπεδα, σε σχέση με τις κοινές βιομηχανικές πρακτικές, βρωμικού καλίου και προπιονικού ασβεστίου στα εμπλεκόμενα μπουρίτος.

Γενικά, τα άλατα νατρίου, καλίου ή ασβεστίου του προπιονικού και σορβικού οξέος χρησιμοποιούνται ως χημικά συντηρητικά σε προϊόντα αρτοποιίας για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής.  Το Προπιονικό νάτριο ή ασβέστιο συνήθως χρησιμοποιείται για την πρόληψη της μούχλας και των νηματοειδών βακτηρίων στα αρτοσκευάσματα και γενικά θεωρείται ως ασφαλές για κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, η κατάποση ποσοτήτων μεγαλύτερων από το συνηθισμένο (με βάση τις κοινές πρακτικές του κλάδου) μπορεί να μειώσει τον ρυθμό γαστρικής εκκένωσης και να προκαλέσει γαστρεντερικό ερεθισμό, ειδικά σε μικρότερα παιδιά.

Αν και αποτελεί συντηρητικό επιλογής στην αρτοποιία για δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο ως μη καθαρή ετικέτα από πολλούς καταναλωτές και κορυφαίους λιανοπωλητές, με αποτέλεσμα τη μείωση ή την πλήρη εξάλειψή του από τα αρτοσκευάσματα και πολλοί το έχουν αντικαταστήσει με την μέθοδο της παστερίωσης για την αποφυγή αλλοιώσεων. 

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο προπιονικό ασβέστιο και μπορεί να υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες που προκαλούνται από την έκθεση σε τρόφιμα που περιέχουν το συντηρητικό.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα