Τα στιγμιαία noodles, που “γεννήθηκαν” στην Ιαπωνία, έχουν γίνει ένα παγκόσμιο φαγητό.
Περισσότερες από 100 δισεκατομμύρια μερίδες στιγμιαία Noodles καταναλώνονται κάθε χρόνο σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Ένωσης Instant Noodles, κάνοντας το σχετικά πρόσφατο τρόφιμο για τις δυτικές χώρες, ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τα στιγμιαία νουντλς είναι ήδη μαγειρεμένα ζυμαρικά που έχουν υποστεί επεξεργασία με λάδι καρυκευμάτων και αρωματική σκόνη. Έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά ευκολίας που προτιμούν οι καταναλωτές παγκοσμίως λόγω της ευκολίας, της απλότητας προετοιμασίας, της σχετικά μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, της σταθερότητας σε θερμοκρασία δωματίου, του εύρους γεύσεων και του λογικού κόστους.
Η Instant Noodles Market αντιπροσώπευε 49,0 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και εκτιμάται ότι θα είναι 84,63 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 και αναμένεται να καταγράψει CAGR 5,7%.
Το 2022, καταναλώθηκαν 121,2 δισεκατομμύρια μερίδες instant noodles σε περισσότερες από 50 χώρες, σημειώνοντας αύξηση 2,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Κίνα ηγείται στην κατανάλωση noodles, με πάνω από 45 δισεκατομμύρια μερίδες, αλλά αύξηση παρατηρείται και σε χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα οι Γερμανοί το 2022 κατανάλωσαν 390 εκατομμύρια μερίδες από 320 το 2018, η Γαλλία 110 εκατομμύρια μερίδες, η Ισπανία 90, ενώ η Ιταλία και η Ελβετία έχουν σχετικά μικρή κατανάλωση με 40 και 20 εκατομμύρια μερίδες αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ όμως βρίσκονται σε σχετικά υψηλή θέση στην κατάταξη κατανάλωσης με 5.150 εκατομμύρια μερίδες το 2022 παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με το 2018 που καταναλώθηκαν 4.520 εκατ. μερίδες.
Υγιεινά ή ανθυγιεινά;
Θέλοντας να καθησυχάσει τους καταναλωτές για την παρουσία πρόσθετων η World Instant Noodles Association, έχει δημοσιεύσει άρθρα και έρευνες σύμφωνα με τα οποία, οι κίνδυνοι από τα πρόσθετα που υπάρχουν στις συσκευασίες noodles είναι υπερεκτιμημένοι, ότι τα πρόσθετα είναι απαραίτητα για τη συντήρησή τους και πως “μαζί με τη βελτίωση πτυχών όπως η γεύση, η γεύση, η υφή και το χρώμα, τα πρόσθετα τροφίμων συμβάλλουν επίσης στην ασφάλεια των τροφίμων καταστέλλοντας την αναπαραγωγή βακτηρίων και βελτιώνοντας τη διάρκεια ζωής.”
“Tο σημαντικό δεν είναι πόσα είδη προσθέτων τροφίμων βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά η ποσότητα που καταναλώνεται. Καθώς η ποσότητα κάθε πρόσθετου τροφίμων που περιλαμβάνεται είναι αρκετά μικρή ώστε να αγνοηθεί, οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων εκτιμούν ότι ο κίνδυνος δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι υψηλός” τονίζει η World Instant Noodles Association.
Δεν είναι όμως λίγες οι “φωνές” που υποστηρίζουν πως τα noodles είναι ανθυγιεινά. Και αυτό γιατί εκτός από τα πρόσθετα που αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιο προϊόν νούντλ να φέρει «καθαρή ετικέτα», συνήθως έχουν πολύ αλάτι και τα περισσότερα περιέχουν MSG, (γλουταμινικό νάτριο) το οποίο είναι ένα πολύ κοινό πρόσθετο που βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και που ενισχύει τη γεύση και που αν και είναι εγκεκριμένο, υπάρχουν ανησυχίες για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στον οργανισμό. Επίσης έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και στερούνται βασικών τροφικών συστατικών ή θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται στην καθημερινή ανθρώπινη διατροφή, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση στιγμιαίων noodles σχετίζεται με κακή συνολική ποιότητα διατροφής.
Η Ιστορία των noodles
Τα στιγμιαία noodles παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1958.Πολύ πριν από την εφεύρεση των instant noodles, υπήρχαν απλά “noodles”. Φτιαγμένα από αλεύρι σίτου, τα noodles εφευρέθηκαν στην Κίνα γύρω στον 6ο αιώνα, αλλά χρειάστηκαν περίπου 1.300 χρόνια για να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο. Τα στιγμιαία noodles, άρχισαν να καταναλώνονται παγκοσμίως μόλις 40 χρόνια μετά την εφεύρεσή τους. Καθώς έχουν εξελιχθεί, τα instant noodles έχουν ενσωματώσει με επιτυχία τις διατροφικές κουλτούρες διαφόρων περιοχών σε όλο τον κόσμο, και ανάλογα με τον τρόπο ζωής που επικρατεί, διαφορετικές περιοχές σε όλο τον κόσμο προτιμούν διαφορετικούς τύπους instant noodles.
Σε γενικές γραμμές, τα στιγμιαία noodles τύπου σακούλας είναι μακράν τα πιο δημοφιλή από τα noodles τύπου cup, αλλά σε ορισμένες χώρες τα noodles τύπου cup είναι συντριπτικά κυρίαρχα. Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό πωλήσεων noodles τύπου cup είναι το Μεξικό, όπου 89% περίπου των instant noodles είναι τύπου cup. Το Βέλγιο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με περίπου 87%, ενώ η Κόστα Ρίκα βρίσκεται στην τρίτη θέση με περίπου 82% των στιγμιαίων noodles τύπου cup.
Στο Μεξικό, είναι συνηθισμένο, να στύβουν μεγάλες ποσότητες λάιμ πάνω από τα στιγμιαία noodles τους και μετά να τα καλύπτουν με καυτερή σάλτσα. Οι κινέζοι τα προτιμούν ως σούπα με βάση το βόειο κρέας και την κινέζικη σκόνη πέντε μπαχαρικών. Στο Χονγκ Κονγκ αρέσουν τα noodles με θαλασσινά. Τα τηγανητά νουντλς που ονομάζονται «Mie Goreng» είναι το πιο δημοφιλές είδος νουντλς στους καταναλωτές της Ινδονησίας. Στους Αμερικανούς αρέσουν περισσότερο τα Noodles με κοτόπουλο, αν και υπάρχουν πολλές άλλες γεύσεις, όπως το βοδινό, οι γαρίδες και τα λαχανικά. Οι Βραζιλιάνοι προτιμούν μια αλμυρή γεύση στιγμιαία noodles χωρίς σούπα. Η πιο δημοφιλής γεύση είναι το κοτόπουλο. Άλλες δημοφιλείς γεύσεις περιλαμβάνουν βόειο κρέας, ντομάτα, τυρί και μπέικον. Τέλος στη Ρωσία τα noodles με κοτόπουλο είναι η πιο δημοφιλής γεύση.