Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΟΚΑΑ: Παραγωγή πρωτεΐνης εντόμων από υπολείμματα της Αγοράς του Ρέντη για χρήση στις ιχθυοκαλλιέργειες

ΑρχικήΝέαΟΚΑΑ: Παραγωγή πρωτεΐνης εντόμων από υπολείμματα της Αγοράς του Ρέντη για χρήση στις ιχθυοκαλλιέργειες
spot_img

Καινοτόμα δράση του ΟΚΑΑ που συμβάλλει στην Προστασία του Περιβάλλοντος και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Στην αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων από την Κεντρική Αγορά Αθηνών, στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, για την παραγωγή πρωτεΐνης εντόμων με στόχο την μείωση της εξάρτησης των σιτηρεσίων της τσιπούρας και του λαβρακιού από τα ιχθυάλευρα, προχώρησε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ).

Όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ημερίδα, πρόκειται για μια ακόμη καινοτόμα δράση του ΟΚΑΑ που συμβάλλει στην Προστασία του Περιβάλλοντος και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και υλοποιείται μέσω του Ερευνητικού Προγράμματος «Insects4Aqua», με συνεργαζόμενους φορείς το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την «Μητσάκος Ιχθυοκαλλιέργειες», με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σκοπός είναι η υποκατάσταση του ιχθυαλεύρου, ως τροφή στα εκτρεφόμενα λαβράκια και τσιπούρες, με επιτρεπόμενα από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλευρα προνυμφών εντόμων. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναπτυχθεί σχέδιο αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων από τις Κεντρικές Αγορές που ελέγχει ο ΟΚΑΑ, τα οποία  θα αξιολογηθούν ως υποστρώματα ανάπτυξης προνυμφών εντόμων και θα καταρτιστούν πρωτόκολλα παραγωγής για την ενσωμάτωση των εντομαλεύρων στην ιχθυοτροφή. Γιατί, σύμφωνα με την έρευνα, τα εντομάλευρα περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και μπορούν να αποτελέσουν μια ισορροπημένη διατροφή για την ανάπτυξη των ψαριών.

Στο πλαίσιο του έργου εξετάστηκαν η αύξηση, η φυσιολογία θρέψης, ο μεταβολισμός και όλες οι αναγκαίες αιματολογικές, βιοχημικές και ανοσολογικές αποκρίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Επόμενο βήμα, όπως τονίζει ο διευθύνων  σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Απόστολος Αποστολάκος, θα είναι η σύνταξη τεχνικοοικονομικής μελέτης για την δυνατότητα εμπορικής παραγωγής εντομαλεύρων για την υποκατάσταση του ιχθυάλευρου, αφού τα έντομα θεωρούνται καινοτόμος βιώσιμη εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για τα ψάρια και μπορούν να συμβάλουν στην επισιτιστική ασφάλεια και στην κυκλική οικονομία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διανοίγεται η δυνατότητα αξιοποίησης μιας πηγής πρώτης ύλης (όπως τα οργανικά υπολείμματα του ΟΚΑΑ) με πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην κυκλική οικονομία και την μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου, αφού όλα αυτά τα οργανικά υπολείμματα ως επί το πλείστον μετατρέπονται σε κομπόστ, ενώ μπορούν να αποτελέσουν την δημιουργία πρώτης  ύλης που θα χρησιμοποιηθεί ως συστατικό ιχθυοτροφών και γενικότερα, ζωοτροφών.

«Κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ολλανδία (με 30 εκτροφεία), η Γερμανία, η Γαλλία και η Νότιος Αφρική, όπου εδρεύει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών από εντομοπρωτεΐνη, ενώ στις Ασιατικές χώρες, η εκτροφή εντόμων για ζωοτροφές ή και για ανθρώπινη κατανάλωση στις Ασιατικές χώρες μετρά αιώνες» όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

Τέλος, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, η παγκόσμια ζήτηση σε ιχθυάλευρο αυξάνεται, με το κόστος των ιχθυοτροφών να αντιπροσωπεύει το 50-70% του συνολικού κόστους παραγωγής μιας εντατικού τύπου μονάδας υδατοκαλλιέργειας. Το ιχθυάλευρο έχει γίνει μια από τις πιο ακριβές πρώτες ύλες στις τροφές ψαριών αν και αποτελεί την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τα εκτρεφόμενα ψάρια τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση, η τιμή, η περιορισμένη διαθεσιμότητα, οι διακυμάνσεις της προσφοράς αυτού του αγαθού και η απρόβλεπτη κατάσταση της αγοράς, έχουν κατευθύνει την πιο πρόσφατη έρευνα για αναζήτηση άφθονων και διαθέσιμων εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών και ελαίων για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών των εκτρεφόμενων ψαριών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Αποστολάκος, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα και προωθεί καινοτόμες δράσεις, με μοναδικό γνώμονα και στόχο την παροχή φθηνών και ταυτοχρόνως υψηλής ποιότητας προϊόντων.

AΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο