Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χημικά σε αναψυκτικά: Οι ανησυχίες είναι βάσιμες – Νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΧημικά σε αναψυκτικά: Οι ανησυχίες είναι βάσιμες - Νέα μελέτη
spot_img

Εκτίμηση έκθεσης και χαρακτηρισμός κινδύνου χημικών ρύπων σε αναψυκτικά και μπάρες σοκολάτας σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Δύο μελέτες σχετικά με χημικούς ρύπους σε τρόφιμα, πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Τροφίμων και Χημικής Ανάλυσης, Ινστιτούτο Γεωργικής και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων της Βαρσοβίας. Η πρώτη μελέτη αντιμετώπισε τις ανησυχίες για την υγεία των καταναλωτών σχετικά με τη διατροφική έκθεση στη μόλυνση της δισφαινόλης Α (BPA) λόγω της κατανάλωσης αναψυκτικών, ένα από τα πιο δημοφιλή και καταναλωτικά προϊόντα στη σύγχρονη διατροφή.

Η χημική ουσία Bisphenol A (BPA), στη Ευρώπη χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από πλαστικά και μεταλλικά δοχεία τροφίμων έως επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού και σωλήνες πόσιμου νερού, και τα τρόφιμα έχουν αναγνωριστεί ως η κύρια πηγή έκθεσης του ανθρώπου στην BPA.  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η BPA μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ακόμη και σε πολύ χαμηλές δόσεις. Αυτό προστίθεται σε μια σειρά από βλαβερές επιπτώσεις που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως στην ανθρώπινη υγεία, όπως ενδοκρινικές διαταραχές, μειωμένη γονιμότητα και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Η EFSA δημοσίευσε πρόσφατα μια επαναξιολόγηση της ασφάλειας της BPA στην οποία η ανώτατη ανεκτή ημερήσια πρόσληψη, μειώθηκε δραματικά και από 4 μg/kg σωματικού βάρους κατέβηκε στα 0,2 ng/kg σωματικού βάρους την ημέρα.

Λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσης των αναψυκτικών, στην παρούσα μελέτη εκτιμήθηκε ο κίνδυνος που σχετίζεται με την κατανάλωση αυτής της κατηγορίας ποτών, και συγκεκριμένα, η έρευνα επικεντρώθηκε στα ανθρακούχα και σε κουτάκια και σε πλαστικά μπουκάλια. Το BPA είναι ένα οργανικό πρόσθετο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή εποξειδικών ρητινών και πολυανθρακικών πλαστικών και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στην εσωτερική επικάλυψη κονσερβών και στην παραγωγή πλαστικών φιαλών. Ανάλογα με διάφορους παράγοντες, η BPA μπορεί να μεταναστεύσει από αυτά τα υλικά στο αναψυκτικό και έτσι, μπορεί να καταποθεί από τους καταναλωτές προκαλώντας ορμονικές και αναπαραγωγικές διαταραχές. Για να εκτιμηθεί η έκθεση του πολωνικού πληθυσμού σε BPA, αγοράστηκαν πολλά αναψυκτικά που ανήκουν σε διαφορετικές μάρκες από ένα σούπερ μάρκετ στην πόλη της Βαρσοβίας και αναλύθηκαν.

 Αν και η ποσότητα BPA στα αναψυκτικά είναι κάτω από το μέγιστο όριο των 0,05 mg ανά κιλό τροφίμου που επιτρέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το αποτέλεσμα της ανάλυσης υπογραμμίζει ότι η μέση έκθεση σε BPA υπερβαίνει την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη που προτείνεται από την επιστημονική γνώμη της EFSA, προφανώς λόω της υψηλής κατανάλωσης, εγείροντας ανησυχίες για την υγεία. 

Κάδμιο στη σοκολάτα

Η δεύτερη μελέτη, που επικεντρώθηκε στην έκθεση σε κάδμιο λόγω της κατανάλωσης σοκολάτας , δεν εγείρει κανένα πρόβλημα υγείας. Το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που απαντάται φυσικά στην ανόργανη μορφή του στο περιβάλλον και η παρουσία του στη σοκολάτα προέρχεται μόνο από τους κόκκους κακάο και όχι από τη μόλυνση κατά την επεξεργασία. Η συσσώρευσή του στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να δημιουργήσει πολλές δυσμενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής δυσλειτουργίας και ανεπάρκειας. Για να εκτιμηθεί η έκθεση των καταναλωτών στο κάδμιο, αγοράστηκαν αρκετές μπάρες σοκολάτας από ένα σούπερ μάρκετ στην πόλη της Βαρσοβίας και αναλύθηκαν. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι η έκθεση του πολωνικού πληθυσμού στο κάδμιο δεν υπερβαίνει την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη που προτείνει η επιστημονική γνώμη της EFSA.

Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών για την αξιολόγηση κινδύνου τροφίμων (EU-FORA) της EFSA.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο