Τα προηγούμενα ΑΟΚ βασίζονται σε απαρχαιωμένα ΑΟΚ του Codex.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε αίτημα στην EFSA για στοχευμένη επανεξέταση των ανώτατων ορίων καταλοίπων (MRL) για 10 δραστικές ουσίες που δεν είναι πλέον εγκεκριμένες στην ΕΕ, αλλά για τις οποίες εξακολουθούν να ισχύουν ΑΟΚ μεγαλύτερα από το όριο ποσοτικοποίησης (LOQ) και για τις οποίες τα κράτη μέλη έχουν εντοπίσει πιθανούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
H EFSA διερεύνησε την προέλευση των υφιστάμενων Ανώτατων ορίων Καταλοίπων (ΑΟΚ) της ΕΕ για τη δραστική ουσία διαζινόνη (diazinon) ένα εμπορικό προϊόν καταπολέμησης παρασίτων για όλες τις χρήσεις, για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και κατά πόσον είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. Μετά από μελέτες και διαβούλευση με τα κράτη μέλη η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανένα από τα υφιστάμενα ΑΟΚ της ΕΕ για το diazinon δεν έχει καθοριστεί ως ανοχή εισαγωγής.
Για τα υπάρχοντα ΑΟΚ της ΕΕ που αντικατοπτρίζουν προηγουμένως εγκεκριμένες χρήσεις στην ΕΕ ή που βασίζονται σε απαρχαιωμένα ΑΟΚ του Codex ή ανοχές εισαγωγής που δεν απαιτούνται πλέον, η EFSA πρότεινε τη μείωση στο όριο ποσοτικοποίησης. Η EFSA πραγματοποίησε μια ενδεικτική αξιολόγηση χρόνιου και οξέος διατροφικού κινδύνου για τον αναθεωρημένο κατάλογο των ΑΟΚ, ώστε να επιτρέψει στους διαχειριστές κινδύνου να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Για ορισμένα εμπορεύματα, απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη διαχείριση κινδύνου για να αποφασιστεί ποιες από τις επιλογές διαχείρισης κινδύνου που προτείνει η EFSA θα πρέπει να εφαρμοστούν στη νομοθεσία της ΕΕ για τα ΑΟΚ. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την ενδεικτική εκτίμηση κινδύνου, υπογραμμίζεται ότι τα κτηνιατρικά ΑΟΚ για τη διαζινόνη στο γάλα βοοειδών και στο χοιρινό λίπος οδηγούν σε μια πιθανή χρόνια ανησυχία. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, η EFSA συνιστά στους διαχειριστές κινδύνου να επανεξετάσουν τα κτηνιατρικά ΑΟΚ για αυτά τα ζωικά προϊόντα.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την αξιολόγηση πατήστε ΕΔΩ.