Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οδηγίες για βιώσιμο γιορτινό τραπέζι χωρίς σπατάλες!

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΟδηγίες για βιώσιμο γιορτινό τραπέζι χωρίς σπατάλες!
spot_img

Προγραμματισμός και αποθήκευση.

    Έρχονται τα Χριστούγεννα και οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι έχουν ήδη ξεκινήσει από νωρίς. Τις περισσότερες φορές όμως καταλήγουμε αρκετά εκτός προϋπολογισμού προκειμένου να ικανοποιήσουμε τους αγαπημένους μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγοράζουμε πολύ περισσότερα απ’ ότι καταναλώνουμε και έτσι μια μεγάλη ποσότητα φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια. Υπολογίζεται μάλιστα πως ανέρχεται σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια γιορτινά τραπέζια που καταλήγουν να απορρίπτονται.

    Ο Conor Spacey, συγγραφέας του Wasted, ενός βιβλίου μαγειρικής, λέει στο TheGuardian πως έχοντας επίγνωση του τι αγοράζουμε, ίσως τα δραματικά αυτά στοιχεία περιοριστούν. «Το να έχουμε πιο βιώσιμες γιορτές δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε λιγότερο, έχει να κάνει περισσότερο με το να έχουμε συνείδηση του τι τρώμε», λέει.

   Προγραμματισμός εκ των προτέρων σημαίνει ότι θα αποφύγετε τα περιττά έξοδα και τις σπατάλες από το χριστουγεννιάτικο δείπνο, καθώς και οποιοδήποτε άλλο φαγητό μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε, χάρη στο δέλεαρ των προσφορών στο σούπερ μάρκετ. Κάντε λοιπόν μια λίστα και μείνετε σε αυτήν. Αυτό σημαίνει να υπολογίσουμε πόσο φαγητό πραγματικά χρειαζόμαστε βάση των ατόμων.

  Για ένα δείπνο με γαλοπούλα, φυσικά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την όρεξη, αλλά σύμφωνα με τον Dominique Woolf, σεφ και συγγραφέα, ως οδηγό θα χρειαστείτε περίπου 400 γραμμάρια γαλοπούλας ανά άτομο. Ο Jassy Davis του διαδικτυακού παντοπωλείου Abel & Cole λέει: «Μάλλον χρειάζεστε μια μικρότερη γαλοπούλα από όσο νομίζετε. Μεταξύ 150 γραμμάρια και 200 γραμμάρια μαγειρεμένης γαλοπούλας είναι συνήθως αρκετά για τους περισσότερους ανθρώπους». Η αγορά κρέατος με το κόκκαλο σημαίνει ότι θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για απόθεμα στη συνέχεια, λέει ο David Lagonell, διευθυντής σεφ στην αλυσίδα εστιατορίων Temper. Τα τοπικά κρεοπωλεία πρέπει να είναι το πρώτο “λιμάνι”, λέει. «Δυστυχώς, τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν πάντα τη βιωσιμότητα στην πρώτη γραμμή αυτού που πωλούν, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου που ο τεράστιος όγκος δεν το επιτρέπει. Αλλά η δύναμη της απόφασης παραμένει μαζί μας. Θα προτιμούσα να αγοράσω πολύ καλά πουλερικά, παρά ένα μέτριο βοδινό κρέας στην ίδια τιμή».

   «Η αγορά χύμα λαχανικών διασφαλίζει ότι θα περιορίσετε τα πλαστικά και ότι θα αγοράσετε μόνο ό,τι χρειάζεστε. Συχνά μπορεί να προκληθούν περισσότερα απόβλητα από την αγορά λαχανικών που είναι ήδη συσκευασμένα σε πλαστικό και περιέχουν περισσότερα από όσα θέλετε, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους για να τα χρησιμοποιήσετε». Ο Ντέιβις λέει ότι περίπου 250 γραμμάρια πατάτες ανά άτομο είναι αρκετά και 80 γραμμάρια τα υπόλοιπα λαχανικά, όπως καρότα, λάχανο κτλ

   Επίσης η αποθήκευση του φαγητού πριν και μετά το μαγείρεμα αποτρέπει τη σπατάλη. Ο Σπέισι λέει ότι τα ριζώδη λαχανικά και οι ντομάτες είναι καλύτερα να φυλάσσονται εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου, όπως και τα εξωτικά φρούτα όπως τα πεπόνια, οι ανανάδες και οι μπανάνες. Τα περισσότερα είδη από το δείπνο μπορούν να καταψυχθούν μετά, όπως γαλοπούλα, σάλτσα και μαγειρεμένα λαχανικά, καθώς και κέικ και σοκολάτες (αν έχουν μείνει), λέει ο Woolf.

Μερικά τυριά μπορούν επίσης να μπουν στην κατάψυξη, όπως τα σκληρά και τα ημίσκληρα, αν και τα μαλακά δεν είναι καλά. Η Emma Young, συγγραφέας του The Cheese Wheel, λέει ότι η χρήση λαδόκολλας είναι ο καλύτερος τρόπος για να τυλίξετε τα τυριά στο ψυγείο. Εάν χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία, αποθηκεύστε παρόμοια τυριά μαζί.

   Ο Ντέιβις λέει ότι είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τα γεύματα για την ημέρα των Χριστουγέννων, όπως το τι θα φάτε στις 27 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να εξαντληθεί το περίσσευμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο