Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Tι είναι η “Ημιδιατροφική διατροφή” που προτείνει ο ΟΗΕ στους Ευρωπαίους

ΑρχικήΝέαTι είναι η "Ημιδιατροφική διατροφή" που προτείνει ο ΟΗΕ στους Ευρωπαίους
spot_img

Ποια είναι η νέα δίαιτα που προτείνει νέα έκθεση “Appetite for Change” του ΟΗΕ.

    Μια ημιδιατροφική δίαιτα προτείνει νέα έκθεση του ΟΗΕ, για τη μείωση της ρύπανσης και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Η διατροφή αυτή προβλέπει μείωση στο ήμισυ της μέσης ευρωπαϊκής κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων για τη μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή.

    Σε μελέτη για τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση της ρύπανσης από άζωτο από μια βίγκαν διατροφή. Το άζωτο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των φυτών και βρίσκεται στα συνθετικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για την ενίσχυση της φυτικής παραγωγής. Αλλά όταν το άζωτο διαρρέει στο περιβάλλον, μετατρέπεται σε αέριο θερμοκηπίου που είναι 300 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

   Η νέα έκθεση, “Appetite for Change”, προτείνει λύσεις για τη μείωση στο μισό της αζωτούχου ρύπανσης από τη γεωργία και το σύστημα τροφίμων στην Ευρώπη. Η έκθεση λέει ότι η αναποτελεσματικότητα στις φάρμες, στο λιανικό εμπόριο και στις πρακτικές αποχέτευσης σημαίνει ότι η αποδοτικότητα χρήσης αζώτου του συστήματος τροφίμων στην Ευρώπη είναι μόνο 18%, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου να διαρρέει στον αέρα, το νερό και το έδαφος.

    Η νέα δίαιτα λοιπόν, που προωθεί την κατανάλωση λιγότερου κρέατος και γαλακτοκομικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύστημα τροφίμων στην Ευρώπη, ειδικά τα ζώα, ευθύνεται για το 80% των εκπομπών αζώτου της ηπείρου. Η καλλιέργεια λαχανικών και άλλων φυτικών προϊόντων είναι συνήθως πιο αποτελεσματική από την κτηνοτροφία, καθώς απαιτεί λιγότερη γη και λιπάσματα.

     Για να βοηθήσουν τη στροφή προς πιο φυτικές δίαιτες, οι ερευνητές προτείνουν την παροχή οικονομικών κινήτρων για τρόφιμα που έχουν χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την υιοθέτηση συμβάσεων τροφοδοσίας του δημόσιου τομέα που προσφέρουν αυτές τις βιώσιμες επιλογές τροφίμων. Θα πρέπει να υπάρχει ένας «συνεκτικός συνδυασμός πολιτικών που να αφορούν την παραγωγή και την κατανάλωση τροφίμων για την καλύτερη υποστήριξη της μετάβασης προς βιώσιμα συστήματα». Η μελέτη προτρέπει επίσης την καλύτερη διαχείριση της χρήσης λιπασμάτων και την αποθήκευση της κοπριάς, η οποία περιέχει άζωτο, που θα επέτρεπε τη χρήση ανακυκλωμένων θρεπτικών ουσιών στα χωράφια.

   Παρόλο που ο βιγκανισμός διαφημίζεται ως μια από τις πιο φιλικές προς τον πλανήτη δίαιτες, το να κάνετε ημιδιατροφή θα μπορούσε να είναι καλύτερο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από άζωτο. «Η ανάλυσή μας διαπιστώνει ότι μια ευρεία δέσμη ενεργειών συμπεριλαμβανομένης μιας προσέγγισης για μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία στην προσπάθεια μείωσης κατά το ήμισυ των αποβλήτων αζώτου έως το 2030», λέει ο καθηγητής Mark Sutton του UKCEH, ένας από τους συντάκτες του Appetite for Change.

https://www.euronews.com/green/2023/12/21/go-demitarian-this-christmas-un-report-urges-new-diet-to-help-fight-climate-change

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα