Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ικαρία: Τα πικρά χόρτα είναι το μυστικό της μακροζωίας; Ευρήματα επιστημονικής μελέτης

ΑρχικήΝέαΥγείαΙκαρία: Τα πικρά χόρτα είναι το μυστικό της μακροζωίας; Ευρήματα επιστημονικής μελέτης
spot_img

«Το πικρό είναι καλύτερο» – Τα άγρια χόρτα στη Γαλάζια Ζώνη της Ικαρίας.

Η Ικαρία περιλαμβάνεται στις πέντε περιοχές παγκοσμίως  όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, είναι πιο υγιείς και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτές οι περιοχές ονομάζονται οι «Μπλε Ζώνες της μακροζωίας» (ΒΖ). Η σύγκριση των διατροφικών μοντέλων και των πέντε BZs είναι αρκετά δύσκολη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών και του τρόπου ζωής.  Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients στην οποία συμμετείχαν ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα καθώς και Πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Τσεχίας, της Γεωργίας, του Ιράκ, της Εσθονίας και του Πακιστάν είχε στόχο να αναλύσει τα πικρά άγρια χόρτα Ικαρίας και πόσο συμβάλουν στην καλή υγεία των κατοίκων του νησιού η διατροφική κληρονομιά των οποίων, έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής την τελευταία δεκαετία.

Η μελέτη  πραγματοποιήθηκε σε 11 χωριά της κεντρικής Ικαρίας μεταξύ των οποίων Εύδηλος, Γιαλισκάρι, Άγιος Πολύκαρπος, Καραβόσταμο, Κάμπος, Ράχες, Καστανιές, Κεραμέ, και Κοσίκια.

Μέσα από 31 συνεντεύξεις, καταγράφηκαν συνολικά 56 άγρια ​​πράσινα φυτά μαζί με τις μαγειρικές τους χρήσεις, τις γλωσσικές ετικέτες και τις τοπικές γεύσεις τους. Μερικά από αυτά είναι Μολόχα, Καυκαλίθρες, Τσουκνίδες, βλήτα, Κρίταμο, Σταμναγκάθι, Ραδίκια, οβριές, Μάραθο, Κολιτσίδα, Λουμπίνα, Γλιστρίδα, Βρούβες, Αγριασίκια, σκόλιμπρος και  Στριφούλια. Τα περισσότερα από τα χόρτα που συγκεντρώθηκαν περιγράφηκαν ως πικρά.

Πολλές από τις βασικές τροφές της Μεσογειακής διατροφής χαρακτηρίζονται από πικρία ή είναι πικάντικα, ή και τα δύο, και μελέτες σε μοριακό επίπεδο έχουν αποδείξει μια σύνδεση μεταξύ των ενώσεων με αυτές τις αισθητηριακές ιδιότητες και ορισμένων από τις ευεργετικές επιδράσεις τους στην υγεία. Το ελαιόλαδο, για παράδειγμα, περιέχει αρκετές φαινολικές ενώσεις υπεύθυνες όχι μόνο για την πικρία και την πικάντικη γεύση του, αλλά και για πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία. Η ελαιοκανθάλη, μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές βιοφαινόλες του ελαιολάδου, η οποία είναι πικρή και προκαλεί μια περίεργη πικάντικη αίσθηση σχεδόν αποκλειστικά στο λαιμό, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα (μεταξύ άλλων) πως η διατροφική κληρονομιά της κεντρικής Ικαρίας με βάση τα άγρια ​​χόρτα περιλαμβάνει πενήντα έξι βοτανικά είδη, από τα οποία εντοπίστηκαν πενήντα πέντε. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη Ικαριώτες από 40 έως 84 ετών έδειξαν μία προτίμηση κυρίως στα πικρά/πικάντικα άγρια ​​χόρτα, και στη μελέτη αναφέρεται το αποτέλεσμα ως «το πικρό είναι καλύτερο». Η πικρή γεύση φαίνεται ότι έπαιξε έναν επιπλέον κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της γνώσης των άγριων χόρτων. Μερικά από τα καταγεγραμμένα χόρτα ήταν διαθέσιμα σε τοπικές αγορές αγροτών της Ικαρίας και στις τοποθεσίες μελέτης και βρίσκονται στο μενού σχεδόν κάθε ταβέρνας, όπου το καλοκαίρι πολλοί τουρίστες απολαμβάνουν σπιτικά ελληνικά πιάτα Μεσογειακής Διατροφής.

Τα περισσότερα από τα καταγεγραμμένα είδη καταναλώνονταν συχνά την άνοιξη, είτε βρασμένα και καρυκευμένα με ελαιόλαδο και λεμόνι είτε ως γέμιση σε αλμυρές πίτες. Αν και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη συμφώνησαν ότι οι νέοι δεν γνωρίζουν πολλά για τα χόρτα, οι ερευνητές παρατήρησαν νεαρούς Ικαριώτες αγρότες να προσπαθουν να θέσουν ξανά στο επίκεντρο τη βιώσιμη τοπική διατροφή, τη βιολογική γεωργία και τα άγρια χόρτα. Αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στο κοινωνικο-πολιτιστικό πλαίσιο της Ικαρίας, η οποία, από ένα από τα φτωχότερα νησιά της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει μετατραπεί όλο και περισσότερο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε σημαντικό κόμβο για πολλούς νέους στην Ελλάδα και νότια Ευρώπη, που θέλουν να επανασυνδεθούν με τη φύση μέσω κοινωνικών έργων και να απορρίψουν τον μαζικό τουρισμό και τον καπιταλιστικό καταναλωτισμό. Η κοινωνικότητα και τα έθιμα διανομής του φαγητού που συνδέονται με τα Πανηγύρια  δημιουργούν την εμβληματική ικαριακή διαγενεακή ευθυμία. Η ικαριώτικη κοινωνική ευημερία που αποκτάται μέσω αυτής της βαθιάς κουλτούρας της συντροφικότητας είναι πιθανώς επίσης ένας από τους παράγοντες που καθιστούν την Ικαριακή διατροφή τόσο πολύτιμη, όπως συζητείται σε άλλα έργα και μια πολύτιμη κληρονομιά για την ίδια. Επίσης όπως τονίζεται στη μελέτη, στην ικαριώτικη κοινωνία οι προσωπικές σχέσεις έχουν γενικά μεγάλη αξία. Σύμφωνα με τον Zouras, μια 89χρονη γυναίκα περιέγραψε τη σχέση της με τους γείτονες με αυτόν τον τρόπο:

«Λένε εδώ «ο γείτονάς σου είναι ο αδερφός σου», αλλά μερικές φορές ο γείτονάς σου είναι πιο σημαντικός γιατί υπάρχει κάποιος να απευθυνθείς σε περίπτωση ανάγκης…».

Η τρέχουσα έρευνα μπορεί να παρέχει μια βάση που θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των δεσμών μεταξύ του τμήματος των άγριων φυτών της Μεσογειακής διατροφής, της αντίληψης γεύσης και της υγείας στη Μεσόγειο.  Συνιστάται ανεπιφύλακτα μελλοντικές μελέτες διατροφής να αφορούν ιδιότητες που προάγουν την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση άγριων πράσινων φυτών. Τελικά, η ενθάρρυνση περισσότερων ερευνών και αποδείξεων ότι το «πικρό είναι καλύτερο», τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε μοριακό επίπεδο, θα μπορούσε να εμπνεύσει και να ενισχύσει προγράμματα που στοχεύουν στην προώθηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη σημασία της κληρονομιάς των πικρών τροφίμων για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφερόμενα άγρια ​​χόρτα της Ικαρίας και οι τοπικές ονομασίες τους, τοπικές μαγειρικές χρήσεις, αναφερόμενη αντιληπτή αισθητηριακή ταξινόμηση και συχνότητα αναφοράς.

Botanical Taxon or Taxa; Botanical Family (Botanical Voucher Specimen Code)Recorded Local Name(s) (in Singular or Plural)Used PartsLocal Sensory ClassificationLocal Culinary UsesQuotation Index
Alcea rosea L.; Malvaceae (IK17)MolochaLeavesGlyBoiledR
Allium ampeloprasum L.; Amaryllidaceae (IK28)AgrioprasoWhole plantMyrPies cooked with riceC
Allium vineale L.; AmaryllidaceaeAgrioskordoWhole plantMyrSeasoningR
Amaranthus blitum L. and possibly other Amaranthus species; AmaranthaceaeVlitoLeavesGlyBoiled, stewed with tomatoesVC
Anchusa hybrida Ten.; Boraginaceae (IK36)ShipitaYoung aerial partsGlySalads, boiledC
Asparagus acutifolius L.; Asparagaceae (IK27)AgriasfaragiaShootsPikCooked with eggsC
Calendula arvensis L.; Asteraceae (IK01)Not recordedLeavesGlyBoiledR
Carduus pycnocephalus L.; Asteraceae (IK10)Gaidoroga, AgathiYoung stemsPikBoiledC
Crithmum maritimum L.; Apiaceae (IK29)KritamoYoung aerial partGlyPickled, saladsC
Cichorium spinosum L.; AsteraceaeStamnagathiRosettesPikSalads, boiledC
Cirsium vulgare (Savi) Ten.; Asteraceae (IK11)Gaidoraga, AgathiYoung leavesPikBoiledC
Colocasia esculenta (L.) Schott; Araceae *GlikopatatesYoung leavesGlyDiverse wrapping material in cookingR
Crepis fraasii Sch.Bip. (IK33), C. sancta (L.) Bornm. (IK15), and possibly other Crepis spp.; AsteraceaeRadikiRosettesPikBoiledVC
Cucurbita maxima Duchesne; Cucurbitaceae *KolokithiShootsGlyBoiledR
Cynara cardunculus subsp. cardunculus; AsteraceaeAgriaginaraFlower receptaclesGlySalads, boiledC
Daucus carota L.; ApiaceaeAgriokarotoYoung aerial partsMyrPiesC
Dioscorea communis (L.) Caddick and Wilkin; DioscoreaceaeOvriesShootsPikCooked with eggsC
Echium plantagineum L.; BoraginaceaeVoidoglossaLeavesGlyBoiledR
Eruca vesicaria (L.) Cav.; Brassicaceae (IK05)RokaYoung aerial partsPikSaladsC
Ficus carica L.; MoraceaeAgriasikiaUnripe fruitsGlyPreservesC
Foeniculum vulgare Mill.; Apiaceae (IK22)MarathoYoung aerial partsMyrBoiled and pies, dolmade fillingVC
Galium rotundifolium L.; Rubiaceae (IK26)Kolitzidaaerial partsGlyBoiledR
Hyoseris scabra L.; Asteraceae (IK07)RadikiRosettesPikBoiledVC
Hypochaeris glabra L.; Asteraceae (IK32)Glikosiridi, RadikiRosettesGlyBoiledC
Ipomoea batatas (L.) Lam.; Convolvulaceae *GlikopatatesShootsGlyBoiledR
Lapsana communis L.; Asteraceae (IK02)Petrouchia, PetrukkiRosettesGlyBoiled and piesC
Leontodon tuberosus L.; Asteraceae (IK14, IK25)Radiki, PikrosiridiaRosettesPikBoiledVC
Lupinus albus L.; Fabaceae (IK30)LoumbinaShootsGlySaladsR
Malva neglecta Wallr. (IK18), and M. parviflora (IK37); MalvaceaeMolochaLeavesGlyBoiledR
Mentha longifolia (L.) L.; LamiaceaeDiosmos, IosmosLeavesMyrSeasoningC
Muscari comosum (L.) Mill.; AsparagaceaeVorvosBulbsPikBoiled and pickledVC
Aerial partsGlyBoiledR
Origanum onites L.; Lamiaceae (IK31)RiganiFlowering topsMyrSeasoningVC
Papaver rhoeas L.; PapaveraceaePaparounaRosettesGlyBoiled and piesVC
Portulaca oleracea L.; PortulacaceaeGlistridaAerial partsGlySaladsVC
Raphanus raphanistrum L.; Brassicaceae (IK06)VrouvesYoung aerial partsPikBoiled and piesVC
Reichardia picroides (L.) Roth; Asteraceae (IK21)GalatsidaRosettesGlyBoiled and piesVC
Rumex conglomeratus Murray; Polygonaceae (IK20)LahanesLeavesGlyBoiled, cooked with eggs, pies, dolmadesC
Rumex pulcher L.; Polygonaceae (IK35)LapathoLeavesGlyBoiledR
Satureja thymbra L.; LamiaceaeThimbraAerial partsMyrSeasoningR
Scolymus hispanicus L.; AsteraceaeAskolimbrosYoung aerial partsGlyBoiledC
Silene vulgaris (Moench) Garcke; Caryophyllaceae (IK19)StrifuliaYoung aerial partsGlyPiesC
Sinapis alba L.; Brassicaceae (IK13)VrouvesYoung aerial partsPikBoiled and piesVC
Solanum nigrum L.; Solanaceae (IK09)StifnoLeavesPikBoiledC
fruitsFruitsGlyChutneyR
Sonchus oleraceus L. (IK12), and possibly other Sonchus spp.; AsteraceaeTzochosYoung aerial partsGlyBoiled and piesVC
Taraxacum minimum (V.Brig.) N.Terracc. (IK16), and possibly other Taraxacum spp.; AsteraceaeRadiki, PikrosiridiaRosettesPikBoiledVC
Tordylium apulum L.; ApiaceaeKaftkalithraRosettesMyrSalads, boiledVC
Scandix pecten-veneris L.; Apiaceae (IK34)KaftkalithraRosettesMyrSalads, boiledVC
Tragopogon porrifolius L.; AsteraceaeTragopogonYoung aerial partsGlyPiesR
Urospermum picroides (L.) Scop. ex F.W.Schmidt; AsteraceaeAgnosiridio, GlikochortoRosettesGlyBoiledC
Urtica membranacea Poir. ex Savigny; Urticaceae (IK23)TzouknidesYoung aerial partsGlyBoiled and piesC
Vicia faba L.; Fabaceae *KukkiaShootsGlyBoiledR
Vitis vinifera L.; Vitaceae *AmpeliShootsGlyBoiledR
Unidentified taxonDrosseridiaRosettesGlyBoiledR

* Cultivated taxa (used in “uncommon” ways); Gly = glykò: non-bitter; Pik = pikrò: bitter; Myr = myrodià: aromatic; VC = very commonly quoted: quoted by 40–100% of the study participants; C = commonly quoted: quoted by 10–39% of the study participants; R = rarely quoted: quoted by less than 10% of the study participants.

Αναφορά: Pieroni A, Morini G, Piochi M, Sulaiman N, Kalle R, Haq SM, Devecchi Α, Franceschini C, Zocchi DM, Migliavada R, et al. Το Bitter Is Better: Άγρια χόρτα που χρησιμοποιούνται στη Γαλάζια Ζώνη της Ικαρίας, Ελλάδα. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2023; 15(14):3242. https://doi.org/10.3390/nu15143242

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο