Η πρόκληση της σπατάλης τροφίμων και το παράδειγμα άλλων χωρών.
Σύμφωνα με το cibum.gr, το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας του COVID-19, περίπου 127 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν στην ΕΕ, σύμφωνα με μια πρώτη πανευρωπαϊκή παρακολούθηση της σπατάλης τροφίμων που δημοσιεύθηκε από τη Eurostat. Τα νοικοκυριά παρήγαγαν το 55% των απορριμμάτων τροφίμων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 70 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 45% ήταν απόβλητα που δημιουργήθηκαν προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές παραμένει πρόκληση τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων (55% του συνόλου) είναι σχεδόν διπλάσια από τα απορρίμματα τροφίμων που προέρχονται μαζί από τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής (11%, 14 κιλά ανά άτομο) και της παραγωγής τροφίμων και ποτών (18%, 23 κιλά ανά άτομο).
Τι γίνεται στην Ιρλανδία
Εδώ στο Νησί των Κελτών, η διαχείριση των οικιακών απορριμάτων γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Η συλλογή των απορριμάτων από τα σπίτια δεν γίνεται με κάδους που διαχειρίζεται ο Δήμος όπως στην Ελλάδα, αλλά το κάθε σπίτι πρέπει να πληρώνει μια ιδιωτική εταιρεία για την συλλογή των απορριμάτων του, κόστος περίπου €30/μήνα. Η εταιρεία δίνει σε κάθε νοικοκυριό 3 κάδους: ένα γκρι για τα μη ανακυκλώσιμα απορρίματα, ένα μπλε για τα ανακυκλώσιμα και ένα καφέ (πιο μικρό) για τα τρόφιμα και την οργανική ύλη. Τα περιεχόμενα των καφέ κάδων πηγαίνουν προς κομποστοποίηση. Γιατί να μην υπάρχει και κάτι ανάλογο στην Ελλάδα;
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet