Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλύφθηκε θεραπεία σε ασθένεια που είναι δύσκολο να διαγνωστεί και σχετίζεται με τα τροφικά αλλεργιογόνα

ΑρχικήΕπιστήμηΑνακαλύφθηκε θεραπεία σε ασθένεια που είναι δύσκολο να διαγνωστεί και σχετίζεται με τα τροφικά αλλεργιογόνα
spot_img

Η ασθένεια εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 2.000 ενήλικες, αλλά πιο συχνά επηρεάζει παιδιά όπου τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν και να ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους.

Η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα προκαλείται από τροφικές αλλεργίες ή αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα που προκαλούν τη συσσώρευση ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, ηωσινόφιλων, στην επένδυση του οισοφάγου. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί τη βράχυνση του οισοφάγου και του πάχους του οισοφαγικού τοιχώματος, δυσκολεύοντας την κατάποση και κολλώντας την τροφή στο λαιμό.

Η ασθένεια εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 2.000 ενήλικες, αλλά πιο συχνά επηρεάζει παιδιά (1 στους 1.500) στα οποία τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν και να ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους, καθώς η δυσκολία στη σίτιση μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, απώλεια βάρους και κακή ανάπτυξη.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature’s Communications Biology, διαπίστωσε ότι η ασθένεια προκαλείται από την Ιντερλευκίνη-18 (IL-18), μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην έμφυτη ανοσοαπόκριση που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή εάν παράγεται σε υπερβολική ποσότητα

Όπως αναφέρεται αναλυτικότερα στο Eurekalert, το οποίο παραθέτει τα αποτελέσματα της μελέτης, όταν ένα τροφικό αλλεργιογόνο εισέρχεται στο σώμα, ενεργοποιεί μια οδό υπεύθυνη για τη ρύθμιση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση προφλεγμονωδών πρωτεϊνών όπως η IL-18. Αυτό παράγει τα ηωσινόφιλα που βλάπτουν τον οισοφάγο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η επιτυχής αναστολή αυτής της οδού, που ονομάζεται μονοπάτι NLRP3, και η απελευθέρωση της IL-18 απέτρεψαν την ανάπτυξη EoE τόσο από τρόφιμα όσο και από αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα.

«Οι γονείς και οι γιατροί μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά αυτή είναι μια πολύ σημαντική και σοβαρή ασθένεια για τα παιδιά πληθυσμό και πολλαπλασιάζεται, επειδή σχετίζεται άμεσα με τροφικά αλλεργιογόνα, τα οποία επίσης επηρεάζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους», είπε ο επικεφαλής. συγγραφέας Δρ. Anil Mishra , διευθυντής του Κέντρου Ηωσινοφιλικής Διαταραχής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane, στο ίδιο μέσο. «Σε αυτή τη μελέτη, δείχνουμε ότι μετά τη θεραπεία της νόσου στα ζώα, η ασθένεια έχει εξαφανιστεί και βρίσκεται σε πλήρη ύφεση».

Τα ευρήματα είναι ζωτικής σημασίας, μιας και η ασθένεια δεν είχε εντοπιστεί μέχρι τη δεκαετία του 1990 και διαγιγνωσκόταν λανθασμένα ως νόσος της γαστρεντερικής παλινδρόμησης (GERD), παρά το γεγονός ότι η φαρμακευτική αγωγή για GERD ήταν αναποτελεσματική για τη θεραπεία της. Επιπλέον, τα ευρήματα αυτής της μελέτης καταρρίπτουν την άποψη ότι τα κύτταρα Th2 παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση της EoE.

Οι ερευνητές συνιστούν ότι ένα υπάρχον φάρμακο, το VX-765, είναι ο αναστολέας που μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία για τον άνθρωπο, αν και θα εξαντλούσε μόνο τα παθογόνα ηωσινόφιλα που δημιουργούνται και μετασχηματίζονται από την IL-18 και δεν θα επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια που δημιουργούνται από την IL-5, μια πρωτεΐνη σημαντική για τη διατήρηση της έμφυτης ανοσίας. Ως εκ τούτου, επόμενο βήμα αποτελούν οι κλινικές δοκιμές.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα