Η IntegroPectin του γκρέιπφρουτ εμφανίζει ισχυρή αντι-ισχαιμική και καρδιοπροστατευτική δράση
Τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο καρδιαγγειακό και καρδιομεταβολικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, η ναριγγίνη και η ναριγκενίνη αποτελούν πολλά υποσχόμενα θρεπτικά συστατικά για τη διαχείριση των καρδιαγγειακών επιπλοκών, δεδομένου ότι συμβάλουν στη βελτίωση των επιπέδων της συστολικής πίεσης και του μεταβολικού προφίλ των ασθενών.
Παρά το γεγονός ότι πολυάριθμες προκλινικές μελέτες υποδεικνύουν τη θρεπτική αξία των φλαβονοειδών των εσπεριδοειδών στη διατήρηση της καρδιαγγειακής και μεταβολικής ομοιόστασης, συχνά οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς δίνουν ασυνεπή αποτελέσματα, πιθανώς λόγω της κακής συστηματικής βιοδιαθεσιμότητας των φλαβονοειδών. Η τεχνολογία υδροδυναμικής σπηλαίωσης (HC) αποτελεί μια καινοτόμο πράσινη τεχνική για την εξαγωγή εκχυλισμάτων από εσπεριδοειδή, πλούσιων σε σταθερά φυτοσυμπλέγματα που περιλαμβάνουν πηκτίνη και φλαβονοειδή, σύμπλοκα γνωστά ως «IntegroPectin». Για πρώτη φορά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πίζα, διερεύνησαν την in vivo αποτελεσματικότητα της IntegroPectin που απομονώθηκε από γκρέιπφρουτ σε ένα μοντέλο ισχαιμίας του μυοκαρδίου που εφάρμοσαν σε αρουραίους.
Προκειμένου να αναλύσουν την IntegroPectin από φαρμακοδυναμική και φαρμακοκινητική άποψη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν in vivo θεραπεία με IntegroPectin μέσω ενδοπεριτοναϊκής ένεσης και, 2 ώρες αργότερα, εξαγωγή της καρδιάς των αρουραίων για την εφαρμογή πρωτοκόλλου χημείας/επαναιμάτωσης. Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι η IntegroPectin του γκρέιπφρουτ εμφανίζει αντι-ισχαιμική και καρδιοπροστατευτική δράση που υπερβαίνει εκείνη της καθαρής βιοδραστικής ναριγκενίνης σε δοσοεξαρτώμενη βάση. Η διερεύνηση του μηχανισμού δράσης σε μιτοχόνδρια που απομονώθηκαν από την καρδιά των αρουραίων επιβεβαιώνει ότι οι ναριγκενίνη και ναριγγίνη αποτελούν τον κύριο παράγοντα δράσης της IntegroPectin, ο οποίος εμπλέκεται στην ενεργοποίηση των διαύλων καλίου στα μιτοχόνδρια.
Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει περαιτέρω ότι η αναδυόμενη τεχνική εκχύλισης που βασίζεται σε διεργασίες HC προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για την εύκολη εκμετάλλευση της φύρας των εσπεριδοειδών, ιδίως του γκρέιπφρουτ, με το τελικό προϊόν να παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση σε επίπεδα φλαβονοειδών και βελτιωμένη βιοπροσβασιμότητα που ενισχύει τόσο τη θρεπτική όσο και την οικονομική του αξία.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, στη θεματική ενότητα “Πρόοδος στις Εφαρμογές Υδροδυναμικής Σπηλαίωσης για το Περιβάλλον και την Ανθρώπινη Υγεία”.