Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ηλιοθεραπεία επηρεάζει αρνητικά την ποικιλομορφία του δέρματος οδηγώντας σε αύξηση των δερματικών παθήσεων

ΑρχικήΕπιστήμηΗ ηλιοθεραπεία επηρεάζει αρνητικά την ποικιλομορφία του δέρματος οδηγώντας σε αύξηση των δερματικών παθήσεων
spot_img

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν τις επιπτώσεις της εκτεταμένης και συνεχούς έκθεσης στον ήλιο στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του δέρματος των παραθεριστών.

Το δέρμα του ανθρώπινου σώματος, φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία από βακτήρια, όπως μύκητες, ιούς και μικροοργανισμούς που συνθέτουν τη μικροχλωρίδα του. Όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί προστατεύουν, μεταξύ άλλων το δέρμα από παθογόνους παράγοντες.

Η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σχετίζεται με βλάβη στο DNA στα κύτταρα του δέρματος, φλεγμονή και πρόωρη γήρανση του δέρματος, ωστόσο ειδικά το καλοκαίρι η πλειοψηφία των ανθρώπων τείνει να κάθεται ολοένα και περισσότερο

Για πρώτη φορά, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν τις επιπτώσεις της εκτεταμένης και συνεχούς έκθεσης στον ήλιο στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του δέρματος των παραθεριστών, επηρεάζοντας την ποικιλομορφία της επιδερμίδας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging.

Πριν από τις διακοπές σε ηλιόλουστους προορισμούς, οι οποίες διήρκεσαν τουλάχιστον επτά ημέρες, οι ερευνητές ανέλυσαν το δέρμα των συμμετεχόντων. Η μικροχλωρίδα του δέρματος αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τρεις βακτηριακές κοινότητες στην επιφάνεια: Actinobacteria, Proteobacteria και Firmicutes. Την πρώτη, την 28η και την 84η ημέρα μετά τις διακοπές, η μικροχλωρίδα του δέρματος των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε ξανά.

Επιπλέον, σε κάθε παραθεριστή ανατέθηκε μια ομάδα με βάση την ατομική απόκριση μαυρίσματος. Οκτώ από τους 21 συμμετέχοντες, οι οποίοι μαύρισαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, χαρακτηρίστηκαν ως “θηρευτές του ήλιου”. Επίσης, υπήρχε ομάδα των “μαυρισμένων” που αποτελούνταν από επτά άτομα που είχαν ήδη μαυρίσει κατά την αναχώρηση και το μαύρισμα παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια των διακοπών τους. Και οι δύο κατατάχθηκαν στην ομάδα των “αναζητητών του ήλιου”. Οι υπόλοιποι έξι συμμετέχοντες θεωρήθηκαν “οι φοβισμένοι από τον ήλιο”, καθότι ο τόνος του δέρματός τους ήταν ο ίδιος πριν και μετά τις διακοπές.

Σύμφωνα με τον Thomas Willmott, πρώτος συγγραφέας και ερευνητής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ “Η έκθεση στον ήλιο που οδηγεί σε μια απόκριση μαυρίσματος –ακόμη και σε σχετικά σύντομη περίοδο ηλιοθεραπείας– μπορεί να οδηγήσει σε οξεία μείωση της αφθονίας των πρωτεοβακτηρίων, η οποία μείωσε την ποικιλότητα των μικροβίων του δέρματος“.

Παρά την ταχεία μείωση των πρωτεοβακτηρίων και τη συνοδευτική αλλαγή στην ποικιλότητα των μικροβίων του δέρματος, η δομή της βακτηριακής κοινότητας είχε ανακάμψει 28 ημέρες μετά την επιστροφή των ατόμων από τις διακοπές. “Αυτό δείχνει ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στις διακοπές έχει οξεία επίδραση στη μικροχλωρίδα του δέρματος, αλλά η ανάκτηση είναι σχετικά γρήγορη όταν το άτομο επιστρέψει σε ένα λιγότερο ηλιόλουστο κλίμα“, συνέχισε ο Willmott. Αυτό σημαίνει πως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που ο ήλιος επικρατεί τις περισσότερες μέρες του χρόνου, ενδεχομένως το δέρμα να μην επανέλθει από την ακτινοβολία και να μην υπάρξει βελτίωση.

“Τα πρωτεοβακτήρια κυριαρχούν στη μικροχλωρίδα του δέρματος. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα υπάρξει ταχεία ανάκτηση της μικροχλωρίδας για να αποκατασταθούν οι βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας για το δέρμα”, επεσήμανε ο καθηγητής.

 Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι αυτό που μπορεί να είναι πιο ανησυχητικό είναι η ταχεία μεταβολή της ποικιλότητας των μικροβίων, η οποία έχει συνδεθεί με ορισμένες ασθένειες. Η μείωση του βακτηριακού πλούτου του δέρματος, για παράδειγμα, είχε συσχετιστεί στο παρελθόν με δερματίτιδα. Επιπρόσθετα, η διακύμανση της ποικιλομορφίας των πρωτεοβακτηρίων έχει συσχετιστεί ειδικά με δερματικά προβλήματα όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο