Νέα μελέτη διερευνά την παρουσία 3 μικροοργανισμών που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις ταυτόχρονα και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών σε δείγματα κοπράνων πουλερικών.
Τα πουλερικά και το κρέας πουλερικών θεωρούνται οι πιο σημαντικές πηγές τροφιμογενών ασθενειών, όπως η μόλυνση με το βακτήριο Campylobacter – το κύριο παθογόνο πίσω από τις τροφικές δηλητηριάσεις στον άνθρωπο παγκοσμίως.
Σύμφωνα με έκθεση της EFSA του 2021, η καμπυλοβακτηρίωση- μόλυνση από το βακτήριο Campylobacter είναι η πιο συχνά αναφερόμενη τροφιμογενής ασθένεια στην Ευρώπη από το 2005, με 127.840 περιπτώσεις το 2021.
Αυτή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα όπως πυρετό, διάρροια, κράμπες στην κοιλιά και έμετο που γενικά υποχωρούν μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες, αλλά μπορεί και να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι το σύνδρομο Guillain-Barré και η αντιδραστική αρθρίτιδα ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσει στον θάνατο του ασθενούς.
Ωστόσο, δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση Campylobacter και Salmonella ταυτόχρονα με εντερικά πρωτόζωα όπως το Blastocystis sp. στα πουλερικά παραμένουν πολύ σπάνια.
Ως εκ τούτου, μια νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του γαλλικού Οργανισμού για την ασφάλεια τροφίμων, ANSES, και το Αιγυπτιακό Πανεπιστήμιο Mansoura, διερεύνησε την παρουσία των 3 οργανισμών ταυτόχρονα και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών σε δείγματα κοπράνων ζωντανών πουλερικών από αγορές στην Αίγυπτο.
Συνολικά 214 δείγματα συλλέχθηκαν από πουλερικά σε τέσσερις διαφορετικές αιγυπτιακές επαρχίες (Al Dakahlia, Damietta, Kafr El Sheikh και Gharbia).
Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν έδειξαν ότι οι μικροοργανισμοί Campylobacter spp., Salmonella spp. και Blastocystis sp. ήταν παρόντες στο 91,6% (196 από τα 214 δείγματα), στο 44,4% και στο 18,2% των ελεγμένων δειγμάτων, αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας την ενεργό κυκλοφορία αυτών των μικροοργανισμών. Επιπλέον, αναφέρθηκε σημαντική θετική συσχέτιση της εμφάνισης Campylobacter spp. και Blastocystis sp.
Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τη συσχέτιση που αναφέρθηκε προηγουμένως, δηλαδή μεταξύ των βακτηρίων Blastocystis sp. και Campylobacter spp., αλλά αποκαλύπτει και τη συσχέτιση μεταξύ Blastocystis sp. και σαλμονέλας, η οποία δεν είχε διερευνηθεί διεξοδικά. Επιπλέον, υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη βελτίωσης των μελετών σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ βακτηρίων και ευκαρυωτών στη μικροχλωρίδα του εντέρου των πουλερικών.