Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
12.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έτσι θα αδυνατίσουμε! Απολαμβάνοντας ένα κέικ με εικονική πραγματικότητα

Ερευνητές ενσωματώνουν πλέον και την αίσθηση της γεύσης στην εικονική πραγματικότητα

ΑρχικήFuture Food TodayΈτσι θα αδυνατίσουμε! Απολαμβάνοντας ένα κέικ με εικονική πραγματικότητα
spot_img

Ερευνητές ενσωματώνουν πλέον και την αίσθηση της γεύσης στην εικονική πραγματικότητα

Η νέα τεχνολογία σκοπεύει να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας επεκτείνοντας της για να ενσωματώσει μια νέα αισθητηριακή σύνδεση: τη γεύση.

- Advertisement -

Η διεπαφή, που ονομάζεται «e-Taste», χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αισθητήρων και ασύρματων χημικών διανομέων για να διευκολύνει την απομακρυσμένη αντίληψη της γεύσης. Αυτοί οι αισθητήρες είναι συντονισμένοι ώστε να αναγνωρίζουν μόρια όπως η γλυκόζη και το γλουταμικό — χημικές ουσίες που αντιπροσωπεύουν τις πέντε βασικές γεύσεις του γλυκού, του ξινιού, του αλμυρού, του πικρού και του ουμάμι. Μόλις ληφθούν μέσω ηλεκτρικού σήματος, αυτά τα δεδομένα μεταβιβάζονται ασύρματα σε μια απομακρυσμένη συσκευή για αναπαραγωγή. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Οι επιτόπιες δοκιμές που έγιναν από ερευνητές στο The Ohio State University επιβεβαίωσαν την ικανότητα της συσκευής να προσομοιώνει ψηφιακά μια σειρά γευστικών εντάσεων, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει ποικιλία και ασφάλεια για τον χρήστη. Πέρα από τη συμβολή στη δημιουργία μιας καλύτερης και πιο δυναμικής εμπειρίας παιχνιδιού, η μελέτη σημειώνει ότι η εργασία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την προώθηση της προσβασιμότητας και της συμμετοχής σε εικονικούς χώρους για άτομα με αναπηρίες, όπως εκείνα με τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο ή Long Covid, που έφεραν την γευστική απώλεια στην κύρια προσοχή.

“Η χημική διάσταση στο σημερινό βασίλειο VR και AR είναι σχετικά υποεκπροσωπούμενη, ειδικά όταν μιλάμε για όσφρηση και εύθυμη αίσθηση”, δήλωσε ο Jinghua Li, συν-συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής επιστήμης και μηχανικής υλικών στην Πολιτεία του Οχάιο. «Είναι ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί και το έχουμε αναπτύξει με αυτό το σύστημα επόμενης γενιάς. Με βάση τις ψηφιακές οδηγίες, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να απελευθερώσετε μία ή περισσότερες διαφορετικές γεύσεις ταυτόχρονα, ώστε να μπορούν να σχηματίσουν διαφορετικές αισθήσεις», είπε.

Η γεύση είναι μια υποκειμενική αίσθηση που μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ωστόσο, αυτό το πολύπλοκο συναίσθημα είναι το προϊόν δύο από τα χημικά συστήματα αίσθησης του σώματος που λειτουργούν παράλληλα για να διασφαλίσουν ότι αυτό που τρώτε είναι ασφαλές και θρεπτικό, η οσμή και οι αισθήσεις όσφρησης (ή όσφρησης).

«Η γεύση και η όσφρηση σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το ανθρώπινο συναίσθημα και τη μνήμη», είπε ο Λι. «Έτσι ο αισθητήρας μας πρέπει να μάθει να συλλαμβάνει, να ελέγχει και να αποθηκεύει όλες αυτές τις πληροφορίες».

Παρά τη δυσκολία που συνεπάγεται η αναπαραγωγή παρόμοιων γευστικών αισθήσεων για την πλειονότητα των ανθρώπων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε δοκιμές σε ανθρώπους, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών εντάσεων ξινίσματος στα υγρά που παράγονται από το σύστημα με ποσοστό ακρίβειας περίπου 70%.

Περαιτέρω δοκιμές που αξιολογούν την ικανότητα του e-Taste να βυθίζει τους παίκτες σε μια εικονική εμπειρία φαγητού ανέλυσαν επίσης τις δυνατότητές του σε μεγάλη εμβέλεια, δείχνοντας ότι η απομακρυσμένη δοκιμή θα μπορούσε να ξεκινήσει στο Οχάιο από την Καλιφόρνια. Ένα άλλο πείραμα περιελάμβανε άτομα που προσπαθούσαν να εντοπίσουν πέντε επιλογές φαγητού που αντιλήφθηκαν, είτε ήταν λεμονάδα, κέικ, τηγανητό αυγό, ψαρόσουπα ή καφές.

Αναφορά: Shulin Chen, Yizhen Jia, Bowen Duan, Tzu-Li Liu, Qi Wang, Xiao Xiao, Prasad Nithianandam, Xi Tian, ​​Chunyu Yang, Changsheng Wu, Zhaoqian Xie, Jinghua Li. Μια γευστική διεπαφή συνδεδεμένη με αισθητήρα-ενεργοποιητή που συνδέει χημικά εικονικά και πραγματικά περιβάλλοντα για απομακρυσμένη γευσιγνωσία . Science Advances , 2025; 11 (9) DOI: 10.1126/sciadv.adr4797

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα