Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

150 τα θύματα της Ιταλικής ρόκας – Εμπλέκεται και Ιταλικό σπανάκι

ΑρχικήΝέα150 τα θύματα της Ιταλικής ρόκας - Εμπλέκεται και Ιταλικό σπανάκι
spot_img

Οι τοπικές αρχές ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να θυμούνται να ξεπλένουν τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσουν.

Το Statens Serum Institut, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU, καθώς και η Δανική Κτηνιατρική Υπηρεσία Τροφίμων διερεύνησαν την επιδημία με περισσότερα από 150 καταγεγραμμένα κρούσματα Salmonella Umbilo – συμπεριλαμβανομένων 22 κρουσμάτων στη Δανία – και διαπίστωσαν ότι η ρόκα από την Ιταλία είναι η πηγή της μόλυνσης.

Από τα μέσα Ιουλίου έχουν καταγραφεί 22 ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον ίδιο τύπο σαλμονέλας. Πρόκειται για 15 άνδρες και 7 γυναίκες ηλικίας 0-85 ετών. Δέκα από τους ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο σε σχέση με τη μόλυνση. Το τελευταίο κρούσμα στη Δανία καταγράφηκε στις 10 Σεπτεμβρίου.

«Το ξέσπασμα της επιδημίας θα μπορούσε να συνδεθεί από νωρίς με κρούσματα ασθένειας στη Γερμανία και την Αυστρία και όταν οι αρχές των χωρών αυτών βρήκαν τον ίδιο τύπο σαλμονέλας σε βιολογική σαλάτα ρόκα και baby σπανάκι από την Ιταλία, μας οδήγησε στα ίχνη της πηγής της μόλυνσης. Οι συνεντεύξεις με τα κρούσματα στη Δανία έδειξαν ότι είχαν καταναλώσει σε μεγάλο βαθμό σαλάτες σε σακούλες, ιδίως βιολογική ρόκα και βιολογικό σπανάκι για μωρά που είχαν αγοράσει στο Rema1000», δήλωσε η επιδημιολόγος Luise Muller.

«Αυτό το κρούσμα τονίζει ότι είναι σημαντικό να ξεπλένουμε τη σαλάτα και τα χόρτα πριν τα φάμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε. Ακόμη και αν η σαλάτα προέρχεται από έτοιμη συσκευασία/σακούλα. Μπορείτε να αφαιρέσετε έως και το 80% των βακτηρίων ξεπλένοντας τη σαλάτα και τα χόρτα. Χρειάζεται να ξεπλύνετε τη σαλάτα μόνο αν γράφει «Ξεπλυμένη και έτοιμη για χρήση» στη συσκευασία/σακούλα», δήλωσε η τμηματάρχης της Δανέζικης Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων Annette Perge, η οποία τονίζει επίσης ότι δεν είναι αποδεκτό αν υπάρχουν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες στο μαρούλι και σε άλλα χόρτα.

Η μόλυνση από σαλμονέλα προκαλεί συνήθως γενική αδιαθεσία, διάρροια, πόνο στο στομάχι, ενδεχομένως ναυτία, εμετό και πυρετό. Η λοίμωξη συνοδεύεται συχνά από πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκό πόνο και πονοκέφαλο.

Τα άφθονα υγρά είναι σημαντικά για την πρόληψη και τη θεραπεία της αφυδάτωσης από τη διάρροια και τον εμετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της σαλμονέλας είναι ήπια και υποχωρούν μόνα τους. Εάν εμφανίσετε επίμονα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο