Τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της προστασίας των ειδών άγριας πανίδας, καθώς και των ζώων εργασίας από δηλητηριασμένα δολώματα, κηρύσσοντας από κοινού την 22α Φεβρουαρίου ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Τα δύο Υπουργεία θέτουν υπό την αιγίδα τους τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις και παραγωγικές δυνάμεις, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην προστασία της βιοποικιλότητας, των ειδών άγριας ζωής, αλλά και των παραγωγικών ζώων και ζώων εργασίας.
Προχωρούν, μάλιστα, στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα βελτιωθούν και θα ενισχυθούν τα προβλεπόμενα μέτρα της ισχύουσας, από το 2018, Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τα δηλητηριασμένα δολώματα.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα δεσμεύονται όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να διαχειρίζονται άμεσα τα περιστατικά δηλητηριάσεων, την υγειονομική ταφή ή καύση των νεκρών ζώων, τη διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό των δραστών και τη δικαστική τους δίωξη.
Στη διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Χριστιάνα Καλογήρου μεταξύ άλλων επισήμανε: «Τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που απειλεί την άγρια ζωή και τα παραγωγικά ζώα, με παράλληλο κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθόσον για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται τοξικές δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων, οι οποίες ενίοτε είναι και απαγορευμένες.
Σε θεσμικό επίπεδο είναι σαφές ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται σχέδιο ΚΥΑ, ώστε μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως το ΥπΑΑΤ, να καθοριστεί ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο καταπολέμησης της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Μας συνδέει όλους το κοινό μας όραμα, ο κοινός μας στόχος για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Ας εργαστούμε λοιπόν όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε συνθήκες προστασίας της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος».