Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αδιάθετη παραμένει η μηλοπαραγωγή στη δυτική Μακεδονία

ΑρχικήΝέαΑδιάθετη παραμένει η μηλοπαραγωγή στη δυτική Μακεδονία
spot_img

Οι παραγωγοί δεν ξέρουν αν θα αποθηκεύσουν τα μήλα λόγω του ενεργειακού κόστους

Αδιάθετη παραμένει η φετινή παραγωγή μήλων στη δυτική Μακεδονία, αφού οι έμποροι φαίνονται απρόθυμοι να προβούν σε αγορές, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία, το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια καθώς και το απαγορευτικό που έχει επιβάλει η Αίγυπτος σε ορισμένα είδη εισαγωγών εξαιτίας του ΔΝΤ έχει επηρεάσει σοβαρά τους εμπορικούς δρόμους διάθεσης του προϊόντος.

   Στη δυτική Μακεδονία και στις περιοχές Κομνηνά, Μεσόβουνο, Πύργοι Μηλοχώρι και Εμπόριο του Δήμου Εορδαίας καθώς και στην παραλίμνια βορειοανατολική ζώνη της Καστοριάς παράγονται περίπου 75.000 τόνοι μήλων, με τους παραγωγούς να είναι σε αδιέξοδο.

   Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Θωμάς Μόσχος, οι πρώτες εμπορικές πράξεις στα πρώιμα μήλα «ξεκίνησαν με 0,16 ευρώ/κιλό και έφτασαν πριν από μερικές μέρες στην ποικιλία “Γκαλά” στα 0,09 ευρώ/κιλό, όταν το καλλιεργητικό κόστος ανά ποικιλία κυμαίνεται από 0,25~0,33ευρώ/κιλό».

   Η περιοχή της Καστοριάς παράγει περίπου 25-30.000 τόνους μήλο -κυρίως κόκκινο- με εξαιρετικές φυσικοχημικές ιδιότητες, λόγω του μικροκλίματος της λίμνης.

   Στην περιοχή του δήμου Εορδαίας και στις μηλοπαραγωγικές περιοχές των Πύργων και του Μεσόβουνου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Βεγορίτιδας Τάσος Αϊβαζίδης, «οι έμποροι ζητούν τα προϊόντα μας στα 0,25 ευρώ/κιλό ή να τα πάρουν με ανοικτές τις τιμές- για ό,τι αυτό σημαίνει αργότερα στην πληρωμή του παραγωγού».

   Οι παραγωγοί που παλαιότερα αποθήκευαν τα μήλα τους σε ψυκτικούς θαλάμους, στοχεύοντας σε καλύτερη τιμή κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή σε εξαγωγή, σήμερα το αποφεύγουν γιατί δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Ανδρέας Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος της κοινότητας στο Μηλοχώρι Εορδαίας, από τους σημαντικούς καλλιεργητές μήλων, με δικούς του ψυκτικούς θαλάμους και διαλογητήρια, εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι βρίσκεται σε δίλημμα για το εάν θα αποθηκεύσει τα μήλα του, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, αφού το ενεργειακό κόστος είναι απαγορευτικό για μια τέτοια ενέργεια.

   Ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ενός από τους πετυχημένους Συνεταιρισμούς της χώρας, αναφέρει ότι εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της διάθεσης των μήλων έπαιξε η Αίγυπτος, που συνήθως απορροφά το 67% της παραγωγής του κόκκινου μήλου της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, «οι Αιγύπτιοι, εξαιτίας των γενικών οδηγιών του ΔΝΤ, επέλεξαν να εντάξουν το μήλο στον κατάλογο των προϊόντων που υπόκεινται σε ισχυρούς περιορισμούς στις εισαγωγές, ενώ αντίθετα αλλά φρούτα και τρόφιμα εισάγονται ελεύθερα».

   Ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Παναγιώτης Πλακεντάς επισκέφθηκε, σήμερα το μεσημέρι, την περιοχή Μεσόβουνο, όπου είχε συνάντηση με τους παραγωγούς, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο