Πως προσθέτουν αξία στην ανταλλαγή αγοραστών.
Τις περισσότερες φορές, όταν υπάρχει αύξηση των τιμών, σπεύδουμε να κατηγορήσουμε τους μεσάζοντες, ξεχνώντας όμως πως καταλαμβάνουν μια σημαντική λειτουργία σε μια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Παρέχουν τη σύνδεση μεταξύ παραγωγών τροφίμων και καταναλωτών. Λειτουργούν όπως κάθε άλλη επιχείρηση, πάντα σε επιφυλακή για ευκαιρίες για μεγιστοποίηση των αποδόσεων, ενώ η διαχείριση των κινδύνων για τον μετριασμό των ζημιών είναι επίσης στην κουλτούρα τους.
Όταν λοιπόν δουν αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης, θα καταφύγουν στην απαραίτητη στρατηγική για να κερδίσουν, κάτι που ισχύει για κάθε επιχείρηση. Όταν βλέπουν έλλειμμα προσφοράς, φυσικά θα ακολουθούσε μια αύξηση της τιμής. Το έλλειμμα προμήθειας μπορεί να οφείλεται στη χαμηλότερη τοπική παραγωγή, σε προβλήματα εφοδιαστικής, προβλήματα εργασίας και, στο υψηλό κόστος των εισροών, όπως οι πρώτες ύλες και άλλες γεωπονικές εισροές.
Επομένως δεν χρειάζεται να κατηγορούμε τους μεσάζοντες για το δίλημμα των τιμών των τροφίμων στο οποίο βρισκόμαστε. Αντίθετα, θα πρέπει να εξετάσουμε τη βασική αιτία του προβλήματος. Σαφώς, έγκειται στο μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης τροφίμων.
Οι μεσάζοντες τροφίμων, αποτελούν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα αξίας εφοδιασμού τροφίμων που μεταφέρουν τα τρόφιμα από τα αγροκτήματα σε τραπέζια σε εστιατόρια, επιχειρήσεις και τα σπίτια μας. Μπορεί να είναι αγρότες, μεσίτες, αγοραστές, μεταφορείς, μεταποιητές, κατασκευαστές, χονδρέμποροι και λιανοπωλητές που μπορούν όλοι να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την ποιότητα στα αντίστοιχα βήματα της αλυσίδας αξίας.
Στη διαχείριση βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού, οι αγοραστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεσάζοντες για να γεφυρώσουν τις ανταλλαγές με τους προμηθευτές όταν η γνώση των κατάλληλων πρακτικών βιωσιμότητας είναι αδύναμη και χρειάζεται διευκόλυνση. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μεσάζοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας εκτελούν αυτόν τον ρόλο και τι συμβαίνει όταν η διαμεσολάβηση δεν χρειάζεται πλέον είναι σημαντική για τη δημιουργία πιο βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού.
Δύο μεσάζοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας διερευνήθηκαν με τα αποδεικτικά στοιχεία της μελέτης περίπτωσης που προέκυψαν να αναλυθούν χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία Gioia. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι μεσάζοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας προσθέτουν αξία στην ανταλλαγή αγοραστών, προμηθευτών διευκολύνοντας τη μεταφορά πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη γνώσης, τη διαχείριση κινδύνου και τις βελτιωμένες δυνατότητες. Για παράδειγμα, συγκεκριμένες πρακτικές όπως οι εκθέσεις διορθωτικών ενεργειών, τις οποίες συχνά διαχειρίζεται ο ενδιάμεσος, στηρίζουν την ανάπτυξη μιας βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού. Συνολικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την αξία της παροδικής θέσης των διαμεσολαβητών της εφοδιαστικής αλυσίδας στη δημιουργία βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού και τις επιδιωκόμενες συνέπειες της εμπλοκής τους.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Community Food Strategies το 2017, στις ΗΠΑ μόνο το 18% από τα περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα στη Βόρεια Καρολίνα τρώνε περισσότερες από 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Σε όλη την πολιτεία, μόνο το 9% των αγροκτημάτων έχουν απευθείας πωλήσεις προς τους καταναλωτές. Οι περισσότεροι εργάζονται μέσω μεσαζόντων.
Ο στόχος μιας αλυσίδας αξίας είναι να μειώσει το κόστος και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για τους παραγωγούς και να αυξήσει την αξία της προσφοράς τροφίμων για τους καταναλωτές. Έτσι, η μείωση του κόστους των εισροών ή η επιτάχυνση της μεταφοράς και της διανομής, είναι τρόποι με τους οποίους προστίθεται αξία για τον καταναλωτή και προστίθεται κέρδος για τον αγρότη.
Λίγοι θα αμφισβητούσαν το γεγονός ότι η πανδημία έχει ρόλο στη διακοπή της προσφοράς τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση για τρόφιμα επιβραδύνθηκε και μεγάλο μέρος της παγκόσμιας υλικοτεχνικής υποδομής έγινε αδρανές. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι υπάρχει υπερβολική εστίαση στον έλεγχο των τιμών, αγνοώντας τις εξελίξεις στη γραμμή ανεφοδιασμού. Στην πραγματικότητα, στις μέρες μας, με την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση μεγάλων δεδομένων, η παρακολούθηση της προσφοράς μπορεί να αυτοματοποιηθεί.
Μέσω αυτής της παρακολούθησης, οποιαδήποτε ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης θα πρέπει να θέτει αυτόματα σε κίνηση τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τη βασική αιτία του διλήμματος των τιμών παρακολουθώντας επιμελώς το χάσμα προσφοράς και ζήτησης, δεν θα έχουμε ποτέ μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα.
https://ui.charlotte.edu/story/why-intermediaries-are-key-viable-local-food-systems-0