Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα Μελέτη: Μέτρηση της δέσμευσης αζώτου από καλλιέργειες φάβας

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΝέα Μελέτη: Μέτρηση της δέσμευσης αζώτου από καλλιέργειες φάβας
spot_img

Απότομη αύξηση του αριθμού των αζωτούχων ενώσεων που μετρήθηκαν στον αέρα άρχισαν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης. Οι ενώσεις αζώτου είναι ένα πρωταρχικό συστατικό στο σχηματισμό όζοντος στο έδαφος. Εκτός από την πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων, οι ενώσεις αζώτου στην ατμόσφαιρα συμβάλλουν στο σχηματισμό όξινης βροχής. Η ρύπανση, προκύπτει από την περίσσεια αζώτου και φωσφόρου που συσσωρεύονται στο νερό και στον αέρα. 

Η δυνατότητα των καλλιεργειών οσπρίων όπως τα φασόλια να αξιοποιούν το άζωτο που υπάρχει στον αέρα σε βιολογικά χρήσιμες μορφές είναι ευρέως γνωστή, αλλά πόση ευκαιρία προσφέρει στους αγρότες που θέλουν να επιδιώξουν τη μηδενική εκπομπή άνθρακα στη γεωργία; Μια ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο James Hutton κατέγραψε την πρώτη μέτρηση αζώτου που απορροφήθηκε από τα φασόλια faba. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια σειρά συστημάτων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μακροπρόθεσμων δεδομένων αμειψισποράς από το Κέντρο Βιώσιμης Καλλιέργειας του Ινστιτούτου.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα φασόλια μπορούν να ενσωματώσουν περισσότερα από 400 κιλά αζώτου ανά εκτάριο λόγω της συμβίωσης μεταξύ των οσπρίων και των βακτηρίων του εδάφους, η οποία τους επιτρέπει να αξιοποιούν το φυσικό άζωτο της ατμόσφαιρας και να αναιρούν την ανάγκη για πρόσθετα συνθετικά λιπάσματα αζώτου. Οι καλλιέργειες παρέχουν επίσης άζωτο στο σύστημα παραγωγής μετά τη συγκομιδή και τα υπολειμματικά στελέχη, ρίζες και λοβοί αποσυντίθενται στο έδαφος ως φυσικό λίπασμα και γενικά βελτιωτικό του εδάφους.

Ο καθηγητής Euan James, επικεφαλής ερευνητής στο τμήμα Οικολογικών Επιστημών του Ινστιτούτου και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι πρώτα για τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο και αποδεικνύουν ότι εκτός από την αξία τους ως καλλιέργεια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, τα φασόλια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη μείωση των δαπανηρών και επιζήμιων για το περιβάλλον εισροών αζώτου λιπασμάτων στα αροτραία συστήματα.

«Αυτό αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν τα όσπρια όπως το φασόλι φάβα για την επίτευξη γεωργίας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, καθώς και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Σκωτίας».

Ο Δρ Pete Iannetta πρόσθεσε: «Η ικανότητα των φασολιών να δεσμεύουν το άζωτο από τον αέρα αποτελεί μια ευκαιρία με την οποία μπορούν να αποφευχθούν οι καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε τα απίστευτα μακροπρόθεσμα σύνολα δεδομένων ολόκληρου του συστήματος του Κέντρου Βιώσιμης Καλλιέργειας. Δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο παγκοσμίως για αγροοικολογικές μελέτες αροτραίων καλλιεργειών.

Το Κέντρο Βιώσιμης Καλλιέργειας του Ινστιτούτου James Hutton ιδρύθηκε το 2009 για να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα καλλιέργειας για πολλαπλά οφέλη και να δοκιμάσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη βιωσιμότητα ολόκληρου του συστήματος. Βελτιώνοντας την ποιότητα του εδάφους και μειώνοντας την εξάρτηση από τις εισροές λιπασμάτων, οι ερευνητές στο CSC εξετάζουν πώς να ελαχιστοποιήσουν τη ρύπανση και τις απώλειες μέσω της απορροής, της έκπλυσης, της διάβρωσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CSC, συμπεριλαμβανομένης μιας εικονικής περιήγησης, επισκεφτείτε το csc.hutton.ac.uk .  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο