Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγιασώτικο Καϊνάρι: Το θαυματοτουργό κόκκινο ρόφημα

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΑγιασώτικο Καϊνάρι: Το θαυματοτουργό κόκκινο ρόφημα
spot_img

Η Αγιάσος της Λέσβου, με τα λιθόστρωτα δρομάκια και το καστανοδάσος, που χαρακτηρίζεται από τους καλόκαρδους ανθρώπους και τις λαϊκές παραδόσεις, έχει τα δικά της χρώματα αλλά και το δικό της λεξιλόγιο…. Στο Αγιασιώτικο λεξικό -μην απορείτε… υπάρχει- βρήκαμε τη λέξη καϊνάρι, παραδοσιακό ποτό της Αγιάσου, ένα ζεστό ρόφημα που το απολαμβάνουν καθημερινά οι ντόπιοι και το συστήνουν στους τουρίστες για να ξεκουραστούν, να ζεσταθούν το χειμώνα και να απολαύσουν πιο καλά τα χρώματα του τόπου τους όπως λένε. Πίνοντας το καϊνάρι βυθίζεσαι σε μια εξωτική, έντονη γεύση από κανέλα, μπαχάρι, τζίντζερ, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, γαρίφαλο και φλούδες πορτοκαλιού.

Το φτιάχνουν όπως το χαμομήλι, βράζοντας νερό και ρίχνοντας μέσα μια κουταλιά από το μείγμα. Με μια κουταλιά μέλι η γεύση του απογειώνεται. Ουσιαστικά είναι τσάι με βαθυκόκκινο χρώμα, που φτιάχνεται με πολλά διαφορετικά μπαχαρικά, βότανα και υπόσχεται τόνωση, ευεξία και ανθεκτικότητα στα κρυολογήματα. Το Καϋνάρ όπως διαβάζουμε στο lesvoskitchen.gr είναι ένα ρόφημα αρκετά κοινό στην Νότια Τουρκία και στα Άδανα. Στα Τούρκικα kaynar σημαίνει «βραστός» ή «πράγμα που βράζει, που κοχλάζει».

Αν και κυκλοφορούν διάφορες παραλλαγές, όπου προστίθενται ή αφαιρούνται μπαχαρικά, για Αγιασιώτικο καϊνάρι ακολουθεί μία τυπική παραδοσιακή συνταγή

Συστατικά : πόσιμο νερό

ξυλάκια Kανέλλας

λίγο μπαχάρι

γαρίφαλο,

φλούδες πορτοκαλιού

τσάι του βουνού,

φασκόμηλο,

πιπερόριζα,

γκαλανγκάλ (μια ρίζα ίδια με το τζίντερ)..κ

ότι άλλο μπαχαρικό θεωρείτε ότι του ταιριάζει!!

Τα βράζουμε με νερό και  ζάχαρη (την προσθέτουμε στο τέλος του βρασμού) αργά για αρκετή ώρα. (γύρω στα 15 λεπτά).Το Καινάρι θέλει να σταθεί λίγο πρίν σερβιριστεί με τριμμένο καρύδι.

Πηγή: lesvoskitchen.gr

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τους ελέγχους ενόψει Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και στους delivery

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους επιθεωρητές αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.

Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το εμφιαλωμένο από το νερό βρύσης;

Οι προσπάθειες της ΕΕ για στροφή των Ευρωπαίων στο νερό βρύσης και η λόγοι της προσήλωσης των καταναλωτών στο εμφιαλωμένο.

Καταναλωτής: Οι υψηλές τιμές οδηγούν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων

Έρευνα έδειξε πως οι αυξανόμενες τιμές ωθούν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα